ve profilleri sosyal medyadaki dijital reklamlarda link olarak verildi.
Mersin International'da çalışan bir gönüllü
Dijital medya bu projede nasıl bir rol oynadı?
Mehmet Ali Selvi (22 yaşında), psikoloji ve felsefe öğren - cisi. Mersin Uluslararası Etkinlik Grubu'na 2018 yılında yerel bir Erasmus+ projesiyle katıldı: “Böyle bir projede gönüllü olarak ilk deneyimimdi. Motivasyonum mahal - ledeki atmosferi iyileştirmek için bir şeyler yapmaktı. Dışarıdan bakıldığında, böyle bir projede çok çalışmanız gerekiyor gibi görünüyor ancak harika bir deneyim. İn - sanların gülümsediklerini gördüğümde, gerçekten buna değdi! O günden bu yana tekrar tekrar çalışmalarda yer aldım ve şimdi de Mersin’deki “AB Eğitim, Kültür ve İnsan Hakları Çalışmaları Derneğinde başkan vekili olarak görev yapıyorum. Ayrıca mesleki açıdan da bu konuda çalışmak istiyorum. Yüksek Lisansı Sosyal Psikoloji ko - nusunda yapmayı, daha sonra da dezavantajlı gruplarla çalışmayı ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğiyle ilgilenmeyi planlıyorum.”
Tillie Kluthe: Özellikle çok sayıda gence ulaşmak için Facebook ve Instagram'ı kullanmak önemli bir fak - tördü. Grubun temeli Facebook'ta atıldı ve bu plat - form gönüllülere, programa katkıda bulunanlara ve konuklara ulaşmak için de iyi bir ortam yarattı. Kendi aramızdaki iletişim için, Whatsapp'ta bir haberleşme grubunun kullanılması çok önemliydi. Herkesi anın - da haberdar etmenin tek yolu buydu. Kapsayıcılık il - kesinin gerektirdiği şekilde tüm ekip üyelerinin tüm toplantılara gelmesi mümkün değildi ve sosyal medya bu durumun çözülmesinde yardımcı oldu. Genç gö - nüllüler daha sonra Facebook sayfasıyla birlikte bir ağ oluşturabilecek Instagram platformunu devreye sok - tu. Bu çalışma sayesinde yereldeki insanlara, özellikle de gençlere ulaşmak için, daha da fazla fırsat sunuldu.
Projenin kalıcı bir etkisini görüyor musunuz?
Tillie Kluthe: Birçok gönüllü için Mersin Internatio - nal'ın şenlikleri ve ortak gönüllülük çalışmaları baş - ka türlü asla tanışamayacak insanlar arasında kalıcı dostluklar yarattı. Ayrıca, daha sonraki görüşmeler - de birçok gönüllüden, şenliklerin yaşam sevinçlerini arttırdığını ve gelecekteki kişisel, profesyonel kariyer üzerinde olumlu etkileri olan çok biçimlendirici bir deneyim olduğunu öğrendim. Herkes birlikte daha fazla faaliyet yapmak istedi ve bu girişimin dışındaki insanlar bile faaliyetlerimizden ilham aldı. İş birliği için çeşitli talepler geldi. Örneğin, geleneksel yerel bir sanat festivalinin organizatörleri, bölgedeki göçmen sanatçıları gelecekteki etkinliklere dâhil etmek istedi. Gönüllü çalışma takdir edildiği ve kalıcı izler bıraktığı için her sonraki şenlikte yerel destek bulmak ve gö - nüllüleri motive etmek daha kolay oldu. Tabii ki, şe - hirdeki bütün ortam ve havayı bir günden diğerine tümüyle değiştirmek ve toplumdaki çeşitli grupları önyargısız bir şekilde birleştirmek hâlâ en büyük di - leğimiz. Bence Mersin International doğru ve önemli bir adımdı: Farklı ülkelerden gelen insanlarla şehirde oluşan değişiklikler sadece bir kriz olarak kabul edil - memeli, aynı zamanda bu durumun bir potansiyel ve karşılıklı zenginlik olduğu görülmeli. Böylece “Mersin International” gerçek hayat içinde küçük bir ütopya yaşamak ve göçmen ile şehir sakinlerinin birlikte ya - şamayı daha keyifli hale getirmenin bir yolunu göster - me çabasıydı.
»» Deneyimlerime göre, Türkiye'de insanlar ve
hatta yetkililer, bir projeyi desteklemek ve projeye katılmak için genellikle çok düşünmeden, ani karar verir. « Tillie Kluthe
İletişim: Tillie Kluthe AB Eğitim Kültür ve İnsan Hakları Çalışmaları Derneği → https://www.facebook.com/ abdernek/
37
Made with FlippingBook - Online catalogs