somnus beta

Verdens søvnkongress

Sover best i D et er ikke lyset somstyrer søvn, det er temperaturen. Professor Jerry Siegel snur gamle søvnmiljøsannheter på hodet.

synkende temperatur

San-folk i Namibia er blant gruppene som forskerne har studert for å finne ut hvordan mennesker sover godt og natur- lig. Det viser seg at det er temperaturen som avgjør, ikke lyset. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Georg Mathisen Tekst og foto

Har du tenkt på den naturlige døgn- rytmen, den som du hadde før kun- stig lys og isolerte hus kom og lagde krøll? Mange har tenkt, og de fleste har regnet med at da sov folk når det var mørkt og våknet når solen sto opp. I hvert fall lenger sør, der leng- den på dag og natt ikke varierer like mye som i Norge. Uten søvnproblemer Men slik var det slett ikke. Jerry Siegel knuser mytene og peker på temperatur, ikke lys. Siegel er professor og direktør for senteret for søvnforskning ved UCLA (University of California, Los Angeles). På den globale søvnkong- ressen i Praha var han hovedinnleder og fortalte om forskningen sin på mennesker som ikke går etter klok- ken. Sammen med kolleger fra USA, Mexico og Sør-Afrika har han sett på hadzaene i Tanzania, san-folket i Namibia og tsimane-folket i Bolivia. – Disse gruppene sover mindre enn

sove selv om det blir mørkt. Det er store variasjoner fra dag til dag i når de legger seg til å sove, mens de våk- ner omtrent til samme tid hver dag. – Vi så ikke noen som la seg til å sove da det ble mørkt. De holder seg våkne og aktive i stummende mørke, forteller Jerry Siegel. Det var først da han koblet søvnregistreringene til værdata at han fant forklaringen: – Søvnperioden legger beslag på den kaldeste delen av natten. Søvnen skjer i en periode med fallende tem- peratur, fastslår han. Så våkner de – ikke når solen står opp, men når temperaturen begynner å stige. – Denne daglige temperaturrytmen er redusert eller eliminert i «moderne» kulturer, fastslår den amerikanske søvnforskningsdirektøren.

Funnene til søvnforsker Jerry Siegel sår tvil om hvor gode moderne hus er for nattesøvnen.

noe av det som er rapportert fra «moderne» befolkninger, samtidig som de har få eller ingen søvnproble- mer, forklarer Siegel. Våkne i mørket Samtidig legger de seg altså ikke til å

De holder seg våkne og aktive i stummende mørke. Professor Jerry Siegel

SOMNUS NR 4 - 2017

10

Made with FlippingBook flipbook maker