Somnus nr. 2_2015

Inn- grepene Overgrep

Ferdig- hetene Opphav

Veder- laget Vokaler

Kvinne- navn

Sengetøy Kalku- leres

Tatt på vei

Noen av verdens mange varianter når du trenger strøm. Reisetips: Vann og strøm Hvis du ikke har ordnet med batteridrift til CPAPen din, så må du i alle fall huske å ta med en skjøteledning med flere uttak, et reisesett med forskjellige stikkontakter hvis du skal reise ut i verden. Men like viktig kan det være å putte et par flasker sterilt vann i kofferten. Disse flaskene fra apoteket koster ikke mye, men kan være gode å ha hvis du reiser til et sted der du må anta at vannet ikke er rent nok til å ha i fukteren. Hvis det er tekoker på rommet, så kan du koke vannet. Ung med idiopatisk hyper- somni eller Kleine Levin? Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom) og Foreningen for Søvnsykdommer planlegger Frambukurs i uke 37. Kurset vil være et opplæringstilbud til pasienter og pårørende fra spesialisthelsetjenesten. Følg med på www.nasjkomp.no for utlysningstekst som legges ut i mai. Lang søvn gir fare for slag De som sover mer enn åtte timer, risikerer slag. Men forsker- ne ved universitetet i Cambridge har ikke funnet ut hvorfor. De har undersøkt 10 000 mennesker, og funnet ut at de som sover mer enn åtte timer, har 46 prosent høyere risiko for å bli rammet av slag.

Subjunk- sjon Anslått

Begynne Plenty

Anfall

Fersk Spasere

Trendy Hån

Karjolen

Tegn

Sy- redskap Ordne

Retning Bunt

Til og med EU før

I bunnen Skaden

Vise

KRYZZZORD Sett sammen bokstavene i de gule feltene til et ord som har med søvn å gjøre. Send løsningsordet på epost til sovnforeningen@gmail.com og vi trekker en vinner som får fem FLAX-lodd i posten. Løsningen på kryssordoppgaven i siste nummer av Somnus var APNE. Vinner ble Jorunn Kulberg, 1346 Gjettum.

bestemte seg altfor sent for å reise, og fikk underkøye i firemannsrom for 1500 kroner. Jeg fikk til og med det stadig vanligere spørsmålet om jeg hadde noen spesielle behov – det pleier å bety alt fra rullestol til glutenfri mat. Jeg svarte at neida, annet enn at jeg trenge å vite om det var strøm tett ved denne underkøya, eller om jeg måtte ha med skjøteledning til pusteapparatet mitt (som jeg gjerne omtaler en CPAP som til folk flest). Resultatet var altså spørsmål om ikke dette ville bråke altfor mye til at jeg burde dele rommed tre andre menn som ville foretrek- ke å sove fremfor å høre på meg puste. Jeg forklarte litt om hvor lite det faktisk brå- ker, fant et desibel-tall på nett, og sammen- lignet det med en sovende person med tung pust, men null snorking.

Trivelige arrangører konstaterte at jeg kunne nok tillates på firemannsrom likevel. Det ble uansett ikke mer enn fire-fem timer i hori- sontalstilling. Resultatet var en fantastisk opplevelse, selv- sagt: Dag ble som natt og voksne forskere hoppet og spratt som barn. Og sovingen? Det ble strøm på CPAP-en. Verre var det da de støydempende hodetele- fonene gikk tom for batteri samtidig som den unisone snorkingen til romkameratene mine var på et ekstra kraftig innpust. Samme det. Jeg dro ikke til Svalbard for å sove. Og det er godt å ha god samvittighet for ikke å være den som holdt noen våken. Reisefanten: Georg Mathisen

snorkningen komCPAP-modeller som visstnok bråket mye verre enn snorkingen min. Nå er også CPAP-ene blitt langt mer stille- gående. Derfor var det med en viss interesse jeg fikk spørsmålet her forleden: Burde jeg ikke egentlig punge ut for et enerom, jeg som hadde slik maskin? Stedet var Longyearbyen, midt under Svalbards største turistinnrykk noen gang. Total solformørkelse fylte opp hotellrom- mene flere år i forveien, forskere og nyhets- byråer fra hele verden ga til slutt opp turen, og privatleiligheter i Longyearbyen ble leid ut for 18-20 000 kroner for en natt. Undertegnede astronominerd med søvnapné

29

SOMNUS NR 2 - 2015

Made with FlippingBook Online newsletter maker