Water-link duurzaamheidsrapport 2023

30

Gezond in de hele ketting RUWWATERBRON

DISTRIBUTIE Als normoverschrijdingen al zeldzaam zijn, dan situe- ren die van de afgelopen jaren zich alleen op het vlak van distributie. Bij elke overschrijding doet ons labo een onderzoek volgens de wettelijke procedure. Vaak ligt de oorzaak bij de binnen-installatie van de klant, waarop een inspectie en advies volgen. Bij meldingen rond mogelijke overschrijdingen kunnen we dankzij de data en alarmen van onze digitale meter, zoals een terugstroomalarm, gemakkelijker het onder- scheid maken tussen een overschrijding aan distribu- tie- of aan klantzijde. Op deze manier kunnen we sneller ingrijpen. In de afgelopen twee jaar hebben we geen enkele nor- moverschrijding bij onze productie-uitgangen gehad dankzij onze investeringen in robuuste installaties en hooggekwalificeerd personeel. We zijn op slechts één melding moeten ingaan in ons distributienet, in Zandvliet, waar door werkzaamheden delen van het netwerk tijdelijk werden afgesloten. Een snelle interventie heeft het probleem opgelost.

Zo ontwikkelden we samen met VITO een operationeel dashboard op basis van data uit sensoren langs het Albertkanaal. Met dit dashboard, gecombineerd met live sensordata, kunnen we mogelijke vervuilingen in het kanaal opvolgen. VITO bouwt verder een model uit om voorspellingen te maken voor verschillende scenario’s die zich zouden kunnen voordoen. Wat gebeurt er straks in droogte, hoeveel water moeten we terugpompen, wanneer? Vanwaar? Wat is de mogelijke impact? PRODUCTIE Met een uitgebreide kwaliteitsopvolging doorheen het zuiveringsproces zorgen we ervoor dat risico’s zo laag mogelijk blijven. Dit gebeurt op basis van een staal- nameprogramma en online meetapparatuur. Met acties en investeringen gaan we om met nieuwe stoffen zoals PFAS. Daarvan hebben we alle historische resultaten aan de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) gecommuniceerd. Proactief stellen we een lijst op van aandachtspara- meters, en gaan we na hoe we bepaalde concentraties kunnen terugdringen. Die zijn onderbouwd door de massa data die we verzamelen aan onze bron, uit pro- ductie en uit distributie. Hieruit volgen een grondige analyse, acties, onderzoek en projecten.

De waterkwaliteit van het Albertkanaal, onze ruwwa- terbron, is verbeterd. Dat komt door afvalwaterzuive- ring, het verdwijnen van vervuilende industrie en het aanscherpen van het vergunningsbeleid voor lozende bedrijven. In periodes van droogte echter kan verontreiniging ster- ker worden, net als bij overstromingen. Daarnaast ver- hogen steeds meer stoffen uit landbouw en industrie de druk op onze bronnen. Op vlak van drinkwaterkwaliteit willen we altijd ruim beter doen dan de drinkwaternorm. We willen in deze context altijd ruim beter dan de drinkwaternorm presteren. We streven een continue verbetering van de drinkwaterkwaliteit na en beperken de impact van onze productie op mens en milieu. We zetten volop in op strakke kwaliteitstopvolging, ver- sterkt door onze Europese samenwerking rond circulair watergebruik en onze geavanceerde bewaking bij de waterinname.

Water-link - MVO jaarverslag 2023

Made with FlippingBook - Online catalogs