Marvede-Hyllinge Sogneråd 1842-1857

9/ Under 1ste Julii modtaget fra Rentekam̄eret Kort over Menstrup Skoles samtlige Tilliggende, samt en Beregning over det Hart- korn, der kom̄er til at paahvile den gamle Skoles Grund, Gaard- og Haveplads, hvilket under Ny Matric: No 3b er opført med 1 Fk: Hartkorn og Gam̄elskat 24 ẞ. - 10/ Den 13de Julii tog Sogneforstanderskabet Syn over det af Entre= preneuren leverede Ege og Fyrretøm̄er til den ny Skoles Skillerum En deel af Sparretræerne befandtes af Gran tilligemed noget af Skillerumstøm̄eret ligesom og et Stykke Fyrretræe i Skille- rum̄et befandtes under Maalet og af daarlig Bonitet; hvorfor det kasseredes, da det omtalte Gran iøvrigt var af god Bonitet. blev det ikke kasseret, men man forbeholdt sig ved den ende- lige Aflevering Erstatning for den Værdie det maatte befindes at have under godt Fyrretræ. - Lægterne befandtes for tynde at de istedetfor at skulle naae over 4 Fag maatte paastaaes kun at anvendes til 3 Fag. - Entrepreneuren indvilligede de gjorte Paastande. 11/ Den 4de August toges atter Syn over det af Entrepreneuren leverede Ege= og Fyrretøm̄er til Menstrup Skoles Udhuus. Egetøm̄eret befandtes forsvarligt; men af Fyrretømeret kas- seredes 5 Remstykker, 1 Stk. Skillerumsfod, og samtlige Stolper og Løsholter. Stormstiver fandtes at mangle; endvidere fandtes Kjøkkenskorstenen kun støttet ved en klein Stiver, istedetfor at Conditionerne forlanger 1 Stoel, hvortil er anslaaet 30 Alen Tøm̄er a 5 tm . Entrepreneuren mødte ikke, hvorfor man tilstillede ham en Afskrift af Synsforretningen, og indvarslede ham til personlig at indfinde sig ved et nyt Møde. Dette foretoges den 15de August og fandtes da Udhuset reist, og af det den 4de August kasserede Tøm̄er fandtes de 5 Remstykker og Skillerumsfoden tværtimod Sogneforstanderskabets Forbud anvendte. Man kasserede derfor paany dette Træe, samt 1 Stolpe og 1 Løsholt i det nodligste indvendige Skillerum. Entrepreneuren forpligtede sig til at udtage det saledes kasserede Tøm̄er og indlægge nyt og forsvarligt istedet; dog under Forbehold af Erstatning, hvis det endelige Syn skulde finde de kasserede Remstykker forsvarlige. Entrepreneuren frem- viste dernæst de til Gulv-Underlag bestemte Stykker, men befandtes de, der skulde anvendes til Skolestuen meget for korte, og da Conditio- nerne forbyde at samenskarre Underlagene, forpligtedes Entrep: til at anskaffe andre Underliggere af det rette Maal. - Sluttelig blev man enig om: at der i Stalden skulde anbringes et Vindue, som Entre- preneuren paatog sig at lave for 10 mk. Ligeledes: at anbringe Bræ- degulv i Lokum̄et og en Lem for Aabningen med Egetræs Karm og fornødent Beslag, hvilket Entrepreneuren lovede at levere

for 3 rbd 12/ I Anledning af: at der er tilstaaet Menstrup Skolelærer en Godtgjørelse af 1 Td: Byg for hver 1 Sk. Land, han af Skolelodden afgiver til Bygge og ?- plads til den ny Skolebygning, blev bem: Areal opmaalt, og fandtes at udgjøre circa 2 Sk: Land, efter den derom udgivne Beregning af Landmaaler Oppermann; Skolekaldet vil saaledes herefter er- holde i aarlig Refusion 2 Td Byg betalt efter Capitelstaxt.

B: Fattigvæsens Anliggender.

1/ Bekjendtgjort for de Vedkom̄ende Grev Holsteins Skrivelse af 24de Maj d: A: hvorved tilstaaes Familier, hvis Forsørgere ere i Krigen a/ 4 Læs Tørveskiær b/ Fritagelse for herskabelige Afgifter c/ Huus leiehjelp for saavidt de ere Indsiddere. Alt for saavidt de høre til Grevskabet. 2/ Under 19de Novemb: f. A. havde man begjæret Sorøe Amts Assistance til hos Frederiksborg Amt at bevirke det Alimentations Bidrag af 8 rbd som Karlen Hans Nielsen Skiørbek var idømt som udlagt Barnefader til Ane Jensdatters Barn - forhøiet til mindst 10 rbd; ligeledes var andraget paa, at den af Fruentimer Inger K Andersdtt udlagte Barne- fader Tjenestekarl Jens Pedersen af Lil: Nestved maatte idøm̄es Ali- mentationsbidrag. Da man imidlertid senere Intet havde hørt i disse Sager erindredes derom i Maj d: A., og erholdtes un- der 2den Junii afvigte det Svar, at man fra Frederiksborg Amt Intet havde hørt om førstmeldte Sag; og hvad sidstmeldte Sag angaaer havde Jens Pedersen ved Eed fralagt sig Paterni- teten. 3/ I Anledning af Justitsministeriets Circ: 29de Maj, betreffende Ønskelig- heden af, at de Familier, hvis Mænd ere i Krigen, understøttes i de Com̄uner, hvor de fortiden have havt Bopæl uden Hensyn til deres Forsørgelsessted, tilmeldt Amtet, at man her allerede tidli- gere har taget en saadan Beslutning, forudsat, at Amtets Com- muner i Almindelighed kunde blive enige om dette Foretagende. Af saadanne Familier fandtes kun 1 i Spjellerup By, forsørgelses- berettiget i Qvislemark Pastorat; derimod var 1 Familie, som her var forsørgelsesberettiget, fløttet i Foraaret til Tjustrup Pastorat. Man havde derfor tilskrevet Tystrup Sogneforstsk, om sam̄e var villig til at forsørge denne Familie overeenstem̄ende med Justits- ministeriets Forslag; herpaa havde Tjstr Sognefsk: først under 7de Junii svaret undvigende, men siden ved: Skrivelse af 25de Junii gaaet ind derpaa, og erklæret sig villig til at refundere Marvede Sogn den Understøttelse, som allerede herfra var ydet bem: Soldat Lars Pedersens Familie.

Made with FlippingBook - Online magazine maker