Hjernecella 1/2023

Nedlegging og flytting av Mork forts.

det har vært 75 % belegg av plassene de senere år. Vi er kjent med at flere som har hatt hjerneslag har opplevd at det ikke blir søkt om plass og noen får ikke informasjon om mulig­ heten for å få rehabilitering i spesialisthelse­ tjenesten. Det har blitt sagt at det er få rehabiliteringsplasser og noen har til og med blitt spurt om de vil ta plassen for andre som trenger det mer. I tillegg har vi i to år hatt en pandemi som også har ført til færre søknader om plass. Hvorfor skal mennesker med hjerneslag og andre sykdommer få reduserte muligheter til å fungere best mulig i samfunnet pga få og dårlige rehabiliteringstilbud? Nå er det på høy tid at rehabiliteringen i Møre og Romsdal og ellers i landet blir prioritert! NFS Molde og omegn kan ikke se at flytting av Mork til avdeling for Fysikalsk medisin og rehabilitering, Ålesund sjukehus, er en god løsning. Dette vil bli en stor avdeling i et stort sykehusbygg og her vil beboerne oppleve at de fortsatt er på sykehus og for mange vil det skape usikkerhet og lite trygghet. Slagrammede, andre diagnosegrupper og deres pårørende har også behov for uteområ­ der i trygge omgivelser. På vegne av alle slagrammede og alle som har behov for spesialisert rehabilitering, ber vi om at de som skal bestemme utsetter saken og går inn for å finne en annen løsning. Denne saken handler ikke bare om økonomi, men mennesker som har fått hverdagen endret, livet har blitt reddet på akuttsyke- huset, men når opptreningen skal starte, skal det spares penger. Rehabilitering, nødvendig hjelp og gode fagmiljø er avgjørende for at den som er rammet kan leve videre med sine nye utfordringer.

NFS Molde og omegn gjennomførte i tiden 2017 til 2019 prosjektet «Slagrehabilitering i et livsløpsperspektiv». Dette var i samarbeid med professor Turid Aarseth, Høgskolen i Molde og nevrolog Guttorm Eldøen, Molde sjukehus. Dette var en spørreundersøkelse blant NFS- og Afasi-medlemmene i Møre og Romsdal og etter hvert blant NFS-medlemmer i hele landet. Av svarene kom det fram at bare 33 % var fornøyde med oppfølgingen i hjemkom­ munen. Tilsvarende tall for opphold i rehabili­ teringsinstitusjon, deriblant Mork, var 71 %. Antall plasser i den spesialiserte rehabiliterin­ gen har stadig blitt redusert. Det opplyses at

Styret i helse Møre og Romsdal har dessverre gjort vedtak om å legge ned Mork Rehabiliteringssaenter. Men nå har NFS Molde og omegn, sammen med mange andre, sendt innspill til Stortinget om å videreføre tilbudet ved Mork Rehabiliteringssenter. Dette blir spennende!

30

Hjernecella nr. 1 • 2023

www.slagrammede.org

Made with FlippingBook Digital Publishing Software