Gruppetto SYKKELSPORT 38-2021

sjonen ser man oftest i brudd hvor ryttere for- søker å komme seg av gårde fra feltet, og man ser det i alle ritt. Stil- lingen er ikke på langt nær like ustabil som “super tuck,” og ikke like lett å forstå at UCI vil forby. Den er selv- følgelig lovlig i temporitt. Straffen Straff for brudd på reg- lene vil være opptil 1.000 CHF (ca 9.500,-) og 25 UCI poeng på WorldTour-ritt, verdensmesterskap og OL.

en rytter som sitter i bukken på vanlig måte. Om man f.eks. har en ti kilometer langt utfor- kjøring vil man tjene 30 sekunder. Måler man i watt vil forskjellen ut- gjøre ca 135 W. På en anne side, om alle proffene sitter i den samme stillingen er det ingen som tjener på det, bortsett fra bandasje,

Forminsket luftmotstand

“Normal” sittestilling

“Froome” sittestilling

“Mahoric” sittestilling

gips og plaster- produsentene…

Posisjonen med under- armene på styret brukes også for for å oppnå en aerodynamisk bedre sittestilling. Denne posi-

Er dette starten på bruk av heve/senke setepinne på landeveien?

Ikke overbevist? De fleste vil tenke på den økte vekten dette vil gi. KS Zeta veide 500 gram, og vil man øke heve/senke lengden til 15-20 cm vil vekten ytterligere økes. Ved bruk av karbon i stedet for aluminium vil riktig nok senke vekten noe, men øke prisen. Vektgrensen (minimumsgrensen) UCI i mange år har hatt på 6.8 kg er ikke lenger i fokus på samme måte som tidligere. Ser vi på topp- modeller nå, er det ikke uvanlig at de ligger nærmere 8 kg, enn 6,8 kg. Skivebremser og elektronisk giring har tilført ekstra vekt, og jeg er i tvil om en ekstra halvkilo ekstra er populært. Dagens økende bruk av “D-formede” setepinneprofiler for å bedre aerodynamikken gjør også heve/senkepinnenes popularitet mindre

Heve/senke setepinner ble først introdusert på terrengsykler i 2003. Alle som har prøvd det i terrenget har opplevd den opplagte fordelen med økt kontroll, ikke minst i kronglete og bratte utfor- kjøringer. Med ett trykk på knappen kan du senke setet med inntil 20 cm. Løsningen er et hydraulisk teleskopisk “rør-i-rør-design.” Vi har de siste par årene sett noen gravelsykler (grussykler) med heve/senke pinner, og innimellom har enkelte produsenter forsøkt det på landeveisykler, men foreløpig uten suksess. Det hittil mest vellykkede forsøket er Zeta, fra den velrennomerte produsenten av heve/senkepinner, KS. Den ble først introdusert i 2015 (ikke lenger i salg). Zeta (bildet) var ment å skulle monteres helt nede i seterøret, i “riktig” sittehøyde. Denne kunne heves/senke 5 cm, og så ut som en normal setepinne.

sannsynlig. Alle rammeprodusenter har litt forskjellig design, noe som ville medført et virvarr av løsninger med pakninger og innfestninger osv. D-formede setepinner har ikke bare for aerodynamiske fordeler. De flekser også lettere på ujevnt underlag, noe som gir bedre komfort. En annen ulempe er at du vil få nok en del på sykkelen som må vedlikeholdes, men på en annen side er sykkelindustrien flinke når det gjelder å utvikle med nye produkter vi sykkelnerder “må ha!”…

Om man videreutvikler pinnen og monterer den slik at du kan komme helt ned, vil man kunne oppnå å sitte nesten like lavt som med “Super tuck” stil- lingen, men fortsatt sitte på setet og det vil være langt mer stabilt og trygt, og det lavere tyngdepunktet ville også gitt fordeler i krappe svinger. Ikke minst vil det føles bedre for de letteste rytterne.

# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 13

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease