Somnus nr 2_2019

Ronny fra P3 – Det er litt styr med CPAP, ellers null stress!

Ronny Brede Aase (32) fra NRK-programmet «P3morgen», snorket enormt i årevis – inntil Lovisenberg sykehusmålte et skyhøyt antall pustestopp i timen.

testopp i timen fikk kroppen hans aldri ro om natta. Vindtunell inni kjeften – Før var jeg en veldig søvnig fyr, for uansett hvor lenge jeg sov, kjente jeg meg aldri uthvilt. Søvnen var også ujevn, og jeg snorket enormt. Enormt, sier Ronny til Somnus. Etter utredning og behandling fikk han den hjelpen han trengte. Og selv om det var litt trøbbel i starten, og masker måtte byttes, fikk han endelig sove godt. Takket være «vindtunne- len inni kjeften», eller slangen fra CPAP’en, som «fórer kjeften med luft», som han sier. «Plutselig» var åtte timers søvn nok – ikke 10-12-15 urolige snorketimer, som tidligere. Han slet ikke lenger inni en kropp som ikke spilte på lag. P3morgen Ronny er én av de tre i «P3morgen» i NRK (de to andre er Silje Nordnes og Markus Neby). Disse kvikke stemmene holder på fra klokka seks til ti om morgenen. Tidlig på’n, altså. Det er virkelig beundringsverdig at

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

NRK-profilen Ronny Brede Aase vet alt om hvor kjekt det er å ha en god kjæreste. Hans heter Tuva Fellman, og er programleder og reporter i NRK i Oslo. De fem første kjæreste-årene bodde og jobbet hun i NRK i Trondheim, og de to pendlet til hverandre. Nå bor de sammen i hovedstaden. Ikke bare har de et veldig fint for- hold. Hun kan også ha reddet livet hans! For da hun lå i nabosengen syntes hun etter hvert at snorkingen til Ronny var veldig høylytt og slitsom. Hva i all verden var dette? Hadde han tette bihuler, eller hva? At det også var pustestopp hele tiden gjorde at alarmklokkene ringte, og hun fikk ham til å oppsøke legehjelp. For dette kunne da ikke stemme? Nei, Ronny hadde ingen god søvn. Han var sliten og trøtt på en måte en mann i 20-årene ikke burde være. Så gikk alt fort. Og Lovisenberg sykehus i Oslo fant ut hva det var.

Søvnapné «de luxe»! Med 90, nitti, pustestopp i timen! Ikke rart at den kjente radiomannen fra «P3morgen» følte seg utslitt – tross mange timer i senga. Med et så skyhøyt antall pus- Med hensyn til maskebruk er Ronny anbefalt å ta skjegg og bart. Men det vil han ikke. Eneste han går med på er å stusse skjeggvek- sten.

Før var jeg en veldig søvnig fyr, for uansett hvor lenge jeg sov, kjente jeg meg aldri uthvilt. Ronny Brede Aase

4

SOMNUS NR 2 – 2019

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online