Munn og mæle 1/2018

MUNN OG MÆLE I 1 / 2018

Diagnose og behandling De fleste kjenner på et sjokk når de får en kreftdiagnose og gjennom- går behandling. Sykdommen er jo som regel helt uventet. Så kommer fortvilelse; hvorfor rammet kreften akkurat meg?

I 2013 fikk jeg fjernet en svulst i halsen på Rikshospitalet og jeg ble deretter behandlet med stråling og cellegift på Radiumhospitalet. Etter dette har jeg engasjert meg i Munn- og halskreftforeningen først og fremst med fast likemannsar- beid på Rikshospitalet i samarbeid

Årsaken kan kanskje være røyking, alko- holbruk eller HPV. Det kan være man- ge årsaker, men det hjelper ikke å gruble så mye på det. Det viktigste er jo hvor- dan man kan takle livet videre. Her er det viktig å være

med Chris Foss. Ut fra egne erfaringer, men også etter sam- taler med pasienter samt kurs på Varde- senteret og Monte- bellosenteret, har jeg gjort meg man- ge tanker.

" Men for alle er det store spørsmålet: Hvordan blir livet etterpå?"

Noen har selv følt det på kroppen, mens andre er på- rørende. Men for alle er det store spørsmålet: Hvordan blir livet et- terpå? De fleste av oss føler at vi er heldi- ge. Vi lever, og vi har lyst til å ha det bra! Og dette ønsket er også den viktigste drivkraften for å få det bra. Men, vi må også innse at for noen er livet blitt vanskelig. Kanskje veldig vanskelig.

bevisst på sine holdninger. Å være positiv er så mye mer konstruktivt: Hvordan kan jeg få det best mulig i resten av mitt liv med den kroppen jeg har? Her kommer pårørendes hjelp inn som veldig viktig. Ikke bare for å trøste, men helst for å hjelpe til å tenke positivt: Hvordan kan vi nå tilpasse oss slik at vårt daglige liv blir mest mulig alminne- lig? For det er jo det vi ønsker oss.

I 29

Made with FlippingBook Online newsletter