Somnus nr. 3 2021

D a det holdt på å gå galt, parkerte Kenneth Halvorsen laste- bilen på flekken. Etter 11 måneders sykmelding uten at det offentlige helsevesenet ga hamnoen søvnundersøkelse, var det arbeidsgiverens forsikring somble redningen.

Sjåfør med søvnapné fikk ikke

søvnsjekk

– Da sa jeg til meg selv at nå er det stopp. Jeg parkerte lastebilen, for- klarte problemet og fikk sykmelding på flekken, forteller Kenneth Halvorsen. Arbeidsgiveren, Ørland Transport, tar trafikksikkerheten vel- dig på alvor, understreker han. Legen sin får han ikke rost nok. Hun fulgte opp, men det endte med syk- melding på sykmelding likevel. Noen time til søvnutredning fikk han nem- lig aldri. Han måtte gå sykmeldt i 11 måneder mens han sto på venteliste. Redde4t av forsikringen – Så fant vi ut at jeg hadde forsikring gjennom jobben. Da gikk det fort. De kikket meg i nesen og sånt og så at skilleveggen min var skjev slik at det ble dårlig gjennomstrømming av luft, forteller han. Dermed ble det opera- sjon først, og så CPAP. Først gikk det ikke så bra. Etter noen forsøk på tilvenning satte han CPAP- en til side fordi han ikke fikk til å bruke den. – Så gikk jeg til legen igjen. Da fant vi ut at slimhinnene mine har en ten- dens til å hovne opp. Jeg fikk neses- pray som jeg bruker ved behov, og nå sover jeg hele nettene med maski- nen. Jeg våkner av klokken, ikke av at jeg har masken foran ansiktet. Jeg

har gått ned fra 15 pustestopp i timen til 0,8. Det gir uttelling – det skal jeg love deg! erklærer sjåføren fra Sandnes. – Etter den tredje hele natten sto jeg foran speilet og tenkte «jeg er ikke sliten, jeg er ikke trøtt, jeg er våken og opplagt». Klokken fem om mor- genen. Det var så deilig! Det var en ny verden som åpnet seg! Sjåførrisiko Kenneth Halvorsen er langt fra den eneste yrkessjåføren som sliter med søvnapné. Men han er en av dem som faktisk tar tak i det. De fleste er redde for å miste førerkortet og job- ben for godt hvis de sier fra. De eks- tremt lange ventetidene hjelper ikke på bekymringen. – Vi som yrkessjåfører har heller ikke den livsstilen der vi spiser sun- nest og har idealvekten vår. Overvektige folk er jo mer eksponert for dette enn dem som ikke er over- vektige, konstaterer han. Også det sosiale livet til Kenneth Halvorsen er blitt et helt annet etter neseoperasjonen og CPAP-en. Han blir ikke like fort sliten og i dårlig humør lenger. – Du tåler mer når du får deg en knekk. Dette er som natt og dag! sier han.

Tekst: Georg Mathisen

– Jeg fikk sykmelding på sykmel- ding. I det offentlige tar det tid, sier Kenneth Halvorsen. Han har tilbrakt nesten hele yrkesli- vet sitt bak rattet. – Jeg var i land- bruket i fire år; ellers har jeg vært yrkessjåfør. Stort sett på veien. Jeg begynte å kjøre store kjøretøy i 2012, forteller han. Halvorsen konstaterer at en kranbil, med eller uten henger, kan ødelegge mye hvis det går galt. – Da gjelder det å være våken, sier han. Men det var han ikke. Ikke skikkelig. Det var den daværende samboeren som meldte fra: – Hun sa at «det må være noe med deg». Jeg kom hjem fra jobb, spiste middag, satte meg i sofaen og sovnet. Der sov jeg til ti, så gikk jeg til sengs og sov videre, forteller han. – Det var litt rart når jeg hadde sovet såpass mye, at jeg ikke kunne takle en kjøretur på en halvtimes tid uten å bli søvnig! Sykmeldt på flekken En dag holdt det på å gå galt, med lastebil og henger.

6

SOMNUS NR 3 – 2021

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online