Elmarc anno nu heeft een paraplufunctie. Wij faciliteren nieuwe business met jonge talen- ten en ondersteunen hen op het gebied van IT, financiën, logistiek, verzekeringen, enzovoorts. De overheadkosten worden zo netjes verdeeld. Alle artikelen die wij vermarkten moeten een toegevoegde waarde hebben. De jonge talenten krijgen veel vrijheid en zelfstandigheid en par- ticiperen zelf ook mee. Zie Elmarc als een soort kleine versie van Unilever.’ Om de bedrijfsvoering inzichtelijk te maken krijgen we een rondleiding door het pand en vergapen Kees en ik ons aan de tientallen sheets op de muur van Eriks kamer: ‘Dit is een brand guide – hier zetten we alles uit- een wat een merk ís of wil zijn, hoe en voor wíe we het product in de markt gaan zetten, welke feel we zoeken en welke stijl het beste past qua kleur en vormgeving bij het product. Hier zie je als voorbeeld de brand guide van Atelier Vesper, een nieuwe geurlijn die we in 2018 zijn gestart. Hiermee gaan wij de markt eh… verstoren. Wat ik bedoel? We gaan een kwalitatief zeer goed stijlvol product tegen een heel concurrerende prijs op de markt brengen… toegankelijk voor iedereen.’ Hoe, wat, wie en waarom. Kortom psychologie en dan niet van de koude grond, want de belangen zijn groot en de filosofie áchter die be - langen is navenant groot. De rode draden door de gehele linie zijn de sleutelwoorden: integri- teit, toewijding, creativiteit en kwaliteit. Erik herhaalt ze nog maar eens als we op de begane grond plotseling in een lege kale kantoorruimte staan. Uit het systeemplafond hangt losse bekabeling en waar is het kantoormeubilair gebleven? Erik: ‘Hier hebben we in het voorjaar serieuze storm- schade gehad. Dudley, Eunice of Franklin, ik weet het niet meer. Maar ik weet wel dat Robin Veldhuis van Van Steensel er als de kippen bij was om de schade te regelen. Jullie mensen werken net als wij, Kees: klantgericht en snel. Zo fijn…’
Anno 2022 is Elmarc actief in 43 landen en mogen zij retailers uit het A-segment als Apple, Bol, Amazon, Albert Heijn, Coolblue en Media- Markt tot hun partners rekenen. Al worden de merknamen met gepaste en zeer terechte trots gedebiteerd, toch schenkt Kristel klare Rotter- damse wijn die geen enkele ruimte biedt aan poeha: ‘In 2012 zijn we benoemd tot Preferred Global Partner van Apple als “derde partijen” fabrikant van accessoires. Daar kwam in 2015 Media- Markt als licenced private label supplier bij, in 2019 Brabantia als licence holder voor Europa en in 2020 Philips als distributeur van acces- soires in de Benelux. Dat word je natuurlijk niet zomaar. Sowieso voldoen al onze producten aan alle nationale en internationale wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, maar ook een onderwerp als duur- zaamheid nemen we uiterst serieus! Zo worden van vermalen afgedankte sportschoenen van Nike momenteel de hoesjes voor onder andere Apple geproduceerd.’ Kristel heeft het nog niet uitgesproken of ze maakt een foto van mijn visitekaartje om die weer return to sender (“daar doe ik niet meer aan”) te geven. Dat is nu eens Duurzaamheid op zijn Geen Woorden Maar Dadens en zegt alles over het DNA van het familiebedrijf dat Kristel als volgt omschrijft: ‘Wij zijn creatief, relatief klein en flexibel. We blijven in de kern “gewoon” een handelsbedrijf. Voorbeeld? Tijdens de zomer in coronatijd zat China natuurlijk potje dicht en gingen wij dus op zoek naar airco’s in Europa. We blijven op zoek naar nieuwe kansen, nieuwe markten. Zo zijn we ook opgevoed door onze ouders. Ruimden- kend, gastvrij, zelfstandig, zelfredzaam, onder- nemend, commercieel en creatief.’ We zeiden het al eerder. In de branding van het leven komen fascinerende dingen tot leven. Erik en Kristel van Dalen van Elmarc zijn er letterlijk en figuurlijk de levende bewijzen van.
‘Betalingen doe ik niet, dat is Kristels pakkie an’, zo verduidelijkt Erik. Alles draait om vertrouwen.
we onze eerste 600 tassen. Daarmee gingen we de Apple Premium Stores af. Dat bleek een hit, Apple was enthousiast. Zo ontstond de firma Decoded die Erik en ik in 2009 hebben opge- richt.’ Decoded blijkt een succes, de omzet stijgt ieder jaar als een malle, maar de formule van Decoded misschien nog wel meer, zo vertelt Erik: ‘Alles draait steeds weer om drie zaken: pro- ductontwikkeling, marketing en sales. Al het andere hadden we bij Elmarc al in huis - die in- frastructuur stond en staat als een huis. 2014 was een lastig jaar met weinig verkoop in de elektronica wereldwijd. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we alle verlieslijdende afdelingen en artikelen afge- stoten.
Broer en zus komen al snel tot de conclusie dat innovatie in de elektronica een kostbare zaak begint te worden en dus komen ze met een nieuw plan dat een fantastische proeve blijkt van hun DNA, want hier komen het commer- ciële brein van vader en de creativiteit van moeder bijeen, zo legt Kristel uit middels een vraagstelling: ‘Waarom maken wij geen accessoires voor de smartphones, laptops en tablets? Denk aan tassen, hoesjes, noem maar op. Maar wel fashionable spullen, dus duurzame artikelen met een coole look.
Pa hielp ons met de investering en zo maakten
80
81
Made with FlippingBook flipbook maker