Somnus nr. 3_2015

Lanserer ny narkolepsimedisin Nobelprisvinner Arvid Carlsson har utvik- let ny narkolepsimedisin. Fremgang, men den norske forskningen er enda bedre, sier Lasse Ødegaard, som har fått en mil- lion i støtte.

Med andre ord: Den sven- ske medisinen vil gi bedre

Georg Mathisen tekst og foto

Arvid Carlsson har gått videre med forskningen han fikk Nobelprisen for, til glede for alle som lider av

balanse i signalene i hjernen og erstatte medisin som brukes i dag. Det kan sammenlignes med symp- tomlindring, om enn bedre symptom- lindring enn det som finnes i dag, mens den norsk-tyske forskningen håper å finne en slags kur.

Svenske Arvid Carlsson fikk Nobelprisen i medisin for 15 år siden, for oppdagelsene sine om sig- nalstoffer i nervesystemet. Nå har forskningen hans også avdekket et nytt middel mot narkolepsi. – Det er et stoff som påvirker en del viktige signalstoffer i hjernen. Vi kal- ler det for en stabilisator. i stedet for å gå til topps eller til bunns så regu- lerer det systemet så det legger seg på et passe nivå, sier Carlsson til Sveriges Radio. – Når vi tenker på alle barna som lig- ger og sover i en periode som betyr mye for livet deres og utviklingen deres som mennesker, ser vi at vi har det travelt. Ikke mirakelkur Lasse Ødegaard, som engasjerer seg i forskningen for å finne en behand- ling mot narkolepsi, har vært i kon- takt med Carlsson om det som skjer. – Da jeg hørte den svenske reporta- sjen, lurte jeg på om vi egentlig trenger vårt prosjekt. Men Carlsson sier at det er nok ikke den mirakelku- ren som vi håpet på, forteller Ødegaard. – Jeg er ikke fagmann, men min for- ståelse er at det som svenskene har forsket frem, er noe som kan hjelpe ganske mange. Det stabiliserer dopa- min, noe som hjelper mange narko- lepsipasienter. Men det vi forsker på, er å tilføre pasientene det stoffet de mangler, sier han.

narkolepsi. (Foto: Vogler, Wikimedia Commons)

Milliongave Foreldregruppen med barn som fikk narkolepsi etter Pandemrix-vaksinen, har startet sin egen forening. Det er først og fremst en ren formalitet for å kunne opprette en bankkonto å samle inn penger til. – Vi skal ikke gå Søvnforeningen i næringen og ikke ha noe administra- tivt apparat, sier han. Forening for Forskning på Narkolepsi har fått gaven som skal til for å komme igang. Bergesenstiftelsen har gitt en million kroner. – Det er veldig kjærkomment. Med den millionen er prosjektet igang, sier Ødegaard. Flere år å vente Det er lenge igjen før det kan bli noen medisin: – Søknaden til Forskningsrådet har frist 1. oktober. Så må vi samle inn resten av pengene som trengs. Det trengs et år til å lage formuleringen som skal brukes, og først etter det begynner man å sprute dette oppi nesen på folk og teste det klinisk, sier Lasse Ødegaard. Den svenske medisinen er kommet litt lenger. Arvid Carlsson håper at den kan være på markedet om et par- tre år.

Nå er arbeidet i gang for Forening for Forskning på Narkolepsi, etter en milliongave fra Bergesenstiftelsen, forteller Lasse Ødegaard.

27

SOMNUS NR 3 - 2015

Made with FlippingBook - Online catalogs