3
‘Het is eigenlijk beter om wel iets te zeggen. Anders stopt het nooit.’ sara donkers
Twaalf vrouwen, twaalf verhalen. Over seksueel geweld. Sara Donkers is een van die slachtoffers én een van de makers van de reizende expositie. Ze werd op haar zeventiende verkracht en maakte meer seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Die ervaringen zet ze in voor haar stichting HEAR ME. Ze wil seksueel geweld bespreekbaar maken. Terwijl je oog in oog staat met de levensgrote portretten van twaalf krachtige vrouwen luister je naar hun verhaal. Ingesproken door henzelf. De multimediale kunstexpositie, die in regio Haaglanden te zien is, kan een bijdrage leveren aan het doorbreken van het taboe rond seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Dat is hard nodig. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met seksueel geweld. Dat moet stoppen. De expositie geeft een gezicht aan de cijfers. Kracht om verder te gaan Een van die gezichten is Sara zelf. Ze herkent een rode draad in de andere elf verhalen. “Iets wat bij iedereen terugkomt is het gevoel van schuld en schaamte, en ook de kracht om verder te gaan en de impact van dit geweld op je leven. En het belang van erkenning wat jou is overkomen. Dat het niet oké is.”
Door schuld en schaamte duurde het veel te lang voordat ze erover durfde te praten, zegt ze nu. “Dat ik nu hardop zeg dat ik slachtoffer ben en geen uitlokker was, is een ommekeer. Toen ik mijn ervaringen uit het donker haalde en niet langer sprak over een nare ervaring, maar het letterlijk benoemde, kwam de erkenning en de strijdlust om dit om te zetten in iets positiefs en krachtigs.” Open gesprek Sara doet met de expositie een beroep op iedereen: Doe er iets mee, zorg dat het veilig is voor slachtoffers om zich te uiten en maak je niet schuldig aan victim blaming. “De expositie is niet per se een boodschap aan vrouwen, maar ook aan mannen. Ik wil graag dat in de samenleving een open gesprek wordt gevoerd. Om het te begrijpen. Wat maakt dat dit geweld bestaat? De expositie geeft geen antwoorden, maar geeft vrouwen een podium en is hopelijk een begin van het gesprek.” Stichting HEAR ME, stories that matter is opgericht door Hüsne Afsar, Sara Donkers en Rosa Koenen. Wat hen bindt is een groot rechtvaardigheidsgevoel en de passie om projecten te creëren die blijvend maatschappelijk impact hebben. Kijk voor meer info op: www.hear-me.nl
Fotograaf: Hüsne Afsar
Scan de qr-code om Sara’s verhaal te luisteren in verschillende talen of ga naar www.hear-me.nl/story2
De expositie HEAR ME NOW is van 30 november t/m 10 december te zien bij GGD Haaglanden, Westeinde 128 Den Haag.
HEAR ME NOW luistersessies HEAR ME doet een oproep aan iedereen om een goede luisteraar te zijn, in het bijzonder voor mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Stel je oren, ogen en hart open, ben stil, kijk de ander in de ogen. Wat zie je allemaal en wat doet dat met je?
Met die vragen ging HEAR ME aan de slag en produceerde de Luistersessies, korte video’s waarin de dynamiek tussen luisteraar en verteller centraal staat.
Met als luisteraars Sinan Can, documentairemaker en journalist. Wanda de Kanter, longarts en activist tegen de tabaksindustrie en Casper van Well, digital marketeer voor de mode-industrie. Modellen vanuit HEAR ME: Lucinda Douglas, auteur, ondernemer en coach Veerle Klok, danseres, student, peer-educator bij Sex Matters. En Chantal Heutink, auteur, spreker en coach.
Scan de qr-code om te luisteren of ga naar www.hear-me.nl/story14
Made with FlippingBook flipbook maker