Türkiye ve Almanya'da Gönüllülük

Maddi destek, örneğin aşçıların, personel giderlerinizi de kapsıyor mu yoksa sadece yemekler için gerekli olan malzemeler için mi kullanılıyor? Feyza Kılınç: Sadece ihtiyacımız olan gıda maddeleri için para alıyoruz. Burada çalışan herkes bu işi % 100 gönüllü olarak yapıyor ve kimse para almıyor. Gönül - lülerimiz hiçbir şey istemiyor. Bu sadece aşçılar için değil, aynı zamanda örneğin aileler çoluk çocuk bize geldiğinde sunduğumuz çocuk bakımı için de geçerli - dir. Yaptığımız gönül işi, para işi değil. Ekim ayındaki Türk-Alman Uzman Günü Sempozyu - munun ilk bölümünde çalışmalarınızı tanıtmıştın ve herkesi çalışma aşkınla etkilemiştin. Bu şevk nereden geliyor? Feyza Kılınç: Yardım edebildiğimiz insanların yüzün - deki o mutluluğu görmek beni mutlu ediyor. İnsan - ların yanında olmak güzel. Eğer sebebini sorarsanız: İnsanların yüzünün güldüğünü görmek istiyorum.

Ama hayatını da geçindirmek zorundasın? En azın - dan masraflarını karşılayacak bir cep harçlığı alsan iyi olmaz mı? Gönüllülüğün profesyonelleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsun? Feyza Kılınç: Biz zaten profesyonel çalışıyoruz. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Sadece gönüllü olarak, yani parasız yapıyoruz. Psikoterapist olarak çalışı - yorum ve bu nedenle gönüllü olarak yaptığım iş için para almak zorunda değilim. Tabii ki, bahsettiğiniz profesyonelleşme fikri bana tamamen yabancı değil. İşimin ve gönüllü olarak yaptığım çalışmaların gittikçe nasıl daha fazla birbirine yaklaştığını da fark ediyo - rum. Bir psikoterapist olarak mesleki bilgim gönüllü çalışmamda bana çok yardımcı oluyor. Türk-Alman Uzmanlar Günü Sempozyumu sırasında Türkiye ve Almanya’daki gönüllülük arasında hangi farkları gördün? Feyza Kılınç: Farklılıklar gerçekten büyük gibi görü - nüyordu. Sempozyumdan sonra, oradaki gönüllülük sistemi hakkında daha fazla şey öğrenmek için Alman - ya'daki arkadaşlarla iletişime geçtim. Sanki çok iyi fi - nanse edilmiş bir iş dalı gibi geldi bana. Türkiye'de gö - nüllülük % 100 gönüllülerin yaptığı çalışmalar demek. İşimizi gönülden yapıyoruz, para yüzünden değil. Hiç kimse bunun karşılığında para almayı düşünmüyor.

Bu düşüncen gönüllülükle gelen bir yaşam biçimi mi?

Feyza Kılınç: Kesinlikle etkileniyorsun. Altı yıldır Ulus - lararası Damla Gönüllüleri Derneği için çalışıyorum ve burada yaptığımı hayatım boyunca yapmak istiyo - rum.

Feyza Kılınç, Ankara'da ihtiyaç sahibi insanlara yemek dağıtan bir STK'nın gönüllüsü olarak çalışıyor. Gönüllü ol - mak için onu motive eden sebeplerden bahsediyor.

33

Made with FlippingBook - Online catalogs