Gruppetto SYKKELSPORT 39-2021

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

1904 - ung vinner Om ikke gift, spiker i veien og dytting av konkurrenter i ut i grøfta er nok, fikk vi allerede i andre utgaven en ny variant. I Saint-Étienne skapte innbyggerne en menneskelig blokade for å hjelpe hjembyens favoritt Fauré. Da fjorårsvinneren, Maurice Garin nærmet seg, angrep mobben han og de andre som kom bak i feltet. De slo løs på rytterne med stokker. Pøblene stoppet først opp da journalist og Tour de France-arkitekten, Géo Lefèvre dukket opp og skjøt noen skudd i luften med en pistol. Pøblene ble skremt, Garin kom seg videre og vant sin andre strake Tour de France, trodde man da. (Hans andre seier ble han senere fratatt da arrangøren fant ut at han som tidligere nevnt hadde tatt toget på en etappe).

1920, rytterne tenner seg en røyk underveis før en klatring for at lungene skulle fungere bedre i de tøffe klatringene - alt var allikevel ikke bedre før…

Tour de France historien forteller om god appetit blant rytterne i 1904. For eksempel fortærte vinneren, Henri Cornet, rundt 11 liter varm sjokolade, 4 liter te, champagne og 1,5 kilo rispudding hver dag. I dag kan dette se helt vilt ut, men dagens 5 timer lange Tour de France etapper er ingenting sammenlignet med 18 timer lange etappene ryttere måtte tåle på begynnelsen av 1900-tallet. Henri Cornet (t.v.) som til slutt ble utropt som vinner av 1904-utgaven, var bare 19 år, og er for- tsatt tidenes yngste vinner. Podacar , fjorårets vinner er den nest yngste.

Barbesøk

Sportsernæring har etter hvert blitt stort. Tidlig på 1900-tallet hadde imidlertid syklister sine egne ideer ommat og drikke. Mange synes øl var det beste. Maurice Garin var en de som stoppet ved barer under Tour de France. Henri Corne t var som nevnt kjent for også å drikke champagne. Da det var vanskelig for ar- rangøren å følge med på rytterne som var spredt langs hele løypa, stoppet syklistene hvor de det var noe godt å drikke og spise. I 1910 beordret en rik syklist butleren sin til å arrangere en piknik langs veien midt i løpet. Syklister så heller ikke bruk av narkotika under løpet som noe problem. Henri Pélissier forklarte en reporter på den tiden at syklistene brukte “kokain for øynene og kloroform for munnen.”

Det var vanlig å stoppe for en pils for å “redusere smertene” som rytterne sa. Alkohol ble for- budt som styr- kedrikk først i 1960. Her tar to av rytterne seg en pils, året er 1920.

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 33

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease