En Helts Død - En beretning om om oberst Svend Bartholin

Det er antaget, at 2.500 mennesker var til stede omkring Snesere Kirke - som i øvrigt er den tredjestørste landsbykirke i Danmark. Folk var kommet langvejs fra og alene på rygtet - for ikke i én avis stod der skrevet at begravelsen skulle finde sted - det havde tyskerne forlangt. Begravelsen blev en af de store, bevægede begivenheder under besættelsen. Provst Hvidt fra Graasten, som havde været med i forbindelse med ildkampen, fulgte båren fra Kolding og til Snesere, og det var ham, der forrettede bisættelsen. I sin tale ved graven udtalte provsten om den døde: "Han havde slægtens karakter, forbundet med djærvhed og idealisme."

På graven blev der efter Danmarks befrielse rejst en sten med indskriften "Han faldt ene mand mod overmagten."

Tyskerne forsøgte at forstyrre begravelsen ved at overflyve kirkegården med larmende fly.

Gravsten på Snesere kirkegård.

Adjudanten finder oberstens tjenestesabel i ruinerne.

Walter Schierning finder senere oberstens sabel i ruinerne. Den blev afleveret til Sønderborg Museum efter krigen og befinder sig nu i en særlig mindestue for Svend Paludan Møller i Frøslev lejren.

Minde mur i Gråsten

På to-årsdagen for Svend Paludan-Müllers død blev der i Gråsten rejst en mindemur på det sted, hvor han havde kæmpet sin sidste kamp. Under et relief af obersten står indskriften: ”I sin brændende Embedsbolig på denne Grund faldt den 26. Maj 1944 Grænsegendarmeriets Chef, Oberst Svend Bartholin Paludan-Müller efter 3 Timers Kamp – ene mod tysk Overmagt”.

12

Made with FlippingBook - Online magazine maker