SULTANAHMET MEYDANI
Bu meydan tarih boyunca İstanbul'un en önemli kamusal alanlarından biri olmuştur. Roma ve Bizans döneminde Hipodrom olarak biliniyordu. Büyük Saray olarak bilinen İmparatorluk Sarayı, hamamlar, tapınaklar, kü ltürel mekanlar ve idari o fislerden oluşmaktadır. Osmanlı döneminde meydanın adı Binicilik Meydanı olarak değiştirildi. Bu meydan arena, toplanma, eğlence, kutlama ve spor merkezi olarak hizmet vermeye devam etmiştir.
Arabayla yalaşık 30 dakika uzaklıktadır
TOPKAPI SARAYI
Dünyanın ayakta kalan en büyük ve en eski sarayı olan Topkapı, dört yüz yıl Osmanlı Devletine hizmet etmiştir. 1465 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapımına başlanmıştır. Sarayın tek bir binadan ziyade birkaç köşk ve odadan oluşması onun vizyonuydu. Osmanlı dönemi boyunca sarayda sürekli genişleme ve onarımlar olmuştur.
Arabayla yalaşık 3 0 dakika uzaklıktadır 09:00 – 16:00 (Kış ) 09:00 – 19:00 ( Yaz) Salı günleri ziyarete kapalıdır www.topkapisarayi.gov.tr
www.muze.gov.tr/topkapi-en www.muze.gov.tr/harem-en
AYA SOFYA
Bizans İmparatoru I. Justinian tarafından ve MS 532 ile 537 yılları arasında inşaa ettirilen Ayasofya, ataerkil bir bazilikadır. O zamanlar Büyük Kilise (Megale Ekklesia) olarak bilinen bu görkemli yapı, Kutsal Bilgeliğe adanmış ve böylece Ayasofya adını almıştır. 1453 yılında Osmanlıların fethinden sonra camiye çevrilerek Ayasofya adını almıştır. Osmanlı İmparatorluğu Baş Mimarı Sinan, kubbeyi onarmış ve yapının çevresine betonarme duvarlar örerek günümüze kadar ayakta kalmasını sağlamıştır. Ayasofya, 1935'ten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür.Günümüzde camii olarak kullanılmaktadır.
Arabayla yalaşık 3 0 dakika uzaklıktadır İbadet saatlerinde kapalıdır. Cuma günleri saat 14:00’e kadar kapalıdır. www.ayasofyamuzesi.gov.tr/en
Made with FlippingBook Digital Publishing Software