somnus nr 4_2018

Beholde det eller ikke? Nå vurderes det om kravene skal bli mer konkrete.

Fastlegen som fikk én beskjed fra fylkeslegen og stikk motsatt fra øre- nese-halsavdelingen på sykehuset, ville rett og slett vite om han som spesialist i allmennmedisin kunne attestere på at pasienten burde få beholde førerkortet. Det kunne han, og nå står det tydeligere i veilederen

til førerkortforskriften. Somnus har stilt Helsedirektoratet en rekke spørsmål om førerkort – både hvordan prosessen er for pasienter med søvnapné og narkolepsi og hvil- ke konkrete krav du må oppfylle for å få lov til å kjøre bil. Vi har også spurt om helt konkrete fakta og råd

til deg som er i tvil eller som opple- ver at legen din er det. Det kan ikke Helsedirektoratet svare på. I hvert fall ikke ennå. Når denne utgaven av bladet gjøres ferdig, er svarene fremdeles på rundgang internt i direktoratet.

Her er reglene: Dette er noen utdrag fra det som står i forskrift og vei- ledning om førerkort og søvnsykdommer i dag. «Oppfylt helsekrav» betyr at du kan beholde førerkortet.  Helsekrav er ikke oppfylt når bevisstheten kan svek- kes av påtrengende søvnighet eller ukontrollerbar søvn.  Kartlegging av søvnighet, apné/hypopné-indeks (AHI) og kjøreuhell er momenter som skal telle med i vurde- ringen til legen.  Legens vurdering skal først og fremst avdekke om søvnighet eller ukontrollerbar søvn kan opptre under kjøring.  Når «bevisstheten kan svekkes av påtrengende søv- nighet eller ukontrollerbar søvn», skal pasienten infor- meres om at han eller hun ikke har førerrett før tilstan- den er utredet og det er oppnådd tilfredsstillende symp- tomkontroll.

 Epworth søvnighetsskala (ESS) er ikke godt egnet til å kartlegge om helsekrav er oppfylt. Skalen er et sub- jektivt mål som kan brukes når det henvises til søvnspe- sialist.  Er AHI over 15, er helsekravene ikke oppfylt før rele- vant spesialist attesterer at det er oppnådd tilfredsstil- lende symptomkontroll og søker følger legens råd og anbefalinger.  Hvis tilfredsstillende symptomkontroll oppnås ved bruk av CPAP eller andre tekniske hjelpemidler, kan slik attest gis av fastlege som er spesialist i allmennmedisin. Er operasjon nødvendig, må relevant spesialist i spesia- listhelsetjenesten attestere.  Behandling av narkolepsi med og uten katapleksi skal startes opp hos relevant spesialist og følges opp inntil tilfredsstillende effekt er oppnådd.

5

SOMNUS NR 4 – 2018

Made with FlippingBook - Online catalogs