Somnus nr 4_2016

SOMNUS har en fast spalte med orientering om rettigheter i NAV-systemet. Det er så komplisert og med så mange vanskelige ord at det kan være vanskelig å orientere seg for den enkelte.

spalten

hjelpemidler og behandlingshjelpemidler Tilleggsstønader,

Nødvendige ørepropper? Trygderetten har behandlet saker med søknad om stønad til hjelpemidler som ikke åpenbart er omfattet. 16. Januar 2009 avsa Trygderetten kjennelse om dekning av musikerøre- propper for en pasient med ME. Disse øreproppene reduserer støy og bedret derfor personens funksjonsev- ne i forhold til utmattelse. NAV avslo i utgangspunktet å dekke øreprop- pene og hevdet blant annet at bruken av musikerørepropper var behand- lingshjelpemiddel og at bruken for personer med ME ikke hadde en medisinsk dokumentert og anerkjent nytte. Trygderetten var uenig med NAV og mente at slike ørepropper måtte regnes som hjelpemiddel som var omfattet av folketrygdloven § 10-7 første ledd bokstav a. Denne kjennelsen viser også til en tidligere kjennelse av Trygderetten, 03/01772, som sier noe om hva som skal regnes som hjelpemiddel etter bestemmelsen, se faktaboks. Bestemmelsene om hjelpemidler er dynamiske etterhvert som det utvik- les nye hjelpemidler og disse aner- kjennes i markedet. Da vil listen kunne omfatte disse nye produktene. Tilleggsstønader Det finnes noen tilleggsstønader til Arbeidsavklaringspenger Tilleggstønadene du kan søke om er følgende:  Dokumenterte utgifter til bøker og undervisningsmateriell  Utgifter til reise, flytting og barne-

Bedre funksjonsev- ne i arbeids- og dag- liglivet: Har du ned- satt funksjonsevne i

Men det finnes mange underkategori- er innenfor hver enkelt stønadsform. Det som er mest relevant for mennes- ker med søvnsykdommer er § 10-7 bokstav a - hjelpemidler. Behandlingshjelpemidler gis ikke etter denne bestemmelsen, mens tek- niske hjelpemidler er omfattet, se faktaboks for forskjellen. Hva som skal omfattes av «hjelpe- midler» er ikke åpenbart. NAV har lagt til grunn et vilkår om at hjelpe- middelet må ha en medisinsk doku- mentert og anerkjent nytte i forhold til å bedre funksjonsevnen i arbeids- eller dagliglivet. Vurderingen av om hjelpemidler er omfattet eller ikke er typisk sak for behandling i Trygderetten. Behandlingshjelpemidler er en del av det medisinske behand- lingsopplegget som blir benyttet for å bedre pasientens medisinske til- stand. Behandlingshjelpemidler er medisinsk utstyr og forbruksmateri- ell som benyttes utenfor sykehus, oftest i hjemmet. Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å låne ut behandlingshjelpe- midler med tilhørende forbruksma- teriell. www.behandlingshjelpemidler.no Behandlingshjelpemidler: Dette er hjelpemidler som er egnet til opp- rettholdelse av helsetilstand og funksjon, eventuelt bedring eller helbredelse. (Trygderettens kjen- nelse av 16. Januar 2009)

Somnus- juristen forklarer

dagliglivet eller arbeidslivet, kan NAV gi stønad for å bedre funksjonsevnen din. Hva kan NAV gi støtte til? Det er en uttømmende, men ikke komplett, liste over stønadsformer angitt i folketrygdloven § 10-7. At listen er uttømmende betyr at det kun er det som står på listen som kan dekkes etter disse bestemmelsene. Tekniske hjelpemidler er hjelpemidler som direkte skal avhjelpe, erstatte eller kompensere for en funksjonssvikt. Det finnes et stort utvalg av hjelpemidler og i Hjelpemiddeldatabasen (www.hjelpemiddeldatabasen ) finner du mange av dem. NAV dekker ikke alle produktene i Hjelpemiddeldatabasen; noe må du kanskje kjøpe selv eller få lånt på andre måter. Om du har krav på behandlingshjelpemidler eller tek- niske hjelpemidler og dekning av dette, må du gå via spesialisthelse- tjenesten. For de med søvnsykdom- mer er det åpenbare eksempelet CPAP, BiPAP/VPAP med slanger, fil- ter og masker. For nevrologiske søvnsykdommer kan det f.eks. være dagslyslamper, blendingsgardiner på soverommet, osv.

14

SOMNUS NR 4 - 2016

Made with FlippingBook flipbook maker