מידע העיר 1768

אורה שושן

עובדת סוציאלית, מטפלת משפחתית וזוגית.

לזוגיות ומשפחה בבית שאן והעמק חיבורים אורה שושן, ראשת מרכז משפחה

יום אחד זה יקרה, בלי שנרגיש - משהו ישתנה דמיינו לעצמכם, שאתם יושבים עם בני הזוג שלכם, עיניכם נפגשות, ידי־ כם משתלבות - נדמה לכם שאין בעולם דבר יותר פשוט או טבעי מזה, ובכל זאת, יש במפגש הזה קסם שאין לו הסבר. הוא מאפשר לרגעים של חיבור אמיתי לצוף מעל כל הרעש וההמולה, ולהעניק תחושת ביטחון שאי אפשר למצוא בשום סיטואציה אחרת. שיטת האימגו היא דרך להסתכל על החיים. היא מזכירה לנו שהמפגש עם האחר הוא הזדמנות להתרחבות, לא רק אישית אלא גם זוגית ומשפחתית. היכו־ לת להקשיב, לשקף ולאשר את האדם השני יוצרת מרחב בטוח שבו יכולים להתרחש ניסים קטנים של ריפוי. לא הצליחו לתאר את הכאב והכעס שה־ צטברו ביניהם. כחלק מהטקס הטיפולי בני הזוג התבקשו להסתכל בעיניים האחד מול השני, להחזיק ידיים ולחוש מה עובר בלי מילים ביניהם. אט אט הדמעות החלו לזלוג, והם חוו תחושת הקלה, כאילו לראשונה מזה זמן רב יכלו לראות זה את זה באמת. הרגע הזה, ללא מילים, היה רגע מכונן בקשר, התחיל להיווצר טוויסט בעלילה. "הידיים הק־ פוצות יתארכו והלב השומר לא להיפגע יפעם בקצב רגיל..." (עידן רייכל)

כשילדים נמצאים במרחב הזוגי, הם אינם צופים פסיביים. הילדים קולטים את האנרגיה, את השפה הלא־מילולית ואת הדינמיקה בין ההורים. הדי שלייפר מדגישה את החשיבות של "המונה" - אותם רגעים קטנים שהילדים חווים בהם את נוכחותם של הוריהם זה עבור זה. כל רגע כזה משפיע על האופן שבו הילדים יתפסו קשרים זוגיים בעתיד. כאשר ההורים יוצרים מרחב זוגי מטו־ פל ומחובר, הילדים מרוויחים לא רק אווירה נעימה בבית, אלא גם דוגמה חיה לקשר בריא. במילים אחרות, הרי־ פוי הזוגי הוא ריפוי בין־דורי. הילדים לומדים מתוך חווייתם האישית כיצד להתמודד עם קונפליקטים, כיצד להיות נוכחים ברגעים קשים ואיך להעניק אהבה מתוך חמלה. שלייפר מדברת על שלושה "מקשרים בלתי נראים" שהם הבסיס לקשרים בין־ אישיים. הראשון הוא החיבור של האדם לעצמו. דמיינו אימא שמרגישה אשמה על חוסר סבלנותה כלפי הילדים, ומ־ גיעה למפגש טיפולי שבו היא לומדת לזהות את הפצע שמפעיל אותה. ברגע שהיא מתחילה לחוש חמלה כלפי עצמה, היא מצליחה גם להירגע מול ילדיה ולהיות נוכחת באמת. "משהו ירגע בנו, משהו יגע בנו ולא יהיה ממה לחשוש..." המקשר השני הוא החיבור בין האדם לבן הזוג. במפגש קליני אחד, זוג ישב בשתיקה במשך דקות ארוכות. המילים

שיטת האימגו מזמינה אותנו להתבו־ נן בדיוק ברגעים האלה. היא מלמדת אותנו איך לבנות את המרחב המקודש שבו שני בני הזוג יוצרים ביחד שדה של אמון, הקשבה וריפוי. כשאנו נוכחים באמת בתוך קשר, כשהלב פתוח והכוונה צלולה, אנחנו יכולים לחולל פלאים. שיטת האימגו כפי שמציגה אותה הדי שלייפר היא גישה טיפולית לשיקום מערכות יחסים, ופילוסופיית חיים שמזמינה אותנו להסתכל על קשרים בין־אישיים כמרחבים של ריפוי וצמי־ חה. השיטה עוסקת בחיבור, באמפתיה ובהכרה עמוקה באדם שמולנו – וגם בנו עצמנו. הרעיון המרכזי בשיטת האימגו הוא שכולנו נושאים בתוכנו פצעי ילדות. הפצעים הללו - בין אם הם נובעים מחוסר הקשבה, מדחייה או מתחושות נטישה - משפיעים עלינו באופן לא מודע בבגרותנו. הדי שלייפר מתארת את המרחב הזוגי כ"מעבדה" שבה ניתן לזהות, לגעת ולרפא את הפצעים האלה דרך דיאלוג עמוק ומחבר. בעיניי, יש כאן הזמנה לחיות מתוך מודעות, לראות את מערכת היחסים כמרחב שבו מתרחש שינוי פנימי אמיתי. "כמו קו חרוט על כף יד זה יבוא בטוח בעצמו כאילו היה שם תמיד וחיכה שנבחין בו..."

המקשר השלישי הוא האנרגיה שנוצרת במרחב המשותף. זהו ה"מרחב המקודש" שבו שני בני הזוג יוצרים יחד שדה אנר־ גטי של אהבה, הקשבה וריפוי. לדוגמה, בני זוג שהתמודדו עם משבר ביחסים של אמון הצליחו, דרך שיחות עמוקות ומגע פיזי פשוט כמו החזקת ידיים, לייצר מרחב שבו הם יכלו לשתף את פחדיהם ולהרגיש שהם בונים מחדש את אמונם. "יום אחד זה יקרה בלי שנרגיש, משהו ישתנה..." מה שמיוחד במפגש הקרוב בין בני הזוג הוא הפשטות. אין צורך בתפאורה מרשימה או במחוות גרנדיוזיות. המבט בעיניים, הלחישה הקטנה שמספרת “אני כאן”, "אני איתך", יד שמושטת ובוחרת להחזיק וכל אחד מביא את הכ־ וונה העמוקה שלו למפגש כל אלה הם פעולות קטנות אך עוצמתיות שמביאות את בני הזוג לאותו מרחב של נוכחות מלאה. אלה רגעים שבהם האנרגיה זו־ רמת ללא הפרעה, והלב נפתח מתוך תחושת ביטחון ואמון. ברגעים כאלה, נדמה שהעולם כולו עוצר כדי לפנות מקום לאהבה. "זה יבוא, כמו שהטבע רגיל להיות שלם עם עצמו..."

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online