İttifak, Özgür Refah, Federal Gönüllü Ajanslar Birliği (bagfa) gibi pek çok sivil toplum aktörleriyle birlikte çalışıyoruz. Ayrıca toplum vakıflarını ve bağış danış - manlıklarını destekliyoruz. Finansman ve teşvik prog - ramları dâhilinde sivil toplum aktörleriyle de yakın bir şekilde çalışıyoruz. Örneğin, “İnsanlar İnsanları Güç - lendiriyor” sponsorluk programı, ikisi Almanya'daki Türk Toplumu ve Müslüman Kadınların Sosyal Hizme - ti olmak üzere ülke çapında 25 sivil toplum kuruluşu tarafından uygulanmaktadır. Destek veren kuruluşlar bu programı Almanya çapında ve 700'den fazla üye kuruluşundan oluşan bir alt yapıyla uyguluyorlar. Vakıflardan bahsetmişken, 2020 yılında Alman Gönül - lülük ve Gönüllü Çalışma Vakfı (DSEE) kuruldu. Vakfın görevleri ve hedefleri nelerdir? Christoph Engler: DSEE, özellikle alt yapısı zayıf ve kırsal bölgelerdeki toplumsal katılımı ve gönüllülüğü teşvik etmek ve güçlendirmek amacıyla kurulan fe - deral bir vakıftır. Vakıf, Almanya'da eşit yaşam koşul - larının yaratılmasına katkıda bulunmaktadır. Federal düzeydeki bir merkezi temas noktası olarak vakıf, kurumların kendilerini geliştirme konusunda hizmet
ve bilgilerle destek veriyor, dijitalleşme alanındaki ye - nilikleri teşvik ediyor, katılım ve gönüllülük yapılarını güçlendiriyor. Bu bağlamda önemli diğer bir konu ise federal hükümetin, federal eyaletlerin, belediyelerin, iş dünyası ve sivil toplumun bir ağ oluşturmasıdır. Bu amaçla, vakfın federal bütçeden aldığı yıllık 30 milyon avroluk bütçesi bulunmaktadır.
Vakfın kurulması, Almanya'daki gönüllülük konusun - daki yasal dayanağı açısından da önemliydi, değil mi?
Christoph Engler : Evet, kesinlikle. Vakfın kurulmasıyla birlikte ilk kez toplumsal katılım ve gönüllülüğün yasal tanımı yapılmıştır. DSEE’nin Kuruluş Yasası'nın 2. mad - desi, 2. fıkrasında aşağıdaki ifadeler yer almaktadır: “ Toplumsal gönüllülük, bir veya daha fazla kişinin özgür, demokratik, genel düzen temelinde gönüllü, ücretsiz ve kamu refahı odaklı çalışma yapmalarının taahhüdüdür. Gönüllülük, kamu yararına olan, kâr amacı gütmeyen, kilise veya hayır amaçlı yardım eden bir kuruluş bünyesinde yapılan toplumsal ve gönüllü çalışmadır.” Bu yasal tanımın yapılması bile önemli bir adım olmuştur. Ancak, örneğin Avusturya'da olduğu gibi Almanya'da hâlâ bir gönüllülük yasası yoktur.
Almanya'da özel bir gönüllülük biçiminden de bahsedelim. Sayın Fietz, siz BMFSFJ'deki gençlik gönüllü hizmetlerin - den sorumlusunuz. Bu format başarılı bir model mi? Hanno Fietz: Gönüllü hizmetleri, Almanya'da - ki gönüllülük çalışmala - rının gerçekten önemli bir ayağıdır. Her yıl, çoğunluğu gençlerden oluşan 90.000'den faz - la gönüllü bir gönüllü hizmeti yapıyor ve bu sayı gittikçe de artıyor. 2020'de yaklaşık 40.000 kişi BFD denilen federal gönüllü hizmeti gerçek - leştirdi ve 50.000'den fazla kişi de JFD denilen gençlik gönüllü hizmeti tamamladı.
8
Made with FlippingBook - Online catalogs