Somnus nr 1_2015

Søvn og lys

Det vi gjør om dagen, påvirker nattesøvnen vår. Lysforholdene spiller en særlig stor rolle. Johan Moan prof. Emeritus, Oslo Universitet og Inst. for kreftforskningm OUS. For å forklare litt av dette, må jeg først innom døgnrytmrne våre og hvordan de styres av dagslyset. I arvematerialet i alle cellene i krop- pen er det innbygd en døgnrytme, en cirkadiansk rytme (vi kaller den en CR), med en periode litt lengre enn 24 timer. I tillegg til disse døgnklok- kene har vi en hovedklokke i hodet. Den befinner seg i to små nervecelle- bunter bak øynenevåre. De kalles de suprachasmatiske kjernene, SCN-ene. Blir disse ødelagt av en svulst eller en skade, mister vi døgnrytmrn helt.

SCN-enes viktigste rolle er å sende et dag-signal til en anne kjertel i hjer- nen: epifysen eller konglekjertenen. Om natten når konglekjertelen ikke får noe signal fra SCN-ene, produse- rer den mørkehormonet melatonin. Dette styrer en rekke andre hormoner og dermed mye av fysiologien i krop- pen vår. Derfor varierer mange av våre egenskaper med tiden på døgnet: kroppstemperaturen, trøtthetsfølelsen, tarmbevegelsene (peristaltikken), muskelstyrken, reaksjonsshastigheten, nivået av kjønnshormoner og mye mer. 27 timer i døgnet Under helt konstante forhold, for eksempel i en bunker uten kommuni- kasjon med lysverden utenfor, vil de fleste mennesker innstille seg på en døgnrytme rundt 27 timer. Men det er stor variasjon: Noen kan ha en natur- lig rytme på opp mot 40 timer.

Antakelig bestemmer den naturlige rytmen om vi er A-mennesker eller B-mennesker. Flere tusen gener skrus på og av i henhold til døgnrytmen. Dette gjelder alle pattedyr, ja, mange andre dyr; til og med mark som lever sitt liv i totalt mørke. Dette viser at CR-ene er biologisk viktige. Det ville jo være vanskelig å ha et samfunn av individer med vidt for- skjellige døgnrytmer. Men nå er det er så viselig laget at dagslyset justerer Lys er bra for helsa, slår professor Johan Moan fast. Men det er også viktig at vi er i lyset på riktig tid.

#

Innmeldingsskjema Meld deg inn i Foreningen for Søvnsykdommer i dag. Det er viktig å være medlem Hovedmedlemskap: 300,- kr pr år Familiemedlemskap: 450,- kr pr år

Navn: Adresse: Postnr. Poststed: Fylke:

Klipp ut og send til:

Foreningen for Søvnsykdommer, Solheimveien 62 B, 1473 Lørenskog

Mobiltelefon:

Epostadresse: Fødselsdato: *

eller send en epost til: sovnforeningen@gmail.com

Diagnose (frivillig):

med de samme opplysningene.

* For begge medlemmer ved familiemedlemskap

Medlemskap: (Familie eller hoved): ___________

36

SOMNUS NR 1 - 2015

Made with FlippingBook Annual report