Somnus nr 3_2014

Trakk narkolepsi-artikkel En forskningartikkel om narkolepsi er trukket tilba- ke fordi det ikke har vært mulig å bekrefte funnene som det står om i artikkelen. Det er tidsskriftet Science Translational Medicine som har publisert en artikkel som viste en mulig sammenheng mellom Pandemrix-vaksinen og narko- lepsi, forteller Oslo universitetssykehus.

Forskningen var første gang noen hadde klart å bekrefte hypotesen om at narkolepsi kan være en autoimmun sykdom – det vil si at kroppens forsvars- system reagerer med å angripe kroppens egne hjer- neceller. Men hvis en artikkel skal ha vitenskapelig betydning, må funnene kunne bekreftes ved andre, uavhengige laboratorier. Det har ikke vært mulig i dette tilfellet.

epsi-medisin tro på hva de ulike fagmiljøene melder inn til oss”, oppsummerer Ødegaard. ved Christian-Albrechts-universitetet i Kiel har gjort forsøk med nese- spray.

som allerede hadde tenkt på hypokre- tin og narkolepsi som en interessant mulighet. Kontakt er formidlet med forskerne i Kiel. Nå er det bare peng- ene det står på. Men også der er det gjort konkrete fremstøt: – Vi er veldig optimistiske, sier han. Og det kan sannelig trengs: – De som går med denne lidelsen, har få lyspunkter, og sykdommen må de leve med resten av livet. De medi- kamentene som brukes i dag, har begrenset virkning og ofte besværli- ge bivirkninger. Det hjelper ikke bare å kartlegge. Selv om de det kan være nyttig å finne ut hvor dårlig du har det, gjør det deg ikke noe bedre, sier Lasse Ødegaard.

Da Dagsrevyen tok opp det ulne svaret, gikk statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg mye klarere ut, mener han: – Det var overraskende for oss at departementet var såpass tydelige og krevde at nå må Helse Sør-Øst få ut fingeren og komme med konkrete til- tak, så å si. Plan B Foreldrene arbeider videre for å få noe til å skje, og maser både på departementet og helseforetakene. Men de stoler ikke på at det vil hjelpe. – Derfor arbeider vi parallelt med en plan B, forteller Lasse Ødegaard. Og det er her han nå begynner å bli opti- mist. Tyske forskere har nemlig kommet et stykke på veien i å finne en behand- ling: – Sykdommen ligger i hjernen. Narkolepsi skyldes mangel på hypo- kretin, som regulerer søvn og våken- het. Tanken er at hvis man kan få til- ført det stoffet til hjernen, vil det hjelpe, forklarer han. Hypokretin kan ikke tas som tabletter eller i sprøyte; det må tilføres til hjernen. Nerver i nesen har direkte forbindelse med hjernen. Forskerne

– Det er de som er kommet lengst i denne forskningen. Men utfordringen de støtte på, var at de måtte bruke veldig mye spray for å få noen effekt, sier Ødegaard. Det ville si at pasienten må spraye nesen ofte, og at det meste av spray- en blir liggende på feil sted i nesen eller forsvinner ned i svelget, mens bare en liten del når hjernen, der den skal virke. Samtidig gjør tyske forskningsetiske regler det komplisert og dyrt å fort- sette forsøkene på mennesker. Optimist – Men så viser det seg at et norsk selskap – OptiNose – har utviklet en teknologi for medisinering via nesen. I første omgang har de brukt den til å levere en medisin mot migrene, og de forsker også på behandling av autisme, forteller Lasse Ødegaard. OptiNose-apparatet består av et munnstykke som du blåser i og et tettsittende nesestykke som settes inn i det ene neseboret. Når du blåser inn i munnstykket, stenges svelget slik at medikamentet fraktes innover og oppover i nesen. Det gjør at medisi- nen havner på riktig sted, sier han. Foreldrene har kontaktet OptiNose,

Jon Sundby har skrevet til og møtt helseministeren på vegne av forel- dre til barn med narkolepsi.

5

SOMNUS NR 3 - 2014

Made with FlippingBook flipbook maker