Somnus nr. 3 2021

EINRIDE BERG

et nytt liv Ba om hørselstest – fikk CPAP og H an ringte fastlegen og ba omhenvisning til en øre-nese- hals-lege for han tenkte han trengte høreapparat. Hørselen var ikke så ille somhan trodde.Men så hadde legen tilfeldigvis overvåkningsutstyr på kontoret...

dro hjem med nesemaske og maskin og skulle sove med dette. – Jeg fylte opp med vann og neste morgen våknet jeg og lurte på hva som hadde skjedd. Jeg hadde sovet i ni timer. Jeg har aldri sovet så mye og jeg var helt uthvilt. 0,9 stopp viste displayet. Jeg snakket med datteren min i tele- fonen uten å fortelle noe om dette, og hun sa: – Pappa du er så glad i stem- men, har det skjedd noe? Hun hørte forskjellen med en gang. Da kjente jeg plutselig at denne maskinen er min aller beste venn. Jeg dro på jobb den dagen – med bil. Jeg bor max 10 min unna jobben og jeg brukte bilen hver dag. Det samme gjorde jeg til Ås sentrum som ligger fem minutter unna. Jeg var så lat at jeg utsatte å hente klesvasken i kjelleren hvis jeg glemte den når jeg kom inn. Jeg ble tjukkere og tjukkere. Tenkte seg til! Jeg kom til legen for å få høreapparat og endte med å unngå hjerneslag, hjerteinfarkt og diabetes 2!

Tekst og foto: Marit Aschehoug

– Jeg ble testet, og selv om jeg har en plagsom tinnitus, så var ikke hørselen så ille som jeg trodde. Men legen hadde en mistanke om at jeg hadde søvnapné og overvåkningsutstyret hans var tilfeldigvis ledig akkurat den dagen. Så jeg fikk påmontert alt utstyret og fikk med meg en soveta- blett og beskjed om å komme tilbake dagen etter. Det forteller Einride Berg, 62 år, administrerende direktør i Studentsamskipnaden på universite- tet i Ås. – Da fikk jeg vite at jeg hadde ca 30 pustestans når jeg lå på siden og ca 50 pustestans når jeg lå på ryggen. – Jeg har lydopptak også, sa legen, men det hadde jeg ikke behov for å høre. Jeg visste jo at jeg snorket som et dyr. Nå er jeg alene, men da jeg var gift, måtte vi ha hvert vårt sove- rom. Einride Berg forteller sin historie som en slags åpenbaring!

Her er jeg med min beste venn – nesemasken koblet på CPAP.

– Dette var 17. juni i år og jeg har fått et nytt liv. Berg fikk kjapt time på Ahus for tilpasning av CPAP og

16 ‘’

Jeg tar gjerne med meg en taburett og stiller meg opp på et gatehjørne og roper ut! Einride Berg

SOMNUS NR 3 – 2021

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online