Van Steensel 60 etappes

Dat was oktober 2012. In juli 2015, ik was 22, begon ik Gräper Automotive Exclusief in Capelle. Mijn telefoonbedrijf zat boven, op de begane grond repareerde ik auto’s. In april 2017 verkocht ik het telefoonbedrijf. Van dat geld kon ik mijn eerste auto’s voor mijn autobedrijf kopen. In 2020 verhuisde ik naar dit pand in Moordrecht.’ Aan zijn lippen hangend zijn Kees en ik inmiddels op de tweede etage in zijn kantoor aangekomen. ‘Maar hier zit ik vrijwel nooit’, zegt Oscar haast verontschuldigend. De kantoorruimte wordt gevuld door een oogverblindend mooie en uiterst zeldzame Audi R8 Coupé. In de vitrine staan enkele trofeeën uitgestald, want en passant ruimt Oscar ook nog tijd in voor die andere grote jeugddroom die hij koesterde: coureur worden! ‘Ik ken zowat alle circuits van de wereld. Ik heb geracet in Dubai, Spa-Francorchamps, Paul Ricard,Le Mans, Zandvoort, Silverstone, de Nürburgring en natuurlijk Monza. Ik krijg een kik van snelheid. Een heel kostbare hobby, maar omdat ik ook veel prijzen pakte -en pak- word ik nu gesponsord. Vanuit de racerij heb ik een mooi netwerk opgebouwd, waardoor ik tal van beroemdheden tot mijn klandizie mag rekenen. Ik heb mijn naam gevestigd in het topsegment van autominnend Nederland. Ik durft wel te zeggen dat we bij de top 5 zitten. Inmiddels is Gräper een merknaam geworden en dat is altijd mijn doelstelling geweest.’ De eerlijkheid van de openhartige Oscar moet wel ten grondslag liggen aan zijn succes. Zelf noemt hij het een mengeling van hard werken, keihard werken en snoeihard werken. “Ik breek liever mijn been dan mijn woord.”

Maar het is meer, want Oscar Gräper gaat verder… veel verder:

Maar in een wereld die zichtbaar verandert, moet Oscar Gräper gewoon mee veranderen. That’s it. ‘De beleving van het rijden van een hoogwaardige auto blijft intact. Er zal altijd vraag blijven naar luxe auto’s.’ Ooit autocoureur worden of een knalrode Ferrari bezitten, het is nog altijd voor honderd- duizenden jongetjes een utopische droom. Maar Oscar Gräper is een realist pur sang die niet doet aan dromen, omdat dromen geen waarde heb- ben als ze niet uitkomen. Hij mijmert niet, fantaseert niet, romantiseert niet. Oscar Gräper zet doelen die hij vervolgens concretiseert. Als vijfjarig jochie voor de televisie en als dertig- jarige ondernemer in de autobranche. ‘Ik zou graag een automuseum beginnen’, zo laat hij aan het eind van het gesprek weten. Hij klinkt doodserieus. We twijfelen geen seconde, zijn snoepwinkel van de eeuw in Moordrecht is er het levende bewijs van.

‘De autowereld is bikkelhard. Bij Gräper Automotive moet het niet goed zijn, maar perfect. De lat ligt hoog, dat weten onze medewerkers ook. De aanbieders en kopers van de auto’s moeten blind kunnen varen op onze deskundigheid, kwaliteit en service. Ik kom iedere afspraak na. Ik weet het, dat klinkt afgezaagd, want zoiets claimt iedere onder- nemer, maar bij mij is het géén gebakken lucht. Ooit hoorde ik een uitspraak van een bekende ondernemer uit onze regio. Ik breek liever mijn been dan mijn woord. Ben ik nooit vergeten, want die is op mijn lijf geschreven.’ Kees berijdt zijn stokpaardje genaamd Duur- zaamheid en vraagt Oscar of hij zich zorgen maakt om die ontwikkeling, want inmiddels doen de elektrische en hybride auto’s ook hun intrede in het segment van de exclusieve auto’s.

vlug weet hij tussen de duizenden autofoto’s de foto van de bewuste Ferrari te vinden. ‘Wel meteen doorverkocht. Ik had centen nodig om te investeren in volgende auto’s.’ De eigengereide Oscar praat met een nuchter- heid over zijn loopbaan alsof het de normaalste zaak van de wereld betreft (“ik blijf maar een boeren-puntje-puntje-puntje”), terwijl het tegen- deel waar is. Ja, hij is trots, maar hij relativeert de trots onmiddellijk alsof de trots de rem is van de Porsche GT3RS (één van zijn circa 20 droom- auto’s) is. Zijn eigenhandig geconstrueerde succes kwam hem bepaald niet aanwaaien. Hij noemt zijn levensweg “hobbelig”, maar heeft zich voorgenomen van alle fouten (“vooral mijn naïviteit en goedgelovigheid”) te leren. Zijn bedrijf Gräper Automotive Exclusief B.V. telt

twee etages boven de begane grond. Met open mond van verbazing en bewondering krijgen Kees en ik een rondleiding door zijn snoep- winkel. Een Lamborghini Huracan Spyder. Een Audi RS6 Avant. Een Range Rover Westminster. Een Austin Martin D811 Launch Edition. Een Ferrari 812 Superfast uit 2020. ‘Als ik van Sinterklaas als kind zijnde niet iets autogerelateerd kreeg, was ik teleurgesteld en hoopte ik al op volgend jaar. Ik had voor niets anders belangstelling. Ook de opleiding Detail- handel aan het Zadkine College interesseerde me geen bal. Ik was geen schooltype. Vanaf mijn dertiende had ik allerlei bijbaantjes. Dat begon bij Autobedrijf Tijmons in Capelle. Ik deed er van alles… wielen wisselen, sleutelen, banden sjouwen. Prachtig vond ik dat.

Daarna werkte ik bij Spuitexpress B.V. in Capelle waar ik van alles deed behalve spuiten. Vervol- gens bij ASN Autoschade De IJssel in Krimpen, ik was zeventien en moest er als leidinggevende 50-jarigen aansturen. Ik kocht toen mijn aller- eerste Golf GTI, mijn droomauto indertijd.’ Oscar Gräper bestormt de ladder van succes in zevenmijlslaarzen. Hij wacht op niemand, omdat hij al snel tot de ontdekking komt dat niemand op hém wacht. Als het toetsenbord van zijn BlackBerry kapotgaat, heeft hij dan ook geen tijd om een week op de reparatie te wachten. Via YouTube ontdekt hoe hij zelf het toetsenbord kan vervangen. ‘Was een werkje van niets. Een dag later deed ’ie het weer. Niet veel later had ik het bedrijf Phone Repair Service opgericht.

164

165

Made with FlippingBook flipbook maker