Somnus nr 4_2014

–V i skulle lansert Z1 i oktober,men det amerikanske markedet har tatt helt av, så vi prioriteres nok litt lavere. Der borte har de solgt 10000 apparater på kort tid.Men den kommer til Norge –medio desember. Populær mini-CPAP kommer i desember

Daglig leder i Meditek, Erik Asteberg, viser stolt frem den nye lille CPAP-en Z1.

Marit Aschehoug tekst og foto

Det forteller daglig leder Erik Asteberg i Meditek som forhandler den nye lille CPAP-en. Søvnapnépasienter lærer seg å leve med sin CPAP til daglig, men for den som reiser mye og kanskje vil feriere i telt eller i liten båt, så er det utfor- drende å finne små og gode reiseløs- ninger. Mange har ønsket seg en bit- teliten CPAP og et bittelite batteri. Den lille Z1 er langt på vei svaret på dette (Se vår test på neste side). Fuktefilter – ikke vann – Vi vet at fukteløsningen ikke er opti- mal, men det er mange apnépasienter som kan greie seg uten et stort fukte- kammer med vann for noen netter. Erik Asteberg forklarer at fuktefilte- ret sitter inni en liten holder mellom slangen og masken. Filteret har salt- krystaller som trekker til seg fuktig- heten i rommet og avgir den fuktig- heten når man puster inn. Det er et 24-timers filter, slik at det normalt vil holde til 3 netter. Ekstra filter får man kjøpt i Mediteks` nettbutikk. – Dette er et kompromiss for å slippe å dra med seg et fuktekammer som kanskje må romme en halvliter vann. Men vi skal undersøke med produ- senten om man har planer om en eks- tern fuktekammerløsning etter hvert, sier Asteberg.

App for avlesning Det er laget en app for nettbrett og smarttele- foner slik at man ved å laste ned appen kan synkronisere CPAP mot app og lese av maskinens registrering- er. Programvare og app blir gratis. Fast trykk og Autoset Den maskinen som Somnus har testet, var en vanlig CPAP med fast trykk, men CPAP med autoset er nå kom- met. – Vi har ventet på en norsk brukerman- ual og programvare for autoset, forteller Asteberg. – Programvaren er svensk og vi er vel- dig fornøyd med den. Vi venter også på en 12 volts lader, slik at man kan lade batteri- et fra solceller eller andre løsninger.

Z1 CPAP: Veier 284 gram. Støynivå er 26 decibel. Lagrer og leser ut behandlingsdata til pro- gramvare, som kan lastes ned gratis. Strømadapteren går til strøm fra 100-240 VAC, 50-60 Hz, typisk strømforbruk 20 W Maks strøm- forbruk 35W. Trykkområde: 4-20 cmH2O Dimensjon: L: 16,46, D: 8,38, H: 5,15 (cm) Kabinettet er laget av flammehemmende konstru- ert termoplast.

30

SOMNUS NR 4 - 2013

Made with FlippingBook - Online catalogs