Somnus nr 4_2014

Endelig kommer det en CPAP som er så liten at vi som er avhengige av slikt, ikke trenger å skrike oss til et ekstra kolli håndbagasje når vi er ute og reiser. Z1 er så liten at den får plass i enhver ryggsekk eller liten trillekoffert, også om du har med batteriet som hører til. Derfor skulle vi så g jerne rost den opp i skyene. For den har sine gode sider – men før du baserer deg på å bruke den, så må du finne ut om den faktisk holder mål akkurat for deg. Tester på reisefot Jeg som har testet den, er en ganske så standard CPAP- bruker. 60 pustestopp i timen da jeg fikk søvnapné-diag- nosen; nå ligger jeg g jerne mellom tre og åtte. Det som ikke er standard, er at jeg alltid er på reisefot, og sover flere netter borte enn hjemme. Dessuten er jeg avhengig av luftfukter. Bruker jeg ikke det, reagerer slim- hinnene med det som for meg oppleves som en helt van- lig forkjølelse som begynner med vekselvis rennende snørr og tett nese. Et alternativ, men ikke for alle En bltteliten CPAP – det er noe de fleste av oss har drømt om.Men er den bra nok? Ikke for alle. Georg Mathisen tekst og foto

Det blå fuktefilteret. Fukting skjer gjennom et filter som sitter mellom masken og slangen og som henter fuk- tighet fra rommet og avgir fuktigheten når man puster inn.

Prisen – Vi har ikke satt den endelige prisen på Z1 ennå, men vi antar at maskinen pluss batteripakken og to pakker filter vil komme på ca 10.000 kroner inklusive moms. Vi har allerede lister med kunder som venter på maskinen når den kom- mer. Vi kan også tilby masker, men alle typer masker og standard slanger passer til denne maskinen. Betale selv – Vi har ingen avtale om leveranse av vår CPAP til helseforetakene. Selvsagt skulle vi ønske at pasientene kunne få en slik minimaskin om de er avhengige av å reise mye. Men enn så lenge, må nok hver enkelt vurdere om man vil spandere en slik miniCPAP på seg selv, sier Asteberg.

Testerens selfie etter oppkobling. Den blå plastdingsen mellom masken og slangen er holderen og filteret som er ment å erstatte oppvarmet slange og luftfukter.

>>>

31

SOMNUS NR 4 - 2013

Made with FlippingBook - Online catalogs