Medlemskontakt 1-2024

STYREVERV - EN RISISKOSPORT

STYREVERV - EN RISISKOSPORT

’ De beste styrene overlater detaljene til daglig leder og sekreteriatet og bruker i stedet tid på å diskutere visjoner og retninger.

Styreverv kan være risikosport Mange eldre påtar seg styreverv, gjerne i forbindelse med pensjonering. Det være seg i barnas eller venners aksjeselskaper, i borettslaget, velforeningen, den lokale golfklubb eller i en veldedig forening. Det er stimulerende og lærerikt å sitte i et styre, men mange er ikke klar over hvilke plikter og hva slags ansvar som følger med styrevervet. I denne artikkelen skal jeg gi en kort innføring i styrets rolle og gi noen tips om hvordan man kan unngå å komme i erstatningsansvar som styremedlem.

Det skal utformes skriftlig protokoll når styret har behandlet saker. Protokollen må inneholde tid, sted, hvem som var til stede, behandlingsmåten av saker og styrets beslutninger. Dersom beslutninger ikke var enstemmige, skal dissens angis. Habilitet Styremedlemmer har som hovedregel rett og plikt til å ta del i alle styremøter og i behandlingen av alle saker. Aksje- loven og stiftelsesloven gjør unntak fra dette når en sak har særlig betydning for styremedlemmet, for eksempel når han eller hun har en fremtredende personlig eller øko- nomisk særinteresse i saken. Dersom slike forhold fore- ligger, er man inhabil eller uhildet til å behandle og avgjøre saken. Det samme gjelder om saken har slik betydning for en som står styremedlemmet nær. Tilsvarende regler må anses å gjelde for foreninger og idrettslag på ulovfestet grunnlag. Nektelse og eksklusjon I mange foreninger dukker det fra tid til annen opp spørs- mål om man kan nekte noen medlemskap eller om man kan ekskludere medlemmer i foreningen. En sjelden gang oppstår det uoverensstemmelser i styret som leder til endringer i styresammensetningen. I forhold til sistnevnte er det viktig å være klar over at ved manglende frivillig avgang, er det generalforsam- lingen/årsmøtet som avsetter styremedlemmer. I slike tilfeller innkalles ofte til ekstraordinær generalforsamling/ årsmøte hvor eneste tema er skifte av styremedlemmer. Ved nektelse eller eksklusjon av ordinære medlemmer er det styret som bestemmer. Det er imidlertid et krav om at nektelse/eksklusjon er begrunnet i foreningens interesser, at det foreligger tungtveiende hensyn og at avgjørelsen ikke er uforholdsmessig inngripende eller basert på diskriminering eller usaklig forskjellsbehandling.

varer eller tjenester man forstår eller bør forstå at man ikke kan betale, vil det ofte kunne oppstå erstatningsan- svar for de styremedlemmer som har besluttet å foreta bestillingen. Videre skal styret påse at selskapet eller foreningen har gode fullmakter og HMS-rutiner. I den grad det fore- ligger forhold til offentlige myndigheter, for eksempel om man mottar økonomisk støtte, er det viktig at styret pas- ser på at midlene forvaltes i samsvar med formålet. Styret kan naturligvis delegere oppgaver til daglig leder eller andre, men kan ikke fri seg fra sitt ansvar. Saker av stor betydning bør uansett ikke delegeres og et styre kan ikke «umyndiggjøre» seg selv. Styret må derfor kontinu- erlig ta stilling til hva styret skal følge opp og ta initiativ til og hva som bør behandles som en styresak og hva som kan overlates til daglig leder og et eventuelt sekretariat. Likedan må styret vurdere om det er saker som er av så stor eller prinsipiell betydning at man bør forelegge saken for generalforsamlingen eller årsmøtet. Praktisk styrearbeid De beste styrene overlater detaljene til daglig leder og sekretariatet og bruker i stedet tid på å diskutere visjoner og retning. Når styret har blitt enige om hvilken retning man vil gå, er det viktig å sette spesifikke, realistiske og tidsbestemte mål for virksomheten. Det bør utarbeides handlingsplaner, gjerne beskrevet som «årshjul», hvor man fører opp tidspunktene for når de ulike handlinger skal utføres. I foreninger uten ansatte, fordeles normalt arbeids- oppgavene blant styremedlemmene. I slike tilfeller faller mye av arbeidsbyrden på styreleder, økonomiansvarlig og sekretær. Det vil normalt være styreleder og sekretær som forbereder og innkaller til styremøtene. Styreleder bør være upartisk og utøve god møteledelse og sørge for at alle styremedlemmer får sagt sin mening.

AV: Advokat Erik Råd Herlofsen, partner i advokatfirma SBDL N år du blir valgt inn i et styre i et borettslag, bolig- sameie, aksjeselskap, stiftelse eller idrettslag e.l., er det viktig å være klar over at styrets plikter og oppgaver reguleres av en rekke ulike bestemmelser i forskjellige lover. Dette gjelder uavhengig av selskapets eller stiftelsens størrelse. Når det gjelder styreverv i ulike foreninger finnes det ingen særskilt lovgivning og det er da foreningens vedtekter som gjelder. Vedtektene inne- holder imidlertid sjeldent konkrete regler om styrets opp- gaver, og det er derfor ofte naturlig, også når det gjelder styreverv i foreninger, idrettslag eller andre frivillige orga- nisasjoner, å se hen til aksjelovens eller stiftelseslovens bestemmelser. Dersom du som styremedlem ikke gjennomfører de oppgaver styret er satt til å gjøre i samsvar med lov, ved- tekter og beslutninger på årsmøtet/generalforsamlingen, eller oppgavene utføres på en klanderverdig måte som er til skade for noen, vil styreleder og de enkelte styremed- lemmene, kunne bli personlig ansvarlig for økonomisk tap som noen måtte lide. Hierarki I et aksjeselskap er det generalforsamlingen som er selskapets øverste myndighet, mens det i foreninger er «Generalforsamlingen», «Årsmøtet» eller «Landsmøtet»

som er tilsvarende øverste myndighet. Det er her styre- medlemmene velges eller avsettes og hvor det som regel gis konkrete føringer til styret om arbeidsoppgaver for den kommende årsperioden. Styret er selskapets eller foreningens utøvende og øverste myndighet mellom generalforsamlingene/års- møtene. Under styret, har man ofte et sekretariat og en daglig leder som er ansatt av styret. Mange mindre foreninger har imidlertid ingen ansatte og styrets medlemmer utfø- rer selv alle praktiske oppgaver. Det er særlig i slike tilfel- ler et styremedlem lett kan pådra seg erstatningsansvar. Styrets overordnede oppgaver Styrets viktigste oppgave er å forvalte selskapet eller foreningen, herunder å ha et løpende tilsyn med selska- pets eller foreningens økonomi og daglige ledelse og virksomheten for øvrig. Dette innebærer at styret har ansvaret blant annet for å sørge for at selskapet eller foreningen er tilfredsstillende organisert og har de nød- vendige ressurser til å drive forsvarlig. I mange selskaper og foreninger, særlig i de tilfeller hvor økonomien er anstrengt, vil hoveddelen av styre- møtene medgå til å diskutere budsjetter og økonomi. Dersom styret i en vanskelig økonomisk situasjon bestiller

10 - Medlemskontakt nr. 1 - 2024

Medlemskontakt nr. 1 - 2024 - 11

Made with FlippingBook - PDF hosting