Türkiye ve Almanya'da Gönüllülük

korunan bir alan sunabilse de tüm faaliyetler büyük ölçüde devlet kont - rolü altındaydı. Almanya Federal Cumhuriyeti'nde, savaştan sonra yeniden yapılanma ile beraber örgütler Weimar Cumhu - riyeti'nin sivil toplum yapılarını sür - dürdüler. Her şeyden önce, gençlik dernekleri yeniden yeşerdi; tatil ge - zileri düzenlediler, ders dışı gençlik eğitimlerine giderek daha fazla katıl - dılar ve ayrıca siyasi lobi çalışmaları - nı gözle görülür şekilde genişlettiler. 50'li yıllar: Gönüllü Hiz - metlerin doğuşu Kalifiye işçi sıkıntısı nedeniyle, 1954'te Diakonik Yıl oluşturuldu. Bu - gün bilinen Gönüllü Hizmetleri’nin kaynağı olarak kabul ediliyor. Sade - ce üç yıl sonra, Gönüllü Sosyal Yıl (FSJ) yasalarla düzenlendi. 1990'da Gönüllü Ekolojik Yıl (FÖJ), 2008'de “weltwärts” (dünyaya doğru) gönüllü hizmeti eklendi. 2011 yılında zorun - lu askerlik hizmetinin kaldırılmasıyla gönüllü hizmetlerine yeni bir ivme kazandırıldı: Federal Gönüllü Hizme - ti ile başarılı bir format daha oluştu - ruldu.

Günümüzde gönüllülük ve gönüllü çalışma Gönüllülük geleneği hâlâ devam etmektedir. Ancak birçok alanda önemini yitirdiği de gözlenmekte - dir. Örneğin, gönüllü itfaiye ekipleri neredeyse sadece kırsal bölgelerde bulunurken, şehir merkezlerinde profesyonel itfaiye ekipleri görev yapmaktadır. Gönüllü çalışanlara artık sembolik de olsa bir ücret öde - me mecburiyeti vardır. Birçok kuru - luş artık gönüllü olabilecek gençler bulmakta zorlanmaktadır. Özellikle dernekler yönetim kurulu üyeleri bulamaz hale gelmiştir. 2001 yılından bu yana, gönüllülük gözle görülür bir önem artışı yaşadı: “Toplumsal Katılımın Geleceği” baş - lıklı Enquete Komisyonu'ndan sonra gönüllülüğün siyasi önemi daha da iyi anlaşıldı, siyasi yapılara entegre ve aynı zamanda teşvik edildi. Bazı federal eyaletlerde gönüllülük stra - tejik olarak desteklenmektedir. Son yıllarda ilgililerin beklenti ve taleple -

rinin değiştiği ortaya çıktı. Uzun va - deli taahhütlerden ziyade, belirli bir projeye geçici olarak destek vermek daha yaygın hale gelmiştir. Birçok gönüllü, şahsi becerileriyle katkıda bulunabilecekleri, kendilerine uygun görevler istiyor. Bu talepler ise gö - nüllülerle çalışan kuruluşları büyük ölçüde zorlamaktadır. Gönüllü Hizmetleri sürekli büyü - mekten memnun. Şu anda yılda yak - laşık 100.000 kişi Gönüllü Hizmeti ta - mamlıyor. Gençler, özellikle okuldan işe veya üniversite eğitimine geçişte - ki dönemde Gönüllü Hizmeti yapma - yı tercih ediyor. Böyle bir ara dönemi gençler hangi mesleğe yönelecekle - rine karar vermek ve kendilerini bul - ma fırsatı olarak görmektedir. Ancak devlet ve toplumun kuruluşlardan olan beklentileri de arttı: Bir yandan Gönüllü Hizmeti sosyal sektörün personel ihtiyacına destek vermesi beklenirken, diğer yandan Gönüllü Hizmeti dönemi gençlerin terbiye eksikliklerini ve eğitim açıklarını tela - fi etme fırsatı olarak görülmektedir.

Wolfgang Hinz-Rommel, Diakonisches Werk Württemberg Gönüllülük Departmanı Başkanıdır

14

Made with FlippingBook - Online catalogs