Somnus nr 2_2015

deg ut i arbeid igjen. Du må bare finne ut hvordan du skal klare dagli- glivets økonomi til du igjen klarer å tjene penger ved eget arbeid, hel eller deltid. Dersom du har nedsatt arbeidsevne “i en slik grad” at du hindres fra å skaf- fe deg, eller beholde arbeid du allere- de har, så kan du ha rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 11. Dette kan både være tilleggsytelser og arbeidsavklaringspenger. Men det er knyttet vilkår til ytelsen. Du har selv en aktivitetsplikt, og den er viktig at du overholder. Du må ivareta helsen din, men vis at du ønsker å avklare arbeidsevnen din og at du vil forsøke med positivt og åpent sinn. Individuell vurdering Men hva betyr det at arbeidsevnen er “nedsatt i en slik grad”? Hvor stor grad er det? I loven er det lagt opp til at dette skal være en individuell vur- dering. NAV skal ta hensyn til utdan- ningsgrad, helsen, yrkesbakgrunn, evner og alder til den det gjelder. I tillegg skal det tas hensyn til om du kan komme tilbake til din nåværende arbeidsgiver, der du er sykemeldt fra, og hvilke muligheter du har på hjem- stedet. Du kan måtte dagpendle, for det skal også tas hensyn til andre ste- der der det er rimelig at du tar arbeid. Behandling eller tiltak Når du har fått stadfestet at du har en nedsatt arbeidsevne på grunn av syk- dom, skade eller lyte så har du i utgangspunktet krav på hjelp fra NAV. Du har krav på en behovsvur- dering om du ønsker det. Men for å få hjelp og ytelser, må du enten være til behandling eller delta på arbeids- Hvordan finne lovene, for- skriftene og rundskrivene? Loven finner du lettest på www.lov- data.no I søknadsfeltet skriver du folketrygdloven. Da kommer du rett inn i loven. Øverst ser du noe som ser ut som noen linjer nedover. Det er hurtiglenke til innholdsforteg- nelsen slik at du kan gå rett til kapittelet eller paragrafen du søker.

rettede tiltak. Siste muligheten er hvis du har vært til behandling og du har deltatt på arbeidsrettede tiltak, men fortsatt ikke er i jobb, da kan du fortsatt få ytelser. Forutsetningen for at du skal få øko- nomisk hjelp av NAV i dette siste til- fellet er at NAV mener det fortsatt er mulighet for at du skal komme ut i inntektsgivende arbeid, og at du får oppfølging fra NAV. Skade, lyte, sykdom og lavere lønnet arbeid Men hva om du ikke lenger kan utfø- re det arbeidet du var sykemeldt fra, men du kan gjøre en jobb som er lavere lønnet? NAV bruker selv eksempelet i sine rundskriv med en nordsjøarbeider som ikke lenger kan utføre arbeid på plattform, men som kan jobbe på land. Den landbaserte jobben er lavere lønnet. Da har nord- sjøarbeideren ikke krav på arbeidsav- klaringsytelser. Han må ta den jobben han har evner, utdanning og yrkesbakgrunn for å ta. Lavere lønn gir ikke grunnlag for arbeidsavklaring. Heller ikke at man må skifte yrkesretning. NAV kan kreve at man skifter yrke. Men det er lagt inn at det skal ta hen- syn til personens ønsker. NAV har diagnosesystemer som defi- nerer skade, sykdom og lyte. Hvis du har en sykdom som godkjen- nes innen diagnosesystemene, og sykdommen er årsak til at du ikke kan arbeide, så kan NAV innvilge ytelser. Aktivitetsplikt Du har en aktivitetsplikt når du får ytelser. Den ene er at du må levere meldekort hver 14 dag. Disse utgjør også grunnlaget for en beregning av Her er forskriften om arbeidsavkla- ring: https://lovdata.no/dokument/SF/ forskrift/2010-02-10-152?q= forskrift+arbeidsavklaring De andre mest relevante lovene er: Forvaltningsloven Offentleglova og Lov om Arbeids og velferdsetaten,

hvor mye du har krav på i arbeidsav- klaringspenger. NAV gjør fradrag time for time dersom du har lønnet arbeid i løpet av perioden. Du skal være med på å utarbeide en aktivitetsplan. Sammen med veilede- ren i NAV skal du sette opp en plan for hvordan du skal komme ut i arbeid. Kanskje det du trenger er så enkelt som en tilrettelegging av arbeidsplas- sen du har i dag? En sofa/feltseng å sove på? En hvilestol? Eget kontor? Muligheten til å ta en sovepause i løpet av dagen? Det kan være enkle grep som gjør at du helt eller delvis klarer hverdagen i arbeidslivet på nytt. Målet er å hjelpe deg til å klare deg selv igjen. Du huske to ting: Aktivitetsplanen må tilpasses ditt funksjonsnivå, og den kan endres ved behov. Du må aktivt bidra til utarbeidelsen av pla- nen. Kanskje du har noen gode ideer på hva du kunne tenke deg å prøve? Tenk igjennom det før NAV-møtet. Aktivitetsplan og søknad i boks. Hva nå? Det skal fattes vedtak om tiltak og ytelser. Det tar tid. Men du må jo ha noe å kjøpe brød og smør for mens du er på tiltak og utprøving. Det er her arbeidsavklaringspenger og til- leggsstønader kommer inn. De to har Spør eksperten: Hvis det er temaer lesere av Somnus ønsker skal belyses, send inn spørsmål til redaksjonen i Somnus, så skal eksperten ta det opp i en senere artikkel. (uten at eksperten kan veilede i konkrete saker.) sovnforeningen@gmail.com NAV-loven. Rundskrivene er interne for NAV, så de finnes på NAV.no. På forsiden på NAV.no er det et søk- nadsfelt. Søk arbeidsavklaringspeng- er, eller bruk hurtigmenyen i alfabe- tet nederst. Når du har funnet riktig tema, så kan du se til høyre på siden. Der står det blant annet regelverk. Under kapittel 11 i folketrygdloven, finner du rundskrivene for AAP.

27

SOMNUS NR 2 - 2015

Made with FlippingBook flipbook maker