Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nden
Interview mit Ümran Dilek Toprak und Erkan Şamiloğlu vom Ministerium für Jugend und Sport
Bu girişimin amaçlarını da açıklayabilir misiniz?
Erkan Şamiloğlu: Tabii ki. Uzun vadede gönüllü ça - lışma kurmak ve daha iyi yapılandırmak istiyoruz. Gençlerin okullar, kütüphaneler, hastaneler veya müzeler gibi topluma hizmet edebilecekleri yerler - de uzun süreli gönüllülük faaliyetleri yapabilmeleri sağlanacaktır. Ayrıca sporda olduğu gibi kültürel ve sanatsal alanda da gönüllü çalışma teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Çok önemli bir husus ise: Gönüllü - lük gençler için de değerli ve cazip olmalı! Gençlik li - derliği, gençlik kampı liderliği veya gençlik kamplarına katılım başvurularında gönüllülük çalışmalarına katı - lan gençlere öncelik verilmelidir. Yeterlilik konusu da bizim için çok önemli: Gönüllülük ve gönüllü yönetim sistemine dair uzaktan eğitimler ve seminerler daha da geliştirilecektir. Çeşitli kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içinde doğa ve çevre gönüllülüğü, afet gönül - lülüğü, gönüllü itfaiyecilik ve gönüllü cankurtaranlık alanlarında daha fazla eğitim verilecektir. Gönüllülük politikalarının geliştirilmesinde önemli veriler sağla - yacak gönüllülük konulu araştırmaları da destekle - mek istiyoruz. Az önce yetkililer ve kurumlarla yapılan iş birliğinden bahsettiniz. Bunun somut bir örneği var mı, Sayın Toprak? Ümran Dilek Toprak: Çok sayıda kamu kurumu ve STK ile “Gönüllülük Alanında İş Birliği Protokolleri” imzaladık. Önemli bir gelişme ise YÖK Başkanlığı ile bakanlığımız arasında imzalanan protokoldür. 2020– 2021 eğitim-öğretim yılından itibaren üniversitelerde seçmeli ders olarak “Gönüllülük Çalışmaları Dersi” okutulmaya başlanmıştır. Bu seçmeli dersin amacı, öğrencilerin eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak katılacakları gö - nüllülük faaliyetleri yoluyla üniversite ile toplum ara - sındaki bağları güçlendirmek ve böylece öğrencilerin seçecekleri bir gönüllülük alanında, önceden hazırla - nacak bir plan dâhilinde bir dönem boyunca gönüllü çalışmada görev almalarını ve sonuçlarını paylaşma - larını sağlamaktır
Dilek Hanım, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü'nde çalışıyorsunuz. Türkiye bir “gönüllüler ülkesi” mi? Ümran Dilek Toprak: Türkiye uzun ve çok özel bir hayırseverlik ve vakıf kültürüne sahiptir ve bugün yaklaşık dört milyon kayıtlı Suriyeli misafire ev sahip - liği yapmaktadır. Küresel İnsani Yardım Raporu 2018 verilerine göre Türkiye milli gelirinin % 0,85'ine denk gelen insani yardımlar, Türkiye’yi dünyanın “En cö - mert ülkesi” konumuna getirmiştir. Bununla birlikte, Türkiye'de bir kurum çatısı altında gerçekleştirilen ve süreklilik arz eden gönüllülük faaliyetlerine katılımın düzeyi istenilen seviyelerde değildir.
Bu çok ilginç. Peki, bakanlığınız bu sonuca nasıl tepki verdi, Sayın Şamiloğlu?
Erkan Şamiloğlu: Çok hızlı tepki verdik. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 7 Aralık 2018'de ülke çapında gönüllülük seferberli - ği başlatarak, 2019 yılını “Gönüllülük Yılı” olarak ilan etmiştir. Bu kapsamda 954 sivil toplum kuruluşu ve 100'ü aşkın yazılı, görsel ve sosyal medya temsilcisi - nin yanı sıra üniversite rektörlerinin katılımıyla 2019 Gönüllülük Yılı Lansman Programı gerçekleştirilmiştir ve 2019 Gönüllülük Yılı Strateji Belgesi kamuoyuna açıklanmıştır.
Strateji belgesi hangi konuları kapsıyor?
Ümran Dilek Toprak: Gençler arasında ve toplumda gönüllülük kavramını pekiştirmek istiyoruz. Bu ne - denle gönüllülük yılı strateji belgesi, gönüllülük kültü - rünün güçlendirilmesi, teknolojinin daha etkin kulla - nımı, daha etkili düzenleme ve risk yönetimi, gönüllü yönetiminin ve eğitiminin güçlendirilmesi, kurumlar arası ilişkilerin güçlendirilmesi ve gönüllülüğün ta - nınması ve değerlendirilmesi de dâhil olmak üzere gönüllülük alanında temel olarak belirlediğimiz altı konuyu kapsamaktadır.
Bakanlığınız adına başka bir faaliyette bulundunuz mu, Sayın Şamiloğlu?
10
Made with FlippingBook - Online catalogs