Türkiye ve Almanya'da Gönüllülük

Sivil toplum aktörleri ile yakın işbirliği için - deyiz Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığından Christoph Engler ve Hanno Fietz ile röportaj

Christoph Engler: Temel görevimiz, gönüllülük için doğru çerçeve koşullarını belirlemek ve bir takdir ve tanıma kültürü oluşturmaktır. Örneğin, 2009'dan beri Alman Gönüllülük Ödülü'nü veriyoruz ve 2016'dan beri Alman Gönüllülük Günü düzenliyoruz. Buna ek olarak, çeşitli finansman ve teşvik programları baş - lattık.

Sayın Engler, BMFSFJ'nin (Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı) Gönüllülüğün Des - teklenmesi departmanında bu konuyla ilgili her gün ilgileniyorsunuz. Sizce gönüllülük neden bu kadar önemli? Christoph Engler: Toplumsal katılım, insanların or - tak refaha zaman ve maddi kaynak ayırarak sosyal sorunların iyileştirilmesine katkıda bulunması anla - mına gelir. Yönetimin ya da devletin egemen çalış - malarından farklı olarak, vatandaşların kendileri bir şeyleri üstlenirler. Böyle bir iş bölümü sosyal uyum için vazgeçilmezdir. Devlet, gönüllülüğü ve gönüllü çalışmayı çeşitli şekil - lerde destekleyip teşvik ediyor. Federal düzeyde bu konulardan kim sorumludur? Christoph Engler: Federal İçişleri Bakanlığı (BMI), THW (Alman Teknik Yardım Kurumu) ve itfaiye gibi klasik gönüllü çalışma alanı ile ilgilenmektedir. Ayrıca Federal Tarım Bakanlığı (BMEL) kırsal alanlarda yapı - lan gönüllü çalışmaya himaye eder. Federal Maliye Bakanlığında (BMF) vergi teşvikleri ön planda – bura - daki önemli bir husus ise eğitmenlere ve gönüllülere verilecek ödenekler. Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı (BMFSFJ) olarak kendimizden “Gönüllülük Bakanlığı” olarak bahsetmeyi seviyoruz: 2019'dan bu yana bakanlık içinde “Demokrasi ve Katı - lım” departmanımız var. Böyle bir bölümün kurulması toplumsal katılımın ve gönüllülüğün açık bir şekilde takdir edilmesinin işaretidir.

Bunlar hangi finansman ve teşvik programları?

Christoph Engler: Bir örnek olarak Federal “İnsanlar insanları güçlendirir” programını verebiliriz. Bu prog - ramda sığınmacılara yönelik sponsorluk ile toplumsal katılımı güçlendiren, ülke çapında 25 kuruluşu des - tekliyor ve teşvikler veriyoruz. 2018 yılından bu yana dezavantajlı kişilere yönelik yapılacak sponsorlukları da teşvik ediyoruz. Eylül 2021'e kadar 155.000'den fazla sponsorluk verildi. Bir başka iyi örnek “Gönül - lüler Şehri” programıdır. Finansman ortağı olarak, 10.000 ila 250.000 nüfusu olan 100 seçilmiş şehir ve belediyede kalıcı gönüllülük çalışmalarının geliştiril - mesini destekliyoruz. Program kapsamında, beledi - ye ve mahallelerde toplumsal katılım stratejik olarak daha da geliştirilmektedir ve kamu sektörü, sivil top - lum ve yerel işletmeler arasındaki iletişimi teşvik et - mek için sürdürülebilir ortaklıklar başlatılmaktadır ve genişletilmektedir.

BMFSFJ sivil toplum aktörleriyle nasıl bir iletişim içinde?

Christoph Engler: Dernekler, vakıflar ve bağışlar gö - nüllülük politikasının önemli paydaşlarıdır. Bu neden - le Federal Sivil Katılım Ağı (BBE), Kâr Amacı Gütmeyen

Peki BMFSFJ bu konuda somut olarak ne yapıyor?

7

Made with FlippingBook - Online catalogs