Oliver Mairesse har undersøkt søvn i seks land og funnet tredobling av antall mennesker med insomni-symptomer. Nå er han ute med spørreskjemaene for å kartlegge hva den andre nedstengningen har ført til. (Illustrajonsfoto: Shutterstock)
snorking og søvnapné, forteller Vardanyan. Resultatene Det meste av forskningen på søvn- problemer under koronapandemien er bare delvis ferdig. Men her er noen andre av resultatene som ble presen- tert på den europeiske søvnkongrees- sen: Gjennomsnittlig sengetid flyttet seg 18 minutter senere på ukedagene og ni minutter helgedagene, mens tidspunktet for å stå opp flyttet seg henholdsvis 30 og 14 minutter. Det ga 12 minutter lenger i sengen ukeda- gene og sju minutter i helgen. (Sleepscore Labs, USA) Unge kontoransatte sov lenger og senere, og forskjellene mellom helg og hverdag ble mindre. Fysisk akti- vitet ble drastisk mindre. (Singapores nasjonale universitet) Isolering hjemme uten arbeid ga
høyere risiko for søvnproblemer. (São João universitetssykehus, Portugal) De som var i karantene, hadde dår- ligere søvnkvalitet og flere insomnia- symptomer enn dem som ikke var i karantene. (Universitetet i São Paulo, Brasil) Unge voksne brukte 16 minutter lenger på å sovne og våknet flere ganger i løpet av natten. (Universitetet i Chile) Helsearbeidere i førstelinjen utvik- let flere søvnforstyrrelser enn andre, og de hadde dårligere søvnkvalitet. Aller verst var det for skiftarbeidere. Lang arbeidstid, over 40 timer i uken, henger sammen med symptomer på insomni, mens det ikke er noen sammenheng mellom kort arbeidstid og insom- ni. Det fastslår Natasza Walter på universitetet i tyske Freiburg.
(Universitetssykehuset 12. oktober, Spania) En tredjedel av tre- til seksåring- ene og over halvparten av sju- til fjortenåringene la seg senere da sko- ler og barnehager var stengt. Samtidig var de i dårligere humør og mer irritable. (Magda Kaczor/Katarzyna Rogala, Polen) Mødre og barn fikk endret søvn- kvalitet og tid for søvn, spesielt der mødrene mistet jobben eller måtte legge om til å arbeide hjemmefra. (Universitetet i Padova, Italia) Det var ikke mulig å påvise økning i antallet mareritt, men flere hadde angst når de våknet. (Onirotest, Spania) I en annen rapport melder halvpar- ten endringer i drømmene, og klart flere negative drømmer. Universitetet i Campania, Italia)
25
SOMNUS NR 4 - 2020
Made with FlippingBook flipbook maker