Lymfekreftbladet 2/2018

angripe og drepe kreftceller. CAR-T behandlingen utnytter pasientens immunsystem og blir individuelt tilpasset hver pasient som behandles. Et stort spørsmål og utrops- tegn ved CAR-T behandling når den kommer til Europa og Nor- ge, vil bli pris. Omregnet til nor- ske kroner kunne Holte fortelle at prisen på behandlingen nå lå på om lag 5 millioner kroner. I Europa venter vi i skrivende stund på at genterapien skal bli godkjent. Produsenten for en av de to USA-godkjente behand- lingene har søkt om europeisk markedsføringstillatelse og svar på søknaden forventes allerede i første halvår 2018.

Flere autoriteter, blant de lederen for de amerikanske legemiddel- myndighetene, har nylig omtalt CAR-T som et gjennombrudd og vendepunkt i behandlingen av alvorlige sykdommer som vi til nå har hatt vansker med å håndtere. Men det er grunn til å under- streke at vi er ennå fortsatt på et svært tidlig stadium. Holte oppga at foreløpig er denne behandlingen kun gitt på enkelte sykehus «godkjent» av industrien. Til nå har CAR-T behandling vist å ha god effekt for blodkreft og lymfomer. CAR-T celleterapi innebærer at man henter ut pasientens egne T-celler, som er en form for im- munceller, fra blodet. Disse T- cellene endres genetisk i labora- toriet til å inneholde en reseptor som kan gjenkjenne kreftceller. Det er denne reseptoren som kal- les en «Chimeric Antigen Recep- tor», altså en CAR. Når prosessen i laboratoriet er ferdig, tilbakeføres de modifiserte T-cellene til pasienten der de nå vil være i stand til å kjenne igjen,

Testet kuren Tolv år gamle Emily Whitehead var det første barnet som ble behandlet med den nye kreftkuren. Nå har hun fem år bak seg uten tilbakefall.

 31

LYMFEKREFTBLADET 2 / 2 0 1 8

Made with FlippingBook - Online magazine maker