Van Steensel 60 etappes

Etappe 60, Margriet van Steensel

Een wereld vol margrieten

Margrietbloemen bestaan uit een gele schijf van buisbloemen en een krans van talloze witte lintbloempjes. Kinderen kunnen er in de zomer een tijdje zoet mee zijn door een krans te maken van de bloemetjes. De bladeren zijn veelal enigszins vlezig, lancetvormig en min of meer getand. ‘Ik ben in 1965 geboren als Margriet Alberts. Mijn vader was stedenbouwkundig ingenieur en mijn moeder was de secretaresse van de baas van mijn vader. Mijn vader was een hele rustige, lieve, creatieve en integere man. Ik keek af en toe voetbal met mijn moeder, maar mijn vader begreep niets van het concept van beter zijn dan de ander; je moest gewoon altijd zo goed moge- lijk je best doen, voor jezelf en voor een ander. Zó’n man was hij. Mijn moeder was ook intelli- gent, en lief, maar assertiever. Ze werd eigenlijk noodgedwongen huisvrouw, zo ging dat die tijd. Het was een fijn, warm en harmonieus gezins- leven. We woonden met mijn twee broers, eentje ouder en eentje jonger, in Hillegersberg. Ik was een verlegen meisje dat goed kon leren, maar ook veel vriendinnen had. Ik heb altijd Montessorionderwijs genoten en dat paste perfect bij mij. Ik pluk er nu nog de vruchten van. Ik ben nieuwsgierig en onderzoekend, kan scherp en kritisch zijn, maar ik sta altijd open voor de mening van anderen.’ De Margriet heet officieel Leucanthemum. Vooral op weiden, langs bermen en in licht- rijke droge bossen voelt de robuuste wilde bloem zich helemaal thuis. Als je op zoek bent naar een geschikt plekje in de tuin, kies dan voor een beschutte, zonnige tot half-schaduwrijke plek op een voedings- stofrijke bodem.

‘Ik ging naar het Montessori Lyceum aan de Bentincklaan in Blijdorp. Het ging me redelijk makkelijk af. Mijn favoriete vak was wiskunde. Ik wilde graag de bètakant op, want ik wilde net als mijn vader bouwkunde studeren. Op mijn acht- tiende deed ik examen aan het Atheneum. Ik kan en kon vooral nogal onzeker zijn en twijfelde of studeren voor mij niet te moeilijk zou zijn. Ik zie soms ook wel snel beren op mijn eigen weg. “Ik durf zelfs te zeggen dat de zaak de zaak niet was geweest als Margriet Kees: “Te moeilijk? Met een grote intelligentie en een krankzinnig goed exact geheugen weet Margriet ieder weekend ons exact op de hoogte te houden van alle voetbaluitslagen en wie er gescoord heeft. Door haar brede interesse noemt men haar wel “lopende encyclopedie”. Nee, Margriet is slim genoeg. Zij maakte uitein- delijk een andere keuze.” De margriet is kruidachtig en de bloem- stengels steken krachtig boven het lang- werpige blad uit. Margrieten hebben soms een enkele rij met bloemblaadjes, soms meerdere. Over het algemeen is de gewone margriet niet veeleisend. Daarom gedijt de plant goed op verschillende bodemtypes. niet altijd achter mij had gestaan.” - Kees van Steensel

Het was begin jaren tachtig en mijn vriendin vond iemand leuk van waterpolovereniging SVH. Kees heette die en ik moest bekijken of die Kees mijn vriendin ook leuk vond. “Kom je een keertje thee drinken?”, had die Kees me bij een volgende ontmoeting, een jaar later, gevraagd. Een week later belde hij me al op: “Waar blijf je nou?” Op een feest van de waterpolovereniging wist iedereen mij te vertellen dat ik wel de vriendin van die Kees zou worden. Ik viel altijd wel op knullen met donker haar en Kees had toen donkere krullen. Hij was echt knap en schreef me in die tijd prachtige liefdesbrieven. Gedurende de bloeiperiode zal ze de Margriet met stralend witte bloemen weten te bekoren. De Margriet kun je makkelijk in potten of bakken planten, waarmee de plant ook heel geschikt is voor een balkon of klein terras. Ook in de volle grond steelt hij de show, je zult een zomer lang plezier hebben van deze vrolijkerds. ‘Kees en ik kregen verkering, ook al was hij dik vijf jaar ouder dan ik. Al mijn vriendinnen gingen elders studeren, ik bleef in Rotterdam waar ik na die zomer van 1985, na lang wikken en we- gen, de PABO zou gaan doen. Ik heb eerst nog bijna een jaar gewerkt in de boekhandel van Mieke, de tweede vrouw van Kees’ vader Cor van Steensel. Ik heb pa altijd heel graag gemogen. Hij sprak en dacht heel zwartwit en toch kon hij goed opschieten met mijn vader die qua karakter ongeveer zijn tegenpool was. Cor kon moeilijk voor zichzelf en voor zijn omgeving zijn, maar had absoluut een hart van goud. We aten iedere zondagavond bij Cor en Mieke. Kees en ik gingen samenwonen, eerst in Blijdorp, later boven de zaak op de Avenue Concordia.

Etappe 60

Rotterdam-Nieuwerkerk aan den IJssel | 10 maart 2023

Start

Prins Pieter Christiaanstraat 61, Rotterdam | Van Steensel Assurantiën

Finishplaats

Nieuwerkerk aan den IJssel

Etappewinnaar Margriet van Steensel

246

247

Made with FlippingBook flipbook maker