Sarkomen 4/2020

Hvor lenge siden er det du var i behandling for osteosarkom?

Er det ting du syntes var vanskelig å snakke om når du var syk?

- I disse dager er det akkurat 10 år siden jeg fikk behandling på Radiumhospitalet.

- Jeg hadde mye dårlig samvittighet når jeg var syk, overfor venner, familie og kanskje spesielt lillebroren min. Min lillebror ble mye alene fordi jeg «tok fra han» foreldrene våre, da jeg alltid hadde med meg en av de inn på sykehuset. - Mamma og pappa var i en periode sykemeldte fordi de var så slitne, og de var mye lei seg på grunn av at jeg var syk. Jeg følte at alt dette var «min skyld» og det var vanskelig for meg å si noe om det. - I dag vet jeg at det er vanlig å føle det sånn, men den gang var det noe jeg trodde jeg var ganske alene om å føle. Hvordan påvirker behandlingen deg i dag? - Jeg må være forsiktig med beinet når jeg for eksempel går på glattisen. Jeg kan ikke løpe, ikke en gang til bussen. Men jeg kan gå, det går ikke like fort for meg å gå en topptur som for andre, men jeg kommer meg opp!

Hvor gammel var du når du ble syk?

- Jeg var 16 år og hadde akkurat begynt på videregående skole i Skien.

Tok det lang tid før du fikk din diagnose?

- Ja, det var en lang prosess. På den tiden spilte jeg håndball og merket at kneet plutselig sviktet. Det ble mange legebesøk, behandling hos kiropraktor og fysioterapeut før det ble tatt en MR som gjorde at man oppdaget svulsten.

Hvilken behandling fikk du?

- Jeg fikk 18 cellegiftkurer og en stor operasjon der kirurgene satte inn en ny hoftekule og et nytt lårbein. De måtte også fjerne tre av fire muskler foran på låret mitt.

 Bi ldet er fra helgen før jeg ble sendt ti l legen, og det var virkel ig én av mine beste kvelder jeg hadde hatt på videregående. Det var bursdagen ti l en av venninnene mine, og så godt som al le på bi ldet var nye og gode venner fra klassen. Jeg var så utrol ig lykkel ig, og ante l ite hva som skul le skje noen dager senere. Det er l itt merkel ig å se på dette bi ldet og se at høyrebenet mitt ser helt friskt ut!

18

Sarkomen #4-2020

Made with FlippingBook Ebook Creator