Somnus nr 2_2015

Unge søvnforskere samlet seg på Solstrand i Os i Hordaland for å fortelle hverandre om forskningen sin.

Tone Elise Gjøtterud Henriksen. Hun er psykiater ved Valen sjukehus i Kvinnherad. Samtidig arbeider hun med doktorgrad på Universitetet i Bergen (UiB), med lys og bipolare pasienter som tema. Maniske For å hjelpe pasientene i den manis- ke fasen, utstyrer hun dem med oran- sje briller 14 timer i døgnet. De oran- sje brillene blokkerer det blå lyset. Det blå lyset fra alskens skjermer får mye av skylden for at unge ikke sov- ner om kvelden. Henriksen forsker på hvordan det virker inn på bipolare

pasienter. Så langt har hun sett stor bedring hos pasienter med de oransje brillene. – Det blir «mørkt i hjernen» av bril- lene, forklarer hun, og spør seg om de som bruker lignende briller når de sykler eller går på ski, vet hvordan de virker. Smerte og demens Også Kjersti Marie Blytt skal ta dok- torgrad på UiB på forholdet mellom søvn og andre lidelser. Hun ser på effekten av smertebehandling på søvnproblemer hos pasienter med demens.

– Demens gir en rekke symptomer som oppleves som mer forstyrrende enn den kognitive svekkelsen, for eksempel søvnforstyrrelser, hallusi- nasjoner og vrangforestillinger, sier Blytt. Sykehjemspasienten tilbringer i snitt 13 timer i døgnet til sengs; tre fjerde- deler av den tiden sover de. – Søvnproblemer er fremtredende både ved demenssykdom og ved ulike smertetilstander. Ved smerte forverres søvnproblemene, forklarer hun.

5

SOMNUS NR 2 - 2015

Made with FlippingBook flipbook maker