Årsberetning 2010

handlede om vand, og arkivet medvirkede endvidere til udstillingen ”Alle Tiders Vand” i samarbejde med Næstved Museum.

Foruden formidlingsaktiviteter i forbindelse med byjubilæet har arkivet afholdt 33 historiske ture/byvandringer, 11 filmforevisninger og 14 foredrag.

Arkiverne i Fladså og Fuglebjerg har ligeledes haft arrangementer oftest i samarbejde med områdets slægtshistoriske/lokalhistoriske foreninger.

Historiens Dag for alle Næstveds børn er blevet en tilbagevendende begivenhed i Næstved Kommune og foregår i et samarbejde mellem NæstvedArkiverne, NæstvedBibliotekerne og Næstved Museum. Årets tema handlede om fattige børn i Næstved gennem tiderne under overskriften ”Ravneunger og Rottereder” og tiltrak 630 besøgende på en dejlig solskinsdag.

”Madpakkens historie” var ligeledes et fælles projekt mellem arkiv, bibliotek

og museum, hvis målgruppe var børnehaver og skolernes 4.-6. klasser samt familier med børn op til 10-12 år. Arrangementet løb af staben over to uger og var meget velbesøgt af især kommunens børnehaver, der har efterspurgt lignende arrangementer fremover. Madpakkens historie kulminerede med en velbesøgt familieweekend, og hele projektet blev besøgt af omkring 600 børn og voksne.

Derudover har NæstvedArkiverne deltaget i Middelaldermarked og Næstved Museums høstmarked. Arkivet har leveret historiske tekster til gadeskilte i Næstved Centrum samt bidraget med artikler til bl.a. Næstved-Bladet om byens gader og torves historie. Desuden har arkivet leveret materiale til TV-2 Øst udsendelserne ”Det var dengang” og til ”Havnen”. I løbet af året har arkivet haft besøg af flere arkiver og nabokommuner, der har vist interesse for Næstved Kommunes model for et samlet arkivvæsen. Amtsgårdens samlinger har været besøgt af slægtshistoriske foreninger. I kølvandet på strukturreformen samt de nye og strammere regler for kommunernes digitale arkivering har kommunerne måttet forholde sig til, hvordan arkivering og tilgængeliggørelse af kommunale data fremover skal foregå, og det har da også især været NæstvedArkivernes anvendelse af genrejsningsprogrammet SIGA og arkivregistreringssystemet ”naesbas”, der har fremkaldt interessen udefra. Arkivalier skabt af kommunale myndigheder og arkivalier fra foreninger, virksomheder, organisationer og private fortæller tilsammen den lokale historie, hvorfor det er oplagt for mange kommuner at samle kommunens historie under en hat.

NæstvedArkiverne har endvidere fungeret som mentor for Vordingborg Lokalarkiv under Organisationen Danske Arkivers mentornetværk.

Lovpligtig arkivering Næstved Kommune har siden 2007 afleveret 49 digitale arkiveringsversioner til NæstvedArkiverne fra de fem sammenlægningskommuners it-systemer. De store mængder digitale arkivdata skal kunne genrejses og fremfindes som alle andre arkivalier, og NæstvedArkiverne tog derfor genrejsningsprogrammet SIGA i brug midt i året til det formål. Arkivet har gennem Netværket Elektronisk Arkivering testet en spritny online version i december 2010, som på en let og sikker måde vil gøre det nemmere at genrejse og tilgængeliggøre arkivdata fremover. Det er primært de kommunale sagsbehandlere, der har brug for digitale arkivdata, og arkivet mærker tydeligt udviklingen mod det digitale område på antallet af kommunens forespørgsler efter papir-arkivalier, der i 2010 er faldet til 350 udlån fra

2

Made with FlippingBook - Online magazine maker