somnus nr 2_2020

– Fastlegen min, sjefslegen på Fauske og barnelegen til Eline har vært mine store forbilder, og jeg er blitt veldig inspirert av hvordan de snakker med pasientene, slik at du føler deg trygg. En slik lege vil jeg bli, sier Melinda Steffensen.

avhengig av meg, så når jeg ikke er der går det ut over de andre i famili- en og på skolen, da er hun lettere irri- tert. Men jeg angrer ikke. Det er et bra miljø her, og jeg satser på å oppnå drømmen min – å bli lege og hjelpe andre! Endelig sommerferie På Fauske venter Eline og familien spent på at Melinda skal komme hjem om få dager. Det blir den stør- ste sommergaven, sier moren, Ann Kristin Steffensen. – Nå er det sommerferie for Eline, og det er deilig å kunne legge vekk klokka og bare tilpasse dagene til henne. Eline er avhengig av støtte rundt seg og at alt tilpasses, det er alfa omega, sier Ann Kristin. Under korona-epidemien har familien levd under strenge smittevernsregler. Selv om norske leger ikke har vært tydelige på at søvnsykdommer som IH faller inn under risikogruppene, har leger i andre land ment at disse pasientene bør være veldig forsiktige. Familien vil derfor fortsette å være ekstra varsomme også i månedene fremover.

gerte så bra på det seks ukers opphol- det hun hadde. De drømmer om en egen leilighet i Spania, og har allere- de hatt et møte med rektor ved den norske skolen der. Men det blir dyre opphold, og staten dekker bare sydenreiser for de med diagnoser som astma og revmatisme. – Det er ingen tvil om at kulde og mørketid påvirker Eline negativt. Dette med utenlandsopphold er en hjertesak for oss, og vi ser gjerne at Søvnforeningen har et sterkere fokus på å få gjennomslag for at også de med alvorlig søvnsykdom kan få støtte av staten til å reise, sier Ann Kristin. Eline blir snart tolv år, og skolen til- rettelegger så godt de kan, blant annet med et eget hvilerom. Hun drømmer selvsagt om å gjøre alt det de andre kan gjøre, men vennene merker godt når hun presser seg selv for mye, da blir hun fort sint og tårene triller. – Vi motiverer henne så godt vi kan, men vi vet jo ikke hva årene frem- over vil bringe, og hva vi skal forbe- rede henne på, sier Ann Kristin.

– Eline har reagert sterkt på vanlig influensa, og fått tilbakeslag, så vi tar ingen sjanser, sier Ann Kristin. Drømmer om Spania Det går mot lyse sommernetter og varme dager også i nord, noe som gjør livet lettere å leve for Eline. Familien skulle helst ha tilbrakt vin- terhalvåret i Spania, siden Eline rea- Ut for å handle i Martin: Men vernedrakten er på bare for å ha det litt moro. – Vi trenger ikke gå ut slik når vi skal kjøpe bananer, sier Melinda.

25

SOMNUS NR 2 – 2020

Made with FlippingBook Online newsletter