Somnus nr 3_2014

Lite søvn krymper hjernen

Voksne personer med søvnvansker ser ut til å få redusert hjernevolu- met raskere enn andre. Det forteller Forskning.no. Funnene er g jort i en studie som psykologer ved Universitetet i Oslo har g jort i sam- arbeid med universitetet i Oxford. Forskerne tok for seg 147 nordmenn med en g jennomsnittsalder på 54 år, spurte dem om søvn og skannet hjernen deres. Det de ikke vet, er om søvnproblemene er årsaken til hjer- nekrympingen, eller om det er omvendt: – Det er ennå ikke kjent om dårlig søvnkvalitet er en årsak til endringer i hjernestrukturen, eller om redusert hjernevolum er en årsak til søvnproblemene, sier Anders Martin Fjell ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Lite søvn elder hjernen Jo mindre voksne sover, jo raskere eldes hjernene. Det har forskere i Singapore funnet ut, skriver Forskning.no. Studien deres har undersøkt data fra 66 friske kine- sere over 55 år. De som sov færre timer, viste tegn til raskere utvi- delse av hulrommene i hjernen. Slik utvidelse henger sammen med kognitiv svikt og utviklingen av sykdommer som for eksempel Alzheimer. – Sju timer er ideelt Sju timers søvn er bedre enn åtte. Det viser flere søvnstudier. – Den laveste forekomsten av sykdom og død ser vi ved sju timer, sier profes- sor Shawn Youngstedt ved Arizona State-universitetet til avisen Wall Street Journal. Kollega Daniel F. Kripke ved University of California San Diego har sett på data fra 1,1 millioner mennesker, og det viser seg at de som sover fra 6,5 til 7,4 timer har lavere dødelighet.

Passer den dårlig? Om du kan få en som passer bedre, avhenger av hvor i landet du bor. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Siv Hilde Jansen understreker at Helse Fonna kan ta masketilpasning- en på pasienter som tilhører eget hel- seforetak – det nytter ikke å komme til Haugesund fra Drammen, for eksempel, fordi man har lest at Slik er det der DU bor Her er oversikten over hva de for- skjellige behandlingshjelpemiddel- sentralene tilbyr: Finnmarkssykehuset, Kirkenes: Kan ikke tilpasse masker. Pasientenmå tilbake til den somhar tildelt maske første gangen. UNN, Tromsø: Har sykepleiere som kan tilpasse masker. UNN, Harstad: Har klinisk tekniker som kan tilpasse masker dersom man vil bytte type. Nordlandssykehuset, Bodø: Kan bytte masketype, som tilpasses på sentralen. Helgelandssykehuset, Sandnessjøen: Muligheter for tilpasning. Sykehuset kan også sende forskjellige masker til pasien- ten så pasienten kan velge. St. Olavs Hospital, Trondheim: Tilbyr ikke tilpassing avmasker. Helse Førde: Tilpassermasker. Helse Bergen: Pasientenmå tilbake til utprøving, men det kan g jøres ved søvnsenteret på samme sted (Haukeland). Helse Fonna, Haugesund: Tilpasser masker.

Haugesund har «fri flyt». – En skal forholde seg til den enhe- ten for behandlingshjelpemidler som en opprinnelig hører til, sier hun.

Helse Stavanger: Forsøker å hjelpe pasienten direkte, men har proble- mermed kapasitet. Sørlandet sykehus, Kristiansand: Regner bytte avmasketype som behandlingsendring; pasientenmå tilbake til lege. Sykehuset Telemark, Skien: Ingen tilpasning – det er ikke sentralens ansvar, og den har ikke kompetanse. Sykehuset Vestfold, Tønsberg: Tilpasser ikke masker. Vestre Viken HF, Drammen: Sender bare ut etter rekvisisjon, har ikke anledning til å prøve maskene på pasienter. Sykehuset Østfold, Fredrikstad: Bytter bare med samme maske som pasienten har fra før – altså ingen tilpassing. OUS, Ullevål, Oslo: Ikke mulig å tilpasse noe. Ahus, Lørenskog: Bytter og tilpasser masker. Sykehuset Innlandet, Elverum: Ingenmulighet til tilpasning avmasker.

27

SOMNUS NR 3 - 2014

Made with FlippingBook flipbook maker