Munn og mæle 1/2023

Trening etter hode- og halskreft

Årsaken til dette er trolig sammensatt, men det henger nok sammen med at rådene som ble gitt til personer med kreft, har endret seg betydelig siden starten av 2000-tallet. Tidligere ble pasientene oppfordret til å hvile i/med den hensikt at de skulle samle energi til å tåle den tøffe behandlingen. Studiene som ble publisert mot slutten av 1980-tallet av to kreative kreftsykepleiere, Winningham og MacVicar, viste imidlertid det motsatte. Pasientene som trente, opplevde nemlig mindre bivirkninger som kvalme og fatigue under behandling, rapporterte høyere livskvalitet og hadde kortere opphold på sykehus sammenlignet med pasienter som ikke trente. Etter den spede start har det kommet flere studier som på hvert sitt vis har bidratt til kunnskapen vi har i dag. På bakgrunn av denne kunnskapen har rådene nå endret seg fra at man bør hvile og spare energi, til at man bør være aktiv innenfor egen tålegrense. Internasjonalt har vi fått egne anbefalinger for trening under og etter kreftsykdom, og sånn sett har vi nærmest vært gjennom et paradigmeskifte. Anbefalinger for trening og begrensninger ved disse Anbefalinger for hvordan man burde trene etter kreftsykdom eller etter primær­ behandling, ble publisert internasjonalt i 2010 av American College of Sports

Medicine (ACSM). Disse retningslinjene ble revidert og ytterligere spisset i 2019. Først i 2022 fikk vi anbefalinger for trening under kreftbehandling, publisert av anerkjente American Society for Clinical Oncology (ASCO). Når «kreft» og «kreft­ behandling» kan være så mangt, sier det seg kanskje selv at slike retningslinjer blir ganske generelle. Retningslinjene blir uansett ikke bedre enn forskningen den bygger på, og en åpenbar begrensning møter vi allerede hvis vi ser på hvilke diagnosetyper som dominerer forsknings - feltet «Trening og kreft». Det er kanskje ikke overraskende at det er forsket mest på personer som enten har eller har hatt en brystkreftdiagnose eller en prostatakreftdiagnose. Jeg tror ikke jeg bommer så grovt hvis jeg anslår at om lag 70 % av alle studier på feltet har inkludert kvinner som har eller som har hatt brystkreft.

Retningslinjene for trening under behandling angir ikke en spesiell

treningsmengde som det «optimale», men ASCO oppfordrer alle som jobber med kreftpasienter, til å anbefale både styrke- og utholdenhetstrening under kurativ behandling, og de anbefaler også trening i forkant av operasjon (såkalt «prehabilitering»).

I retningslinjene for trening i etter - kant av kreftsykdom er anbefalingene

8 

Munn og mæle 1/2023

Made with FlippingBook interactive PDF creator