Van Steensel 60 etappes

Etappe 28, Daniëls Openhaarden

Het heilige vuur van Moara Daniëls “Vuur brengt ons terug naar de basis.”

‘Mijn naam is Moara Daniëls. Ik ben geboren in de Jacob Catsstraat in het Oude Noorden, maar ik ben opgegroeid op de Bergweg. Op nummer 177. Schuin tegenover Daka Sport.’ ‘Dat meen je niet?’, zegt Kees, ‘onze 60 Etappes beginnen nota bene met het verhaal van Jan-Peter Dankaart van Daka… zij zaten ook op de Bergweg en mijn vader begon Van Steensel Assurantiën dus óók op de Bergweg… op nummer 142.’ Als jongen van Zuid zit je erbij en kijk je ernaar. Het is het bekende recept: zodra mensen uit het Oude Noorden hun gemeenschappelijke roots gewaarworden is er geen houden meer aan… “vlakbij de sigarenboer! Nee echt, bij die post- zegelverzamelaar? Nee, nét wat verder, naast die visboer. Je weet wel…” Het verhaal van Daniëls Openhaarden begint daadwerkelijk op de Bergweg als de vader van Moara in 1978 met zijn broer de firma Gebroeders Daniëls opricht. ‘Dat was best bijzonder, want mijn vader was van huis uit stukadoor. Maar je weet hoe iets kan gaan . Er werd hem tijdens het klussen ge- vraagd om ergens een open haard te stuka- doren dat triggerde hem dusdanig waardoor hij besloot zich te specialiseren in open haarden …’ Er valt een seconde stilte. Moara Daniëls glimlacht beminnelijk. In de seconde stilte worden heden en verleden verenigd. Het verleden is vader Joop Daniëls die in de open haarden het licht ziet, het heden is de indrukwekkende en uiterst stijlvol ingerichte showroom van 700 vierkante meter van Daniëls Openhaarden op de huidige locatie aan de Kleiweg.

‘Aanvankelijk wilde ik helemaal niet in het bedrijf van mijn ouders werken eerlijk gezegd. Mijn ouders werkten zo verschrikkelijk hard… mijn broertje noemde ons “sleutelkinderen”: we gingen naar school met de huissleutel aan een veter om onze nek. Niet dat we daarover klaagden, het maakte ons vroegtijdig zelfstandig en vooral zelfredzaam.’ Op zaterdagen helpt de dertienjarige Moara haar ouders een handje in de winkel door de klanten een kopje koffie aan te bieden. Op geen enkele manier pushen haar ouders om in vastte dienst te treden, ook niet wanneer Moara de havo heeft afgerond. ‘Na de opleiding directiesecretaresse bij Schoevers ben ik gaan werken als directiesecretaresse bij een ICT bedrijf.

Die baan zegde ik op toen Jan des Bouvrie een filiaal van zijn conceptstore Het Arsenaal ging openen in Schiedam. Daar startte we een tweede vestiging van Daniëls Openhaarden. Die kans greep ik met beide handen aan: toch proeven aan die zelfstandigheid, maar niet direct onder de vleugels van mijn ouders.’ Ondanks alle goede bedoelingen redt Het Arsenaal in Schiedam het niet. Het concept dreef vooral op de (merk)naam Jan des Bouvrie en de klanten verwachtten en hoopten vooral op de fysieke aanwezigheid van de excentrieke BN’er, maar in de praktijk kwam hij er slechts zelden. Na tweeëneenhalf jaar besloten we op deze locatie te stoppen en verhuisde Moara alsnog naar de Kleiweg waar we op dat moment meteen uitbreidden van 350 naar 700 vierkante meters showroom.

Etappe 28

Rotterdam-Rotterdam | 8 september 2022

Start

Prins Pieter Christiaanstraat 61, Rotterdam | Van Steensel Assurantiën

Finishplaats

Kleiweg 225-231, Rotterdam| Daniëls Openhaarden

Etappewinnaar Moara Daniëls

118

119

Made with FlippingBook flipbook maker