VAB-Magazine mei-juni 2020

“Sommige werkgevers zien het als een interessante be- sparing. Ze moeten niet meer voor iedereen een bureau en werkoppervlakte voorzien. Daarnaast is het voor werkge- vers een middel om gaten in hun vacatures op te vullen. Als je merkt dat een job niet ingevuld geraakt omdat het juiste proel in jouw regio niet beschikbaar is, dan is thuis- werk de ideale oplossing om alsnog de juiste werknemer te vinden.” Willy Miermans beaamt dat. “Mensen hebben er nu van geproefd, ze weten dat het kan en dat het werkt, ook al zei hun bedrijf vroeger misschien dat het niet kon. Bij aanwervingen zullen bedrijven moeten inzien dat ze exibeler moeten omgaan met telewerk. Het zal voor som- mige kandidaten een breekpunt zijn om een bepaalde job al dan niet aan te nemen.” Wat zal de toekomst brengen Is de trein van telewerken nu denitief vertrokken? Wil- ly Miermans is sceptisch. “De gedragsverandering was nu massaal, omdat de urgentie hoog was. We moesten het risi- co op besmetting hier en nu indammen. Maar wat als die ur- gentie weg of lager is? Ik verwacht wel dat er rationeler met tijd zal worden omgesprongen. Meetings in Brussel waar mensen uit Maaseik en Oostende naar een powerpoint- presentatie moeten komen kijken, dat is onzinnig gedrag. Zoiets kan evengoed met teleconferencing. Dat zagen we al een beetje in, maar nu is dat besef er helemaal. Dat soort onnuttige verplaatsingen waarmee je een hele dag kwijt bent, zullen vaker wegvallen.” Ook Sarah De Groof ziet veel winst voor digitale middelen. “Een digitale meeting verloopt misschien iets minder vlot dan een echte, maar je

“Meetings in Brussel waar mensen uit Maaseik en Oostende naar een powerpointpresentatie moeten komen kijken, dat is onzinnig gedrag.”

moet de totale tijd mee in acht nemen. De tijdswinst van de uitgespaarde rit naar een vergadering is echt veel groter dan het beetje tijd dat je verliest omdat een digitale meeting wat minder efciënt is. Of telewerken nu de standaard zal worden, daar kan niemand een zinnig antwoord op geven. De leidinggevende die angst had om de controle uit handen te geven, is nu misschien wel aangenaam verrast. Hij ziet dat het werk toch gedaan wordt, ook al moest hij de controle op zijn team loslaten. Anderzijds kan het voor sommigen de bevestiging zijn dat het niet werkt. Omdat de kinderen nu vaak thuis waren, lag de productiviteit misschien iets lager. Niet elke werkgever zal het onderscheid kunnen ma- ken tussen de huidige en een normale situatie. Hoe dan ook, we moeten deze crisis aangrijpen als een enorme kans om te experimenteren, maar we moeten wel durven bijsturen. Laat ons kijken wat werkt en niet werkt, zodat alle partijen er beter van worden.”

31

MEI-JUNI 2020 DOSSIER

Made with FlippingBook - Online catalogs