Unil Bærekraftsrapport 2019

MÅL 2020 Vi skal bidra til minst ett bærekraftsprosjekt pr. år. STATUS Oppnådd I 2019 hadde vi 7 løpende bærekraftsprosjekter.

SAMARBEID UNDER VANN amarbeid

Kvinners rolle i den pakistanske rissektoren styrkes Unil kjøper ris fra Pakistan. For risbønder i Pakistan er livet preget av fattigdom og dårlige arbeidsforhold. For å skire gode avlinger kreves ferdigheter og kunnskap, noe bøndene ofte ikke har. Klimaforandringer og manglende kunnskap om effektiv vannforvaltning gjør at risbønder er spesielt utsatt for tørke og flom. Kvinner er spesielt sårbare, og sosiale normer i Pakistan gjør det svært utfordrende for kvinner å sikre egen inntekt eller bidra til verdiskapning.

Målsettinger for GRAISEA-prosjektet 2018-2020: Målene bygger videre på arbeidet i fase en av prosjektet som ble avsluttet i juli 2018. ■ Utvikle en modell som viser hvordan bedrifter og bondeorganisasjoner kan samarbeide med andre markedsaktører for å fremme en bærekraftig rissektor. ■ Gjennom forbedret kultiveringsstandarder, promotering av klimatilpasningsdyktighet og bedre styrkede forhold mellom produsenter

En risbondes perspektiv

Khalida Parveen, leder av bondeorganisasjon i sin lokale landsby i Sheikhupura-distriktet, Pakistan Gjennom prosjektet har vi lært nye bærekraftige jordbrukspraksiser som vi ikke hadde kunnskap om før. Den nye kunnskapen vi har fått, videre­ formidler vi til andre medlemmer av bonde­ organisasjonen. Nå jobber vi kvinner sammen og føler ikke skam ved å gjøre fysisk arbeid. Vi forstår jordsmonnen i vårt område og hvordan vi skal kultivere den for forskjellige typer ris. Før var vannet i landsbyen vår ekstremt forurenset, og vi kunne ikke bruke det til noe. Vår bondeorganisasjon har nå drillet en brønn slik at menneskene i vår landsby har tilgang på rent vann. Vi har også fått opplæring i hvordan vi skal bruke beskyttelsesutstyr på hender og føtter når vi planter risen i vann. Vi har forstått at vi må jobbe sammen som småskalabønder. Det gir oss bedre avlinger og gir oss mulighet til å bedre forholdene i vårt lokalsamfunn. Jeg har innsett at hvis jeg deler kunnskapen jeg har fått gjennom prosjektet vil det ikke bare være bra for meg og mitt lokal­ samfunn, men verden for øvrig.

og innkjøpere bidra til å øke inntekts­ grunnlaget til 2 250 småskala risbønder, hvorav 50 % av disse vil være kvinner.

I 2019 har 214 bønder gjennomført opplæring i regi av The Rice Research Institute of the Government of Punjab. Vi har også gjennomført en innledende kartlegging av fordeling av verdiskapningen; distribusjonen av verdi fra åker til butikkhylle. Hensikten var å få en bedre forståelse av hvordan verdiskapningen kan fordeles mer rettferdig. Samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner som Oxfam gir Unil og de andre bedriftene mulighet til å bidra inn i langsiktige prosjekter. Oxfam utfordrer og støtter oss også i å bli en bedre kunde til våre leverandører, noe som kommer risbonden til gode.

For Unil er det viktig å kunne investere i positiv utvikling for mennesker som bidrar til vår verdiskapning. For å bedre bøndenes arbeidsforhold, samt deres forutsetninger for økt tilgang til det internasjonale rismarkedet samarbeider vi med Oxfam, Axfood, vår risleverandør Rol-Ryz, Axfoundati- on, de lokale ris-prosesseringsbedriftene Galaxy og Matco, lokale organisasjoner, myndigheter og bønder. I 2019 har 15 nye bondeorganisasjoner blitt etablert i Gujranwala-distriktet i Punjabprovinsen. Disse har 50 % kvinnelig representasjon på styringsnivå og i lederroller.

■ Fremme økt investering i Sustainable Rice Production-standarden, sørge for økt klima- tilpasning , samt styrke kvinners økonomiske posisjon fra myndigheter og bedrifter. Dette slik at bønder kan øke produktivitet og inntekt gjennom bærekraftig praksis.

30

31

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online