somnus nr 1_2019

ResMeds maskin AirSense10 er den maskinen som de fleste nye brukere får utlevert på sykehuset. Pass på at du får med fukte- kammeret (til høyre på maskinen)

ResMeds S9 er en todelt modell der fuktekammeret ligner på hovedmaskinen. Denne maskinen leveres i liten grad ut til nye brukere nå.

Søvn-vest skal redde liv på veiene

Ford har laget en søvnvest som skal lære unge sjåfører om farene ved å sette seg bak rattet når man er trøtt. Drakten skal etterligne mikrosøvn, skriver Teknisk Ukeblad. Ford Norge tar i bruk drakten til høsten. Tidligere har Ford også utviklet drakter som skal simulere kjøring i bakrus og kjøring i narko- påvirket tilstand. Spesielle elektroniske briller blok- kerer synet ditt plutselig og jevnlig, for å etterligne følelsen av de svarte hullene man kan oppleve når søv- nen begynner å ta grep. Med en fart på 80 km/t, har du på ti sekunder kjørt over 220 meter – i blinde. I tillegg skal tunge «kles- plagg» simulere svømme-i-sirup- følelsen man kan få på vei inn i søvnen: En ti kilo tung vest, arm- bånd og ankelvekter som veier 3,5

En spesiallaget vest skal vise hvor tungt det kan være å holde hodet oppe når søvnen begynner å melde seg.

kilo hver, og et tungt hodeplagg som skal vise hvor tungt det kan være å holde hodet oppe når søvnen begynner å melde seg. Vesten er utviklet av forskere ved Meyer-Hentschel Institute i tyske

Saarbrücken. Da Transport- økonomisk Institutt i 2004 gjorde en undersøkelse om søvn bak rattet, svarte 22 prosent av de spurte at de hadde sovnet bak rattet.

SOMNUS NR 1 - 2017

9

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online