Somnus nr 2_2014

S øvnapné øker risikoen for diabetes, hjerte- karsyk- domog tidlig død.

DOKTORGRAD om søvnapné, fedme og diabetes

Jan Magnus Fredheim t.v. har tatt doktorgrad på søvnapné, fedme og diabetes og funnet at man fak- tisk kan få søvnapné av å ha diabetes. Overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth fra Sykehuset i Vestfold.

I sin doktorgradsavhandling har lege og forsker Jan Magnus Fredheim funnet at vektreduksjon, uavhengig av om dette oppnås via fedmekirurgi eller livsstilsendring, kan være en meget god behandling hos sykelig over- vektige pasienter. Fredheim har forsvart sin doktorgrads- avhandling ved Institutt for klinisk medisin ved Oslo universitetssykehus. Fredheim og hans kolleger fant at to tredeler av sykelig overvektige med prediabetes, hadde søvnapné. Dette er ikke påvist tidligere. Hos pasienter med diabetes hadde 78 prosent søvnapné, sammenlignet med kun 33 prosent av de med nor- malt blodsukker. Doktoravhandlingen testet også nøy- aktigheten til et apparat som kan diag- nostisere søvnapné på en praktisk og enkel måte. Apparatet viste seg å gi pålitelige resultater sammenliknet med dagens "gullstandard". Økt bruk av slike enkle apparater kan dermed bidra til enklere og raskere diagnostikk og redusere behovet for henvisning til mer omfattende og kostbare undersøkelser i spesialisthelsetjenesten. Doktorgradsprosjektet inneholder studi- er fra en større undersøkelse som ser på forskjellen mellom endringer i livsstil og slankekirurgi. Dessuten er det en valideringsstudie hvor man sammenlig- ner et nytt søvnregistreringsapparat med en referansemetode, for å se om det nye apparatet kan brukes også på sykelig overvektige. Tidligere studier tyder på at søvnapné

i de to gruppene viste det seg at det ikke var noen forskjell på de to grup- pene når det gjaldt bedring i søvnapné. Det var altså selve vektreduksjonen, og ikke vektreduksjonsmetoden, som spilte noen rolle for bedringen i søvnapné.

kan øke risikoen for diabetes, men i den første studien antydes det at diabetes kan forårsake søvnapné. Det ble funnet en sterk sammenheng mellom diabetes og søvnapné hos sykelig overvektige personer. Det som imidlertid er helt ny viten er den sterke sammenhengen mellom prediabetes og søvnapné som ble funnet i studien. Det viste seg at personer med prediabetes hadde nesten like høy forekomst av søvnapné som personer med diabetes. Det ble utført søvnregistrering på 137 sykelig overvektige pasienter og 67 % av pasientene med prediabetes hadde søvnapné. Blant diabetikerne var fore- komsten også høy (78 %). Hos de som hverken hadde diabetes eller prediabe- tes var forekomsten bare halvparten så høy (33 %). Pasientene ble på nytt søvnregistrert ett år etter behandlingsstart. Det er få stu- dier som har sammenliknet effekten av kirurgisk versus konservativ vektreduk- sjonsmetode på søvnapné. Hypotesen var at gastric bypass var mer effektivt enn livsstilsendring i å redusere antall nattlige pustestans og alvorlighetsgra- den av søvnapné. Etter ett år hadde pasientene i livsstils- gruppen redusert vekten sin med 8 %, mens pasientene i kirurgigruppen hadde redusert vekten med 30 %. Begge gruppene hadde færre nattlige pustestans, men totalt sett var reduksjo- nen signifikant større i kirurgigruppen. Da vi så korrigerte for endringen i BMI

Den tredje delen av forskningspro- sjektet undersøkte om et søvnregis-

treringsapparat, ApneaLink, kan brukes som scree- ningverktøy for søvnapné. Apparatet er ikke testet på sykelig overvektige tidligere. Vi sammenlignet det med en referanseme- tode (Embletta), et bedre søvnregistre- ringsapparat, for å se om det er nøyaktig nok til bruk på sykelig overvektige. Studien søvnregistrerte 105 sykelig over- vektige pasienter med gjennomsnittsalder 44 år og gjennomsnittlig BMI 44. Den første natten med registrering ble utført med kun ApneaLink, mens den påfølgende natten var med både ApneaLink og referansemetoden. Ifølge studien hadde ApneaLink høy diagnostisk nøyaktighet og det var godt samsvar mellom ApneaLink og referan- semetoden. Resultatene fra denne siste studien viser at en enkel søvnregistrator som ApneaLink kan være til hjelp for ikke-spesialister når de skal diagnostisere søvnapné hos sykelig overvektige. Dette kan bety kortere ventetid på søvnregistre- ring og behandling for søvnapné for denne pasientgruppen; innen et felt der ventetidene nå er betydelige.

22

SOMNUS NR 2 - 2014

Made with FlippingBook Online newsletter