Hygiëne Magazine 2021-2022

WETENSCHAP Column Paul Harleman

V O O R S T A N D E R Een product waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. Daar ben ik onmiddellijk voorstander van. Als onafhankelijke wetenschappers bewijzen dat iets werkt, dan ben je daar als fabrikant blij mee. Maar natuurlijk ook de kopers en gebruikers. Je koopt iets goeds dat daadwerkelijk doet wat het belooft. En dat is alleen maar goed.

van de wetenschappelijke bewijzen en het wordt stil aan de andere kant, dan geeft dat op zijn zachts gezegd toch te denken. En ook is het merkwaardig als je de informatie wel krijgt maar dan onder de voorwaarde het vertrouwelijk te behandelen. Hoezo vertrouwelijk, klopt er iets niet dan? E V I D E N C E B A S E D Schoonmaaktechnieken zijn voor een deel gebaseerd op overlevering, aangevuld met bewezen know how. Wij hebben het geleerd van onze voorgangers en zij weer van hun voorgangers. Maar is dat wat we doen en waarin we geloven ook het beste. Denken we dat het de beste manier is of weten we het. Ik wil niemand tekort doen en maak zelf ook deel uit van het systeem, maar het is goed om kritisch te zijn en je “altijd” de vraag te stellen “waarom”. Want ook ons nationaal geweten en levensverbeteraar Loesje zegt “Je moet niet alles geloven wat je denkt”.

W E T E N S C H A P P E L I J K B E W E Z E N

Zeker in deze onstuimige tijden waarin de nationale smetvrees hoogtij viert, komen er regelmatig nieuwe producten op de markt. Producten waarin ergens in de omschrijving staat dat de werking wetenschappelijk bewezen” is. Meer niet, dat is alles. Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. “wetenschappelijk bewezen” is een loze kreet zolang er geen inhoud aan gegeven wordt. W A T D A N ? Ik wil weten welk wetenschappelijk onderzoek dat is. Net zo goed als ik wil weten wat de specificaties van een product zijn en wat het kost. Zodat ik het kan beoordelen ten opzichte van andere aanbieders. Tot dan hou ik de knip dicht en laat ik de euro’s niet rollen met alleen de bewering “laagste prijs in de markt”. Dus, pas als je weet om welk wetenschappelijk onderzoek het gaat, je het kunt lezen, hoe oud het is en hoe waardevol, dan pas kun je de toegevoegde waarde inschatten. L A A T M A A R Z I E N Dus als je beweert dat iets wetenschappelijk bewezen is moet je het ook laten zien. Sterker nog, ik zou het van de daken schreeuwen. Hoe mooi is het als je een product hebt ontwikkeld waarvan de werking onomstotelijk vast staat en ondersteund word door onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek. Top, zou ik zeggen. Beter kan niet. Maar zodra je vraagt naar een kopie

G R E E P U I T R E C E N T E P U B L I C A T I E S

AJIP - september 2021 - Infection preventionists’ experiences during

the first nine months of the COVID-19 pandemic: Findings from

focus groups conducted with Asssociation of Professionals in

infection Control & Epidemiology (APIC) members – Terry Rebmann

Plos One – juli 2018 - Reducing healthcare associated infections

incidence by probiotic-based sanitation system: a multicentre,

prospective, intervention study – Elisabetta Caselli (2016/2017)

AJIC – april 2021 - Environmental hygiene, knowledge and cleaning

practice: a phenomenological study of nurses and midwives during

COVID-19 – Cassy Curryer

AJIC – Juni 2021 -An effective and automated approach for reducing

infection risk from contaminated privacy curtains - Jennifer Sanguinet

p. 22

Made with FlippingBook Online newsletter maker