frivillige, der registrerer, hvad filmene indeholder. Lydbånd digitaliserer arkivet selv, og der er stadig en del kassettebånd, som mangler at blive digitaliseret.
Samarbejde og videndeling Lokalekilder.dk fortsætter som et regionalt samarbejde mellem de fire arkiver i Faxe, Guldborgsund, Lolland og Næstved kommuner. I 2016 er der udarbejdet undervisningsmateriale og 2 tidslinjer til henholdsvis gymnasiet og folkeskolen. Undervisningsmaterialet understøtter de historiske mål, der arbejdes efter i uddannelsessystemet.
Arkivet er den del af det landsdækkende Historisk Atlas , og har i årets løb bidraget med et par lokaliteter, som er udarbejdet af frivillige ved arkivet.
Vores arkivforening ODA har i 2016 igangsat et projekt med titlen: ”retro” – digitalisering. Projektet er forankret i Århus Stadsarkiv og giver adgang til et online transskriberings- og korrekturlæsningsværktøj til digitalisering og tilgængeliggørelse af centrale kommunehistoriske kilder, primært sogneråds- kommunalbestyrelses- og byrådsprotokoller. Det er et nationalt samarbejde, som skal munde ud i en fælles indgang til de digitaliserede og transskriberede arkivalier, og som NæstvedArkiverne allerede er gået i gang med sammen med arkivets frivillige, som skal stå for selve digitaliseringen. Der er mange perspektiver i projektet, bl.a. at de sogne- og byrådsprotokoller som kun findes på Rigsarkivet muligvis kan gøres tilgængelige lokalt på denne måde. Det vil ligeledes betyde, at arkiverne i Fladså og Fuglebjerg får let og digital adgang til de sognerådsprotokoller, der vedrører deres område.
I 2016 har NæstvedArkiverne haft repræsentation i to bestyrelser: Landsforeningen til bevaring af Foto og Film v/ Emilie Eskelund Larsen. Organisationen Danske Arkiver v/Mie Andersen.
Frivilligt arbejde Der er en lang tradition for, at arkiver har frivillige medhjælpere tilknyttet. De sidste årtier har meget ændret sig i arkivverdenen, som er blevet mere digital, og der er øget fokus på tilgængelighed af arkivalierne på nettet, så borgerne, så vidt muligt, kan finde det, de søger, hjemmefra. Ligeledes bliver mange arkivalier skabt digitalt og dermed også arkiveret digitalt. På den baggrund har der løbende været tilpasninger af de opgaver, arkiverne tilbyder deres frivillige. De traditionelle registrerings- og ordningsopgaver erstattes af crowdsourcingsprojekter og andre tilgængeliggørelsesprojekter med frivillige indtastere, der omtales som ”citizen scientist”. De frivillige bidrager i højere grad til at gøre det lettere at bruge arkivalier på nettet, og arbejdet med de historiske kilder handler i højere grad om at skanne originale dokumenter, indtaste data så de bliver søgbare og kan læses, og dermed bidrager de frivillige til, at alle kan få adgang til arkivalierne på en nem måde. NæstvedArkiverne er også en del af den udvikling, om end der stadig er brug for traditionel lokalhistorisk viden, når et motiv skal lokaliseres på et foto, eller når en forespørgsel handler om en konkret lokalhistorisk lokalitet eller person. Her har de frivillige fra lokalområdet en detaljeret indsigt, som er meget værdifuld. Det handler i høj grad om at balancere det nære og detaljerede med det overordnede, sammenhængende og generelle. Og som altid om at matche de frivilliges motivationsfaktorer med arkivets opgaver og værdier. Det er nødvendigt for at få et frugtbart samarbejde.
Made with FlippingBook - Online magazine maker