VAB-Magazine mei-juni 2020

TEKST STIJN SMETS

DOSSIER CORONA

het nieuwe normaal? telewken Wordt

Door de coronamaatregelen moesten we plots massaal thuis aan de slag. De files smolten als sneeuw voor de zon. Is dit de definitieve doorbraak van telewerken? Of vallen we snel weer in oude gewoontes?

O chtend- en avondspitsen met nul kilometer le; het leek een utopie. Tot het coronavirus ons dwong om andere gewoontes aan te nemen. Wie kon, moest ver- plicht thuiswerken. En dat bleek een grote groep te zijn. Bij het SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) wisten ze dat al langer. Het overleg- en adviesorgaan deed al voor de coronacrisis een onderzoek naar telewerken. Daaruit bleek dat slechts 7% van de werkende bevolking gemiddeld één dag per week aan thuiswerk deed. Sommi- ge beroepen kun je echter niet uitvoeren van thuis uit. Als we de mensen met dat soort jobs uit de cijfers haalden, dan bleek dat slechts 27% van de werkende bevolking die kan telewerken dat al minstens één dag per week deed. Er was dus nog een enormpotentieel en die grote groep werkt sinds 18 maart ook thuis. Resultaat: geen les meer. Geen files meer Is telewerken dan de heilige graal om onze mobiliteitspro- blemen op te lossen? “De coronacrisis heeft op z’n minst geleerd dat thuiswerk veel uitgebreider kan dan we tot nog toe wilden geloven of toelaten. Dat is zeker een les”, be- vestigt mobiliteitsexpert Willy Miermans . “Als het verkeer

met 20% zakt, dan zijn de les helemaal weg. Dat wisten we al uit theoretische modellen, maar het wordt nu ook be- wezen. Een Nederlandse collega van me zei ooit dat we de les kunnen oplossen zonder één euro uit te geven en dat door twee dingen te doen: carpoolen en één of twee dagen per week thuiswerken.” Weerstand langs beide kanten Maar als de oplossing zo simpel was, waarom lieten dan niet meer bedrijven telewerk toe? Sarah De Groof is expert tele- werken bij HR-dienstengroep Acerta en plaatst hierbij een kanttekening. “Er zijn inderdaad bedrijven die weigerachtig tegenover telewerken staan, maar ook bij werknemers is er soms weerstand. Bedrijven zijn vooral bang om de controle los te laten. In gesprekken met teamleiders hoor ik soms dat ze willen zien of iemand aan het werk is. Maar het is niet omdat mensen op kantoor achter de computer zitten dat ze effectief aan het werk zijn. Langs de andere kant willen ook niet alle werknemers aan telewerk doen. Sommige mensen hebben nood aan een strikte scheiding tussen werk en pri- vé. Thuis lukt hen dat niet. Daarnaast is er soms de vrees dat als een deel van een team thuiswerkt het andere deel op kantoor meer werk krijgt omdat telefoontjes en vragen van collega’s plots terechtkomen bij degenen die fysiek op de werkvloer aanwezig zijn. Dat valt allemaal op te lossen met digitale middelen, maar die vrees is er wel.” Opportuniteiten Gelukkig zijn er heel wat bedrijven en werknemers die de voordelen van telewerken inzien, zegt Sarah De Groof.

“We moeten deze crisis aangrijpen als een enorme kans om te experimenteren, maar we moeten durven bijsturen.”

30

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs