Gruppetto SYKKELSPORT 39-2021

NORGE I SOMMER Turer - Tronfjellet - Trysil - Nittedal er Marerittet Edvald Boasson Hagens verste rittopplevelse

Tour de France De viktigste etappene • favoritter • Utrolige historier

Oman Spennende tur i Østen

TESTER Landevei og gravel • Bianchi • BMC STER

39 Juli-august 2021

ERNÆRING Langtur i varmen

MEKKETIPS - Er sykkelen klar for sommertur?

BIANCHI - Verdens eldste sykkelmerke

TIDSAM 7120-02

02

7 388712 009904

RETURUKE 35

Sjekk Birk.no for hele vårt utvalg av BMC sykler!

BMC URS ONE 2021 Gravelbike

Kr 29 900,-

BMC URS 01 THREE Kr 43 990,-

BMC Alpenchallenge ONE amber black, Hybridsykkel Kr 13 990,-

Fast lav pris

PremiumDeal på alle sykler fra BMC

Alle syklene fra BMC har Fast lav pris, som betyr at syklene vil ha samme lave pris året rundt.

Gratis hjemlevering, ferdig montert i Oslo-området, 100% fornøydgaranti, Prioritert service på våre verksteder

BMC Alpenchallenge AMP CROSS ONE, Red Silver, Elsykkel Kr 43 990,-

BMC Teammachine SLR FOUR carbon Kr 29 990,-

BMC Twostroke AL ONE, 2021 Kr 17 990,-

BMC Fourstroke 01 LT TWO Kr 65 990,-

Velkommen til våre butikker Rud og Sagene. Popup i sommer: Bogstadveien 1 og Tjuvholmen

Nettbutikk birk.no

Vi har en rekke BMC 2021 sykler på lager. 3-5 ukers leveringstid på øvrige

# 39

Juli-august 2021

#39 Alle på tur?

FORSIDE Vidar Petterson

Hvem hadde for litt over et år siden trodd verden skulle mangle sykler og sykkeldeler. Det er ikke få som har vært innerst i garasjen og funnet fram en sykkel som ikke har sett dagslys på et par decennier. Men, mange av disse nedstøvede tohjulingene får seg kun en kort tur. Rust, dekk og dårlige bremser trenger en liten oppgradering etter et stillestående liv i garasjen. I den forbindelse er det mange som har fått seg en overraskelse. Mange butikker og verksteder er for lengst tomme for deler, og når man endelig be- stemmer seg for kjøp av ny sykkel kan det være at et nytt årsskifte er rundet før sykkelen er på plass. Norge blir en smågutt når man kan lese at USA har hatt en økning i sykkelsalget på 120 prosent, og det samme gjelder mye av Europa. Samtidig har produksjonen gått ned i Asia hvor de fleste fabrikker ligger, både når det gjelder sykler og deler. Om det kommer noe godt ut av denne pandemien må det være at flere har kommet seg ut av sofaen og ut på sykkeltur, ikke minst har el-syklene bidratt til dette. Flere bilister blir også syklister, men dessverre ser ikke dette ut til å hjelpe på skikk og bruk i trafikken. Kaldt og dårlig vårvær til tross er det allikevel noe somvarmer, Uno-Xmed sinemange unge ryttere som har vært med på å prege ritt etter ritt på øverste nivå. En ny genera- sjon er på vei, og det kommer nå flere unge ryttere som klatrer bedre enn de fleste. Ikke minst så vi det med Tobias Foss under Giroen. UCI’s desperate forsøk på å bli miljøvennlige har fått noen rare utslag. Alle er enige om at man ikke skal kaste søppel i naturen, men det blir litt overivrig bruk av regler når ryttere har fått større bøter enn vinneren har fått for seier, for å ha kastet en flaske til en ung tilskuer langs løypa. Enkelte har også blitt diskvalifisert de nye reglene - vedtatt av de samme menneskene som synes det var en strålende idé å legge sykkel-VM til Qatar…

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no

ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg

Morten Mørland Frank Røstgård Tatyana Solberg Thomas Balmer

Martin Bissig Øyvind Wold

ANNONSER Gruppetto vidar@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

UTGIVER Arrivo Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no

ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011

God sommer!

PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress

Vidar Petterson REDAKTØR

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

ISSN 1894-7220

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,

Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no

kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.

abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no

For informasjon: vidar@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

4 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

# 39

INNHOLD

Juli-August 2021

20

42

NORGE I SOMMER T ur e r - Tronfjellet - Trysil - Nittedal r Marerittet Edvald Boasson Hagens verste rittopplevelse

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

Tour de France De viktigste etappene • favoritter • Utrolige historier

Oman Spennende tur i Østen

TESTER Landevei og gravel • Bianchi • BMC T

39 Juli-august 2021

ERNÆRING Langtur i varmen

MEKKETIPS - Er sykkelen klar for sommertur?

BIANCHI - Verdens eldste sykkelmerke

TIDSAM 7 12 0-0 2

0 2

8 Prolog - Stort og smått 18 Småtester 70 Ernæring 73 Abonnér

8

7 388 71 2

00 99 0 4

R ETU R UKE 3 5

PROLOG - Mye rart fra hele verden 16 Peter den Store 18 Småtester 20 Tour de France 36 Marerittet

20

Tour de France

- En sykkeltur med Peter Sagan

TESTER Småtester/nyheter 18 Ottolock låser 18 Supacaz styretape 19 Shades of Norway briller

- Edvald Boasson Hagens verste rittopplevelse

40 Sommerferie og tur

- Lurt å sjekke og lurt å ha med seg på tur 42 TRYSIL - Sykling for hele familien 48 TRONFJELL - Prøv et nytt fjell - Fra Alvdal har du en spennende klatring 54 Stisykling i Nittedal 58 OMAN - I Sinbad The Sailors rike 70 Ernæring - Klar for lange sommerturer? 74 Bianchi - Verdens eldste fortsatt eksisterende sykkelmerke NY SERIE

SYKLER

GRAVEL 76 Bianchi Arcadex

RACER 78 Bianchi Specialissima 80 BMC Timemachine Three

EKSTREME SYKKELTURER

36

6 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

39

PROLOG

2025 Første landeveis-VM til Afrika I september skal UCI avgjøre om det blir Rwanda eller Marokko som blir Afrikas første arrangør. Tour du Maroc’s historie går helt tilbake til 1937. Forårets ritt ble som mange andre avlyst på grunn av Covid 19. Tour du Rwanda ble først kjørt i 1988, da som et regionalt løp, og ble lagt inn i den internasjonale UCI- kalenderen fra 2008. Årets løp ble utsatt fra februar til mai, med Israel Start-Up Nation, Total Direct Energie, Androni Giocattoli-Sidermec og B&B hotes som de større internasjonale lagene mot flere afrikanske lag. UCI-president David Lappartient har allerede be- kreftet at UCI verdensmesterskap i vei 2025 vil bli avholdt i Afrika, med Rwanda som favoritt til å være vertskap for det første verdensmester- skapet på afrikansk jord.

Lappartient var på Tour of Rwanda under rittet nå i mai og hadde samtaler både med sykkelforbundet og Rwandas president Paul Kagame. Lapparitient har støttet Rwandas søknad siden han ble UCI-president i 2017. “Vi har to søknader, fra Kigali (hovedstaden i Rwanda) og fra Tanger, i Marokko,” uttalte Lappartient til franske L'Equipe. I følge L’Equipe er Rwanda favoritt til å få ar- rangementet.

UCI DELER UT BØTER OG STRAFF Letizia Borghesi - Disket fra kvinnenes Flandern Rundt Etter første april da de nye reglene trådte i kraft har UCI vært relativt ivrige på å dele ut bøter og straff. En av de første til både å bli diskvalifisert og ilagt stor bot var italienske Letizia Borghesi (Aromitalia-Basso Bikes-Vaiano) under kvinnenes Flanderen Rundt. Hun kastet en flaske til noen ivrige sykkelfans, som i alle år har vært en populær tradisjon for tils- kuere, og spesielt barn. Er UCI litt for ivrige med reglene sine da dette er en tradisjon som ikke etterlater seg avfall i naturen. Som Letizia sa etter rittet “jeg føler meg behandlet som en kriminell, og boten er høyere enn premiepengene på 15.000 kroner jeg ville fått om jeg hadde vunnet rittet,” avslutter hun.

UCI OG SOKKEREGLER Kontkat UCI før du kjøper sykkelsokker! - Sokker er ikke sokker Sokker og skoovertrekk som brukes i konkurranser, skal ikke være høyere enn det som er vist på UCI’s skisse (under). Før UCI fikk i seg for mye tran hadde vi uskrevne sokkeregler som ikke var nedskrevet i noen regelbok, men det var en indre justis om at sykkelsokker skulle være hvite, etter hvert dukket det opp noen rebeller med svarte sokker, og nå triller det syk- lister rundt med hysteriske og spraglete sokker - kanskje det viktigste er at du kommer deg ut på sykkelen…

8 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

Giroen 2021

Så lei seg ble franske Geoffrey Bouchard (AG2R CITROEN TEAM) da han ble tatt igjen rett før mål etter en lang dag i brudd. Ettappevinner Bernal skimtes lenger nede i bakken. Til trøst fikk han etter hvert den blå bakketrøya

Litt mer fra Giroen

Mange rare tilskuere under Giroen

Rosa trøye - daglig rutine Hver dag, etter hver etappe skal det strykes på en logo på de forskjellige trøyene. I målområdet står en fra arrangøren klar med utstyret og sørger for at trøyene er klare før podiet skal inntas.

Tobias Foss - ungdomstrøye i Giroen etter sterk tempo. Veldig morsomt å følge Tobias Foss i Giroen.

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 9

GONE GRIZLIN’ *

The Grizl er en gjør-hva du vil, hvor du vil, alt du du trenger-noensinne Gravel sykkel. Med alt dekket for uforglemmelige turer, fra store dager ute til ukesturer, er Grizl bygget for Grizlin‘* som bringer en barsk „swiss army knife“ funksjonalitet til vårt velprøvde DNA.

Rask i ethvert terreng, på hjemmebane i de krevende terrengene, og klar for ekte eventyr, slipp løs din indre Grizl på canyon.com

OPPDAG MER

39

PROLOG

Sykkelbein… “Etter seksten etapper av Tour de France synes jeg beina mine ser litt slitne ut,” Pawel Poljanski. En ting er felles for alle proffsyklister, minimalt med kroppsfett, men det er ikke hele forklaringen. Etter mange år med ekstrem trening utvikles transportsystemet, altså blodårene for å kunne tilføre bena maksimalt med blod. Hos en normalt trent person transportes det ved hard anstrengelse maksimalt rundt 20 liter blod i minuttet. Hos profesjonelle ryttere er mengden blod rundt 40 liter i minuttet.

og i noen land vokser det bakskjermer…

Hva skulle vi gjort uten røykeloven. Et nokså vanlig syn i feltet et stykke inn i det forrige århundre. Her under Tour de France på 1930- tallet.

19 år Tidenes yngste Tour de France vinner var Henri Cornet som vant den andre utgaven i 1904 som 19-åring.

Beinstøtte I flere tyske byer er det montert støtte for bena i lys- kryss. Viktig?

12 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

BÆRBAR | SIKKER | LETT | KOMPAKT OTTOLOCK® er designet for syklister og utendørsentusias- ter som er ute etter en enkel og trygg måte å sikre utstyret sitt på. Dette uten å drasse på en stor og lite praktisk lås.

OTTOLOCK® er en helt ny lås for deg som verdsetter utstyret ditt og trenger en sikker og kompakt løsning.

OTTOLOCK® er både sikrere og lettere enn de fleste kabellåser. Med en vekt på kun 120 gram vil din nye lås alltid være lett tilgjengelig.

DESIGNET OG PRODUSERT I USA!

Sikkerheten er ivaretatt av en patentert, flerlags stål- og kevlar® design. Dette gjør låsen ekstremt slitesterk. Bruk din OTTOLOCK® til å sikre sykkel, ski, snowboard, utstyr, skistativ, bagasje, campingutstyr, seilbrett, surfboards, kano, kajakk + mye annet...

BESTILL DIN LÅS I DAG PÅ WWW.OTTOLOCK.NO

39

PROLOG

Ny perfekt langtur for gravelsyklister

Ut på langtur En ny 7.600 km lang rute fra Grense Jakob- selv i Norge til Cabo St Vincent i Portugal vil være verdens lengste registrerte Gravel/terrengtur. Det meste av ruta er på grusveier og noe stier og asfalt. Komoot som er planleggeren har jobbet for at løypa skal gå utenfor allfarvei og ikke gjennom turist- steder. Både tur- ogterreng- sykler vil fungere, men gravelsykkel er nok det beste alternativet. man krysser ti grenser og er innom Norge, Finland, Sverige, Danmark, Tys- kland, Sveits, Frankrike, Spania og Portugal. Ruten består av 37 dagsetapper, så du må ha god tid. Du trenger ikke enorme mengder mat i bagasjen da det lengste strekket uten matbutikker, eller kafeer er 255 km, i Fin- land. De fleste dagsetappene er rundt 200 km.

123 900 Kalorier er det en rytter trenger under treukers ritt. Det er for eksempel 495 crois- santer, 152 store engelske frokoster (som ikke er spesielt slankende) eller 200 flasker champagne.

14 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

GX EAGLE AXS IS YOUR PARTNER FOR ALL RIDES, ALL THE TIME, ALL DAY.

With proven AXS wireless technology, and the rugged durability of GX, it’s Eagle at its best. Featuring an expanded 520% range, seamless compatibility with the rest of the ecosystem, and the ability to customize with the AXS app, GX Eagle AXS is your entry point to the future.

39

PROLOG

Peter den store Hvordan knuse en hver ide omat man er brukbar til å sykle.

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

Mens jeg sitter der i skyggen og nyter stillheten kun brutt av siris- senes summing kommer et kjent ansikt trillende mot meg. På T- skjorten jeg har på meg ser han at jeg er en av deltakerne, han stopper opp og spør hva jeg synes om sykkelen. Jeg har ikke vært ute enda, men den ser bra ut sier jeg. Den er det, sier han før han triller avgårde på en fem timers tur. «Sees på ettermiddagsturen, vi skal visst være med dere,» mumler han der han triller avgårde ned den gruslagte hvite aléen. Ja, på sykkeltur med Peter Sagan, det var han som trillet av gårde. Får håpe han tar i så mye på morgenturen at han finner en slags mening i det som vil bli en langt roligere tur på grusveiene enn han er vant til. Han virker jo hyggelig, tenker jeg der jeg prøver å finne veien til frokosten med en snikende følelse at dette kan bli en sykkeldag litt i overkanten av hva denne kroppen har å by p å… Mat og karbon Jeg tenker en kraftig frokost må til for å ha litt ekstra på tanken før turen med Sagan, de andre proffene og en gjeng sykkelnerd/jour- nalister, de fleste i irriterende god form. Men først er det et par-tre timer med karbon, vinkler og vekt og halleluja! Det er spennende med produktutvikling og innovasjon, og når det gjelder hva man kan få gjort med en sykkelramme fra det ene året til det andre er det ingen grenser - rart ikke NASA er her med lange ører og fuktige øyne når den ene geniale detaljen etter den andre fyker over lerretet i en video etterfulgt PowerPoint bonanza! Etter karbonforestillingen med markedsmennesker og ingeniørers messing om tekniske genistreker som får Einstein til å fremstå som en middelmådig skolegutt er det tid for lunsj. En typisk omfattende lunsj på italiensk vis som ikke yter den fra før av litt for trange, men fancy sykkeltrøya noen som helst rett- ferdighet. Under en liten espresso i skyggen dukker igjen Peter Sagan og resten av proffene opp, ferdig med både langtur og lunsj og allerede tilbake i sykkeltøyet. Da er det om å gjøre å få på seg det gjennomsponsede litt for trange sykkeltøyet, holde inn magen, fylle flasker og lommer og komme seg ut for å prøve det omtalte unike karbonvidunderet. Vi triller ut fra hotellet, Sagan & co legger seg høflig i støvføyka bak oss. Da er vi ute på de hvite grusveien i det bølgende toskanske landskapet. Bølger, ikke myke, rolige og duvende dønninger, men krappe og brutale stigninger som kommer tett. Om jeg nå skal holde meg til havassosiasjoner skal hver syvende

Toscana, en tidlig junimorgen. Før frokost rusler jeg rundt på grusveien som fører opp til hotellet. Varmen nærmer seg allerede det som er en norsk sommerdag på sitt heteste, og dagens sykkeltur vil nok bli en tørr og varm opplevelse. Toscanas hvite grusveier er blitt berømte etter at proffenes «Strade Bianche» var tilbake på rittkalenderen etter mange års fravær. Rundt 25 sykkeljournalister fra hele verden var samlet til presentasjon og test av en ny sykkelmodell. I tillegg til oss syklende journalister som kommer i mange varianter, både når det gjelder sykkelform og ferdigheter, skulle vi på turene ha gleden av å bli geleidet på de nevnte hvite grusveier av noen av verdens beste proffer. Den lille rusleturen er over og utenfor hotellet finner jeg et bord i skyggen, et perfekt sted for en cappuccino før frokost og før vi skal bli presentert for den nye sykkelen. Som alltid vil det være «verdens beste sykkel» vi skal bli presentert med en nærmest religiøs skamløs ros. Ymse markedsførere med overdrevne talegaver blandes med mer alvorlige ingeniører sommå justere og tilføre noen fakta og en dose relativisme. Etter halleluja-treffet vil det som alltid være tid for tur med vidunderet. Merkelig nok vil den etter all sannsynlighet ikke være helt ulik sykkelen jeg ble presentert som «verdens beste» på forrige presentasjon… og for- rige der igjen...

16 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

klynkende selvopptatthet og ben og lunger som for lengst har heist det hvite flagget. Jeg konsentrer meg om grusen foran, hvis hjul som inntil et øye- blikk siden var foran, er ikke lenger der. Da blir det bare å feste blikket på grusen og styre unna de løse partiene. Where from? Enda et spørsmål, han vil jo bare være hyggelig tenker jeg, men «Nååårveeeiiii» er nok ikke noe land i hans ører så han synes nok ikke det er noen grunn til å fortsette samtalen, og mens svetten renner, hodet dunker og bena for lengst har visnet - det er da sidemannen slipper styret henter noe jeg regner med er

bølge være større enn de seks foregående. Seks slake bakker og én bratt hadde vært greit, men det er bare å skrinlegge havass- osiasjonene for godt. Det blir brattere og brattere og varmere og varmere. Like bike? Det har gått opp og ned i flere timer og lungene mener det er på tide med en liten siesta. Bare fire mil igjen ropes det fra den lokale veltrimmede og sannsynligvis underernærte guiden. Fire mil! På disse veiene er fire mil mer enn nok.

en gel fra baklomma, men i stedet tar han opp telefonen og ringer en kompis. Han snakker og ler på et språk jeg ikke gjenkjenner. Sidemannen sitter i en av de bratteste grusbakkene jeg har sett og snakker og ler i telefonen, mens den neste samtalen som venter meg vil være kort og brutal med en mann med ljå. Jeg sakker bakover og sidemannen som nå er mange meter foran, fortsetter telefonsamtalen. - Peter Sagan snur seg for å se om jeg er i live, og forsvinner over bakketoppen.. .

Vi nærmer oss dagens tøffeste bakke hører jeg fra en bak, ja det er faktisk noen bak tenker jeg som en liten oppmuntring. Lyden fra rytteren bak kommer nærmere og nærmere. Vi er allerede er et stykke opp i bakken, og jeg prøver å bite meg fast i hjulet foran, det dunker i tinningene, det hjelmen er i ferd med å bli for liten, noe den har til felles med lungene som skriker etter hjelp. Like bike? låter det på en litt spesiell engelsk aksent. Kan ikke snakke nå, tenker jeg, finnes ikke ekstra luft til ord, men jeg stotrer fram et slags «yes» før jeg går tilbake til egne tanker, min egne

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 17

UTSTYR - SMÅTESTER

Ottolock sykkellåser Hexband

I utgangspunktet ønsker du ikke å parkere en dyr sykkel noe annet sted enn i garasjen, utenfor huset, i stuen som jeg gjør, eller et annet trygt sted. På en annen side vil du jo bruke sykkelen uten begrensninger. Ingen låser er helt tyverisikre, men med Ottolock har du det ypperste av sikkerhet og brukervennlighet. Den kraftigste (hexband) har seks lag stål/kevlar lag som er langt sikrere enn den ser ut til. Det utvendige plastlaget sørger for at du ikke får sår i sykkelrammen. Denne nye utgaven har økt antall stållag fra tre til seks. Jeg bruker også låsen til å låse sykkelen når den er plassert på sykkelstativet på bilen, og den lange ut- gaven har jeg også med meg på tur med kajakken og låser den fast til f.eks. et tre.

Fakta Hexband: 6 stållag (Grå på bildet) Materiale: Stål/kevlar laminering, hode i zinkbehandlet aluminium To gummistropper holder låsen sammenrullet under transport Låstype: Kodelås Lengde: 152 cm (fåes også i lengdene: 46 og 76 cm) Vekt: 311g

Pris 1.499,-

Original Fakta Original: 3 stållag (Svart på bildet) Materiale: Stål/kevlar laminering, hode i zinkbehandlet aluminium Gummistropr holder låsen sammenrullet under transport Låstype: Kodelås Lengde: 76 cm (fåes også i lengdene: 46 og 152 cm) Vekt: 155g

Pris 795,-

Supacaz Cagez flaskeholder Det er ikke all verdens å skrive om en flaskeholder, men jobben den har er å holde på flaskene så de ikke spretter ut. Jeg har sykle med gravelsykkelen over vaskebrett så tennene skranglet og fremdeles var flasken i holderen når jeg skulle ha litt å drikke. Farger: Blå, Grønn, Hvit, Gul, Oransje, Rød og Sort Materiale: Karbon Vekt: 26g

Supacaz Super Sticky Styretape Det finnes utallige styretaper på markedet og de fleste fungerer, og Supacaz har i de ukene vi har prøvd den fungert fint. Den gir et godt grep, ikke like “sticky” som

Lizard Skins men du har et godt grep, og den var enkel å legge på. En annen fin ting er at “styrepluggene” har en liten ekspansjons- skrue som gjør at de ikke faller ut, noe som er irriterende.

Tykkelse: 3mm Bredde: 30mm Pris Sticky KUSH Silicone 599,- Pris Sticky KUSH Multi 549,-

Pris: 849,-

18 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

Shades of Norway Kollen 2 - Photochromatic Sola kom til slutt i år også, og da var det greit å ha gode briller på sykkelturene. Vi har tidligere testet andre modeller fra Shades Of Norway, men ikke fo- tokromatiske. I omskiftende vær er denne type glass det beste. Jeg synes de skifter raskt fra nesten helt klart til mørkt glass, med kraftig blåtone. Jeg liker også å bruke solbriller som beskyttelse mot søle og sprut når det regner, og da er fotokromatiske absolutt en fordel. da blir de ikke for mørke. Passer også fint når man sykler i skogen hvor det hele tiden veksler mellom lys og skygge. Neseputen i gummi kan justeres til alle nesefasonger. Glassene er utformet og har en størrelse som hindrer uønsket luft å komme inn på sidene. De dugger også svært lite.

I overskyet/gråvær

I sterkt sollys

Stenger: Grilamid som kan bøyes Glass: Fotokromatisk Polikarbonat linse som blir mørk blå Vekt: 26g

Pris : 1.549,-

EKSTREME EL-SYKLER - TESTSYKLER PÅ VEI!

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 19

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

Tour de France Kun på hjemmebane i år Det ble ingen tur som tenkt til Danmark for de 184 forhåpentligvis koronafrie rytterne i år. Starten ble i stedet flyttet til Bretagne for å holde rittet innenfor Frankrikes grenser.

Tour de France 2021 WorldTour lag AG2R Citroën • Frankrike Astana – Premier Tech • Kazakstan Bahrain Victorious • Bahrain Bora – Hansgrohe • Tyskland Cofidis • Frankrike Deceuninck – Quick-Step • Belgia EF Education – Nippo • USA Groupama – Fdj • Frankrike Ineos Grenadiers • Storbritania Inter. – Wanty – Gobert M. • Belgia Israel Start-Up Nation • Israel Jumbo-Visma • Nederland Lotto Soudal • Belgia Movistar Team • Spania Team Bikeexchange • Australia Team Dsm • Tyskland Team Qhubeka Assos • Sør-Afrika Trek – Segafredo • USA Uae T. Emirates • For. Arabiske Emir. Alpecin-Fenix • Belgia - kvalifisert

1

Lørdag 26. juni Brest - Landerneau

187 km Småkupert

JJJJJ

2 Søndag 27. juni Perros - Guirec - Mûr-de-Bretag. 182 km Småkupert

JJJJJ

3 4

Mandag 28. juni Lorient - Pontivy Tirsdag 29. juni Redon - Fougères

182 km Flat 152 km Flat

JJJJJ

JJJJJ

5 Onsdag 30. juni Changé - Laval Espace Mayenne 27 km

Flat - tempo

JJJJJ

6 7 8 9

Torsdag 01. juli Tours - Châteauroux

144 km Flat

JJJJJ

Fredag 02. juli Lørdag 03. juli

Vierzon - Le Creusot

248 km Meget kupert

JJJJJ

Oyonnax - Le-Grand-Bornand

151 km Fjell

JJJJJ

Søndag 04. juli Cluses - Tignes

145 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ

Mandag 05. juli Hviledag

JJJJJ

10 Tirsdag 06. juli

Albertville - Valence

186 km Flat

JJJJJ

11 Onsdag 07. juli Sorgues - Malaucène

199 km Fjelletappe

JJJJJ

12 Torsdag 08. juli Saint-Paul-Trois-Chât. - Nîmes 161 km Flat

JJJJJ

13 Fredag 09. juli 14 Lørdag 10. juli

Nîmes – Carcassonne Carcassonne – Quillan

220 km Flat

JJJJJ

184 km Meget kupert 192 km Fjelletappe

JJJJJ

15 Søndag 11. juli Céret – Andorra la Vella

JJJJJ

Mandag 12. juli Hviledag

JJJJJ

16 Tirsdag 13. juli

Pas de Case – Saint-Gaudins

169 km Meget kupert

JJJJJ

17 Onsdag 14. juli Muret – Col du Portet 18 Torsdag 15. juli Pau – Luz-Ardiden

178km

Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ

130 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ

Pro Kontinental (Wildcards) Arkéa Samsic

19 Fredag 16. juli 20 Lørdag 17. juli

Mourenx – Libourne

203 km Flat

JJJJJ

Libourne – Saint-Émilion

31 km

Flat - tempo

JJJJJ

B&B Hotels p/b KTM Total Direct Energie

21 Søndag 18. juli Chatou – Paris

112 km Flat

JJJJJ

187KM 182KM 182KM 152KM 27KM

144KM

248KM

151KM

145KM 186KM

163KM

✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

Tempo Individuell

1

2 3

4 5 6

7

8

9 10 11

20 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

• 27 klassifiserte klatringer • 3,383 kilometer • 161 kmsnittlengde • 23 lag • 184 ryttere

2

21

1

5

3

4

6

7

8 9

10

20

12

11

13

19

17

14

18

15

16

161KM

220KM

184KM

192KM

169KM 178KM

130KM

203KM

31KM 112KM

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪

Tempo Individuell

12 13

14 15 16 17 18

19 20 21

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 21

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

Tour de France Ny slovensk kamp i fjellene?

Å rets utgave bringer inget nytt inn i det tradisjonsrike rittet. Det er i år nokså tradisjonell løype og vi har to individuelle tempoetapper. Med en herjende pandemi er det kanskje lurt å ikke planlegge hele sommeren ut fra årets ritt som har sin runde rundt i Frankrike fra 26. juni til 18. juli. Rittet skulle startet i København, men da Europmesterskapet i fjor ble utsatt, og danskene arrangerer de i år i stedet, vil vi først se starten i Skandinavia neste år.

Det er hele åtte etapper som klassifiseres som spurtetapper, noe som gir Kristoff og de andre storspurterne mye å kjempe for.

Spenning til siste slutt også i år? Hvem husker ikke fjorårets siste tempoetappe hvor Tadej Pogacar (t.h.) utklasset landsmannen Primož Roglič på tempoen på tjuende etappe som avsluttet med en brutal stigning.

Primož Roglič har så langt i år sett ut som den sterkeste av de to. Han tapte sammenlagtseieren i Paris-Nice på siste etappe på grunn av mekaniske problemer og en velt.

Primož Roglič (t.v.) viste seg som en real sports- mann da han rett etter nederlaget gratulerte landsmannen Tadej Pogacar som frarøvet

han den gule trøya i den siste kneika de skulle opp i løpet av de tre ukene.

På en annen side har Tadej Pogaca sett sterker og sterkere ut for hver klatring i år, og det vil nok ikke

gi høye odds å tippe at disse to vil være blant de som kan få med seg den gule trøya hjem.

22 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

Avgjørende etapper Vi har kikket på årets etapper og tatt med profilene på de som kan bli avgjørende.

3. etappe • Lorient 4 Pontivy, 182 km. Tredje etappe vil etter all synnsynlighet ende i en massespurt. Målgangen ligger ved det fortryllende Château des Rohan. Slottet ble bygget på 1400-tallet og har vært innlemmet i flere slag. To massive sirkulære tårn i front ble brukt til å slippe brennende gjen- stander på angriperne. Kampen om etappeseieren blir nok hard, men litt mindre voldsom. I 2018 var det en lignende etappe hvor Peter Sagan vant i en spurt. Spurten er flat og spurtlagene vil nok ikke la et brudd gå for langt av gårde. den siste dagen før sjarmøretappen til Paris kan det som i fjor være åpent helt til vi er ferdig med den tjuende etappen. det er riktig nok ikke en ekstrem bakke på denne tempoen, og Roglic kan sove noe bedre om natten og vite at fjorårets mareritt sannsynligvis ikke vil gjentas. Vi har gått gjennom alle etappene og sett på det vi antar vil bli det mest avgjørende og interessante.

Spurterne har mindre grunn til å klage enn de har hatt de siste årene. Løypa har i år åtte flate etapper, fem går i kupert terreng, seks rene fjelletapper og to individuelle tempoetapper. Årets lengste er den syvende etappen, fra Vierzon til Le Creusot, med 248 km. Den korteste er naturlig nok en tempo, den femte etappen som er 27 km. De 21 etappene gir som alltid en stor variasjonen i terreng, men det er som alltid en klatrer som vil reise hjem med den gule trøya. Med tempo FØRSTE UKE Årets Tour er tilbake i Bretagne over fire etapper, med start i Brest. Rundt 170 etapper har gjennom rittets historie gått i Bretagne siden 1903. Med 33 vertsbyer er det rikelig med TDF-erfaringer i regionen. Mange sykkelhelter har kommet fra området, som Lucien Petit-Breton (Tour de France-vinner i 1907 og 1908), Jean Robic (1947), Louison Bobet (1953, 1954 og 1955) og Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982 og 1985).

1. etappe • Brest 4 Landerneau, 187 km. Etappen er langt fra flat, men de høyeste punktene i det 330 millioner år gamle fjellet reiser seg kun 385 m.o.h. Vi tipper det vil bli et samlet felt som ankommer stigningen som starter tre kilometer fra mål. Côte de la Fosse aux Loups har en snittstigning på 5,7%. Den første kilometeren er den bratteste med strekker på 14%, før den flater ut og de får en “falsk flate” de siste 500 meterne.

Côte de la Fosse aux Loups 176 m - km 187 (3 km à 5,7 %)

14%

6 m LANDERNEAU Rue du Pontic km 184

200 m

100 m

0m

Ryttere som Julian Alaphllippe, Marc Hirschi, Mathieu van der Poel og Wout van Aert er ryttere som er meget gode i korte kneiker som dette, og førstemann i mål får også den gule trøya…

Kristoff vant første etappe i fjor, men i år må han nok vente til etappe 3 og 4 før han får sjansen.

4. etappe • Redon 4 Fougeres, 152 km. Rytterne er ikke lenger i kystområdene i Bretagne. De 152 kilometerne går i bølgende terreng. Fougères er et populært sted for etapper, og har hatt Tour de France på besøk tre ganger de siste ti årene. I 2015-utgaven var det et spurt- oppgjør med Mark Cavendish først, foran André Greipel og Peter Sagan. Fougères ligger på begge sider av Nançon-elven, og er en fortryllende by med gamle tømmerhus og et slott flankert av tårn og voller. Den føydale konstruksjonen ble bygget på en øy omgitt av en sump og Nançon-elven, så det var praktisk talt umulig å beleire. Midt i disse vakre omgivelsene vil vi nok se en ny massespurt.

MÛR-DE-BRETAGNE 293 m - km 166,5 et 182 (2 km à 6,9 %)

2. etappe • Perros Guirrec 4 Mur de Bretagne Guerledan, 182 km.

Etappen avsluttes i kjente Mûr-de-Bretagne. Klat- ringen inn i landsbyen er perfekt for kraftfulle ryttere, ikke helt uliukt den første etappen. Stigningen er 2 kilometer lang, og den første halvdelen er brattest. De har to runder i byen og skal da opp stigningenem med 6.9% i snitt, to ganger. Rittet var her for tre år siden og Daniel Martin vant, og etterfulgte to gode klatrere, Alexis Vuillermoz, vinner 2015 og Cadel Evans 2011.

300 m

200 m

100 m

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 23

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

5. etappe • Change 4 Laval, 27 km individuell tempo. I dag får vi den første av to individuelle tempoer. Løypa er nesten helt flat og vil være viktig for sammenlagtrytterne. Deler av løypen går i bølgende terreng, men den er såpass flat at det ligger an til at en tempospesialist vil vinne. Vi må helt tilbake til 1999 sist Touren var innom Laval, og da spurtslo Tom Steels Erik Zabel og Stuart O’Grady. For de som skal satse penger på en vinner, er det nok ikke så lurt å satse alt på Filippo Ganna. 6. etappe • Tours 4 Chateauroux, 144 km. En relativt kort etappe i bølgende terrreng. Det er nok en etappe spurtlagene har tatt seg en ekstra kikk på. Sist de var innom Chateauroux, i 2011 var det Mark Cavendish som vant spurten og i 1998 vant Mario Cipollini, så det er tydelig at det er en avslutning for de rene spurterne.

er i gjennomsnitt 8,3%. Umiddelbart etter nedkjøringen får rytterne rittets første store klatretest. Det er egentlig to klatringer med en fem kilometer lang nedkjøring mellom toppene, Col de Romme og Col de la Colombière. Romme er 8,8 kilometer med 8,9%, mens Colombière er 7,5 kilometer lang og i gjen- nomsnitt 8,5%. Klatringen blir brattere nær toppen, hvor det også er bonussekunder, 8, 5 og 2 sekunder. I 2018-utgaven til Le-Grand-Bornand var det Julian Alaphilippe som gikk i et brudd aleneig vant med 1.34 minutter foran Ion Izagirre.

Filippo Ganna

Seirende nasjoner Frankrike

36 18 12 10

Belgia Spania

Col de la Colombière 1 618 m - km 136,5 (7,5 km à 8,5%)

Italia

Storbritania Luxembourg

6 5

1 600 m

1 500 m

USA 3 Nederland og Sveits 2 Tyskland, Australia, Colombia, Danmark, Irland og Slovenia 1

1 400 m

Col de Romme 1 297 m - km 122,5 (8,8 km à 8,9%)

Signal d’Uchon 635 m - km 230,5 (5,7 km à 5,7%)

1 300 m

7. etappe • Vierzon 4 Le Creusot, 248 km. I dag får vi årets lengste etappe. Lengen i seg selv gjør det til en hard etappe, og løypa går i bølgende terreng. Den mest krevende delen av løypa kommer etter 225 km med en 5,7 km lang stigning 5,7% i snitt. Selv om det er 18 km til mål når rytterne passerer toppen, tror vi spurterne vil være kjørt av i den siste meget bratte delen av stig- ningen. Den nest siste kilometeren av stigningen er på 9,4% og den siste på 13,1% i snitt. De to tid- ligere avslutninger her har gitt vinnere som var sterke klatrere, med Jan Ullrich 1998 og Serhiy Honchar i 2006.

1 200 m

926 m NANCY-SUR-CLUSES km 118

1 100 m

1 000 m

900 m

800 m

700 m

18%

600 m

500 m

400 m

Flest dager i gult Eddy Merckx Bernard Hinault

111

79

Miguel Indurain 60 Christopher Froome59 Jacques Anquetil 52

9. etappe • Cluses 4 Tignes, 145 km Dagen byr på hele fem tar fem stigninger. Løpet avsluttes med en 21 kilometer lang klatring til skistedet Tignes. Feltet legger av gårde fra Cluses . I starten følger de Arvedalen til den bratte Côte de Domancy stigningen på 2,5 kilometer og 9,4%. Vi vil trolig se en rekke bruddforsøk inn mot bakken som kommer allerede etter 17,5 kilometer. Etter toppen av Domancy går det oppover i ytterligere 6 kilometer med rundt 5%. Deretter gjennom Arly-dalen før det igjen går oppver til Col des Saisies. Den 9,4 kilometer lange stigningen er i gjennom- snitt 6,2%. En 17,5 kilometer tøff nedkjøring til Beau- fort og så går det rett opp igjen i 12,6 km til Col du Pré med 7,7%. Pré var med for første gang i 2018, og Warren Barguil stakk av med klatrepoengene. Så nedover i 2 kilometer og så dukker Cormet de Roselend opp. Dette er en 5,7 kilometer stigning på 6,5%. Warren Barguil (2018) og Marc Hirschi (2020) var de siste

700 m

600 m

500 m

Flest etappeseire Eddy Merckx Mark Cavendish Bernard Hinault

34 30 28

400 m

300 m

200 m

8. etappe • Oyonnax 4 Le Grand Bornand, 151 km. En tøff etappe hvor sammenlagtrytterne får sin første fjelletappe. Det går opp og ned hele dagen, og på de siste seks milene er det tre klassifiserte klatringer før finalen som er en lang nedkjøring til Le-Grand-Bornand. Den tøffe delen starter i bonneville hvor de starter den bratte stig- ningen til Côte de Mont-Saxonnex. Den 5,7 kilometer lange stigningen

0

5,5

16,5

28

45

62

72,5

86,5

104

122,5

136,5

151 km

64

94

111

128

24 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

ETAPPENE

landsbyen hvor den virkelige Ventoux -klatringen starter. På denne siden er det først noen relativt lette kilometer før den knekker opp og feltet møte en 15,7 kilometer lang stigning med 8,8%. Den første seksjonen gjennom skogen er tøff, 3 kilometer med 10%, før den letter noe, til 7,5% i de påfølgende 7 kilometerne. Etter Chalet Reynard skifter naturen til det berømte månelandskapet uten vegetasjon. Denne 6 kilomeer lange delen stiger med nesten 8%, og de siste 2 kilometerne er det 9,5%. Den siste etappevinneren på Mont Ventoux var Thomas De Gendt . I 2016 ble etappen på grunn av ekstreme vindforhold med opptil 32 m/sek, forkortet og målet ble lagt til

1 000 m 1 100 m 1 200 m 1 300 m 1 400 m 1 500 m 1 600 m 1 700 m 1 800 m 1 900 m 2 000 m 2 100 m 2 200 m

100 m 200 m 300 m 400 m 500 m 600 m 700 m 800 m 900 m

Chalet Reynard, som er der det åpne land- skapet begynner. Det

0

11,5

20

26,5

33

42

49,5

67

81

93,5

112,5

124

135

143 145 km

som var tok full pott i klatrekonkurransen her. Etter en lang nedkjøring til Bourg-Saint-Maurive-les- Arcs starter klatringen mot mål i Tignes . Montée de Tignes er 21 kilometer lang med 5,6%. Halvveis i stig- ningen flater er det en 2,5 kilometer flate før den fort- setter i den brattere andre delen. Tour de France skulle ha målgang her i 2019, men snø og is på veien, og et ras i Val d'Isère fikk ASO til å stoppe etappen før den endelig finalen. Dette blir en kamp blant sammenlagtfavorittene, men en rytter i et “ufarlig” brudd kan også få lov til å vinne her.

var på denne etappen Chris

Froome kræsjet i den nedre del av stigningen, og vi fikk et uforglemmelig syn når han løp op- pover bakken. (bildet under).

1 000 m 1 100 m 1 200 m 1 300 m 1 400 m 1 500 m 1 600 m 1 700 m 1 800 m 1 900 m 2 000 m

100 m 200 m 300 m 400 m 500 m 600 m 700 m 800 m 900 m

0

15,5

32,5

44

54,5

63

72

84

96,5

116,5

128

143

155,5

171

182,5

199 km

23

122,5

149,5

177

|VAUCLUSE

ANDRE UKE 10. etappe • Albertville 4 Valence, 186 km.

Tour de France setter kurs sørover fra Albertville gjen- nom Isère og Rhône-dalene. Vanligvis er dette et om- råde for klatreetapper, noe som ikke er tilfelle i år. Det er fjerde gang Tour de France avsluttes i Valence. Første gang var for 25 år siden og Chepe González vant. André Greipel spurtet til seier i 2015, mens Peter Sagan sokret seg alle poengene i kampen om den grønne trøya i 2018. Axel Domont som kommer herfra skulle nok gjerne vist seg fram her, men det blir nok en spurter som går til topps. 11. etappe • Sorgues 4 Malaucene, 199 km. Dette er dagen for alle som liker det merkelig “måne- landskapet” på Mont Ventoux. I dag skal rytterne opp her to ganger. De første 75 kilometerne er langt fra flate, men den virkelige klatringen begynner ved foten av Col de la Liguière, en stigning på 9,3 kilometer med 6,7%. Løypa går deretter ned i 12,5 kilometer til Sault. Festningslandsbyen ligger i et steinete landskap med lavendelenger, og er starten på den “snilleste” ruten opp fjellsiden på det berømte, og beryktede “dyret i Provence,” med sine 24,3 kilometer med 5%. Rytterne har en lang nedkjøring fra Ventoux til målbyen Malaucène for første gang. Etter 12,5 kilometer i bølgende landskap kommer rytterne til Bédoin . Det er

Tilbake til Ventoux

12. etappe • Saint-Paul-Trois-Chat. 4 Nimes, 161 km. Løypa går gjennom den fantastiske Gorges de l’Ardèche De 161 kilometerne går stort sett i bølgende terreng hele veien mellom Saint-Paul-Trois-Châteaux og Nîmes. Ruten følger den brede og flate dalen i nedre Rhône , noe som passer spurterne. Imidlertid kan vinden spille en avgjørende rolle på de brede og åpne veiene mot Nîmes. Det siste tiåret har rittet hatt målgang i Nîmes to ganger. I 2014 ble utbryteren Jack Bauer hentet ret før mål, og Alexander Kristoff vant spurten. Caleb Ewan spurtslo Elia Viviani og Dylan Groenewegen i 2019.

Av: Bent Wagendorp Da Bart Hoffmann slutten å røyke hentet han frem sin gamle sykkel fra skuret for å sette den i stand. Det var en av hans bedre be- slut-

ninger... Hyggelig lesning!

# 39 GRUPPETTO SYKKELSPORT 25

TOUR DE FRANCE 2021 26 JUNI - 18 JULI

ETAPPENE

13. etappe • Nimes 4 Carcassonne, 220 km. Denne 13. etappen er hele 220 kilometer og skreddersydd for et brudd. I Carcasonne har det aldri vært en massespurt for etappeseieren. Opp- gjøret ha alltid vært i mindre grupper, siste gang i 2018 da Magnus Cort slo Ion Izagirre og Bauke Mollema . Disse tre var restene av et brudd med 29 ryttere. 14. etappe • Carcassonne 4 Quillan, 184 km. Den 14. etappen er kupert med mange klatringer, riktig nok ikke de verste, men det kommer til å bli en hektisk dag, og sammenlagtrytterne vil vokte hverandre. Løypa går langs foten av Pyreneene. Etter et svakt bølgende terreng med den uklassifiserte klatringen Col de Bac med 3,6 kilometer og 4,7% starter den virkelige klatredelen av dagen etter 85 kilometer. Col de Montségur er 4,2 kilometer lang med 8,6%. Med De Montségur -stigningen starter på den hardere delen av løpet. Etter en lang nedkjøring kommer Col de la Croix des Morts , 6,8 kilometer lang med 5,8%. De 9 neste kilometerne går løypa på et platå, og med 37,5 kilometer igjen kommer Col du Campérie , 3,3 kilometer med 4%. Dagens siste klatring starter 23 kilometer fra mål og er 4,7 kilometer med 7,4%. Vil nok være en dag hvor et brudd kan få gå, da den ikke er tøff nok til at noen av sammenlagtrytterne får komme av gårde.

1 000 m 1 100 m 1 200 m 1 300 m 1 400 m 1 500 m 1 600 m 1 700 m 1 800 m 1 900 m 2 000 m 2 100 m 2 200 m 2 300 m 2 400 m

100 m 200 m 300 m 400 m 500 m 600 m 700 m 800 m 900 m

0

6,5

19

36

50,5

68

87

95,5

112,5

134

147,5

168,5

184 192 km

15

58

142,5

177,5

|PYRÉNÉES-ORIENTALES

|PRINCIPAUTÉ D’ANDORRE

d’Envalira, 10,7 kilometer med 6,2%. Den første rytteren over toppen vinner prisen “Henri Desgrange,” da toppen på 2.408 m.o.h. er det høyeste punktet i Tour de France 2021. Etter toppen er det en nedkjøring på 19 kilometer til Encamp hvor dagens siste stigning, Collada de Beixalis, 6,4 kilometer lang og 8,5% starter. Første halvdel har partier med opptil 15%. Finalen ned den 14,5 kilometer nedkjøringen til Andorra la Vella kan bli hektisk.

TREDJE UKE 16. etappe • Pas de la Casa 4 Saint-Gaudens, 169 km

Etappen er nok ikke tøff nok til å lage uro blant sammenlagtrytterne selv om det er tre kategoriserte klatringer. Vi ser heller for oss at en “ufarlig” utbrytergruppe får gå. Etter tre stigninger er finalen nærmest flat, bortsett fra en kort knekker i løpet av de siste 10 kilometerne. Klatrerne har to tøffer dager på de neste etappene og det er grunnen til at de nok vil være avventende denne dagen. Løpet starter i Pas de la Case , på den andorranske/franske grensen. Starten går ned Col de Puymorens hvor de klatret opp den forrige etappen. Etter cirka 70 kilometer kommer den første klatringen, Col de Port, 17 kilometer lang og 4,6%. Neste er Col de la Core , som er 14 kilometer med 6,3%. Løypa fort- setter videre til den beryktede Col de Portet d'Aspet . Den 5,4 kilometer lange stigningen på 7,1% hvor de siste 1,4 kilometerne har 10%. I nedkjøringen passerer rytterne monumentet til minne om Fabio Casartelli, som krasjet hert stedet i Tour de France 1995. Den olympiske mesteren fra 1992 fikk så alvorlige skader at han døde. Toppen av Col de Portet d'Aspet ligger 30 kilometer fra mål i Saint- Gaudens. Etter nedkjøringen fortsetter rytterne på flatene, og slakt nedover til får en stigning på 1 kilometer med 5% som kan være et sted å angripe for etappeseier.

0

13

32

51

77

89

103

119,5

132

146,5

160,5

184 km

56,5

110,5

126,5

152,5

167

|AUDE

|ARIÈGE

|AUDE

|PYRÉNÉES-ORIENTALES

|AUDE

15. etappe • Ceret 4 Andorra la Vella, 192 km Turen fra Céret til Andorra la Vella har fire stigninger før tøff ned- kjøring til hovedstaden i den pyreneiske mikrostaten Andorra. Dagen starter med en 15 kilometerne lang oppoverbakke, men ikke veldig bratt. Her vil bruddforsøkene komme tett så det blir nok en intens start på dagen. Den første tøffe klatringen er Montée de Mont- Louis, på 8,4 kilometer med 5,7%. KOM-poeng deles ut etter 87 kilometer, men bakken fortsetter på en falsk flate til de er på skistedet, Font-Romeu, på 1783 meter. Så går det ned til Enveitg , for så å gå rett opp igjen til neste topp, Col de Puymorens. Det er en 20 kilometer lang stigning, men ikke blant de brattere. De siste 5,9 kilometerne har 4,6%. En kort nedkjøring og deretter følger klatringen inn i Andorra via P ort

Flest trøyer Grønne trøyer • Peter Sagan 7

Ungdomstrøyer • Ullich og Schleck 3 Klatretrøyer • Richard Virenque 7 Flest starter • Sylvian Chavanel 18 Flest podieavslutninger • Raymond Poulidor

26 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 39

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease